Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2019-12-30 17:37:34

Cikk írója:
Rácz Edith


Tea ABC

A tea lehet a megelőzés, és a gyógyítás eszköze is

Megérkezett hozzánk is a tél!

Ilyenkor a hideg ellen jól esik egy csésze meleg ital, de betegségek megelőzésére, gyógyítására is használhatjuk a különböző teákat!

Néhány fajtáról, és az elkészítésük módjáról hasznos tanácsokat olvashatnak a TEA ABC-ben!

Használják egészséggel, egészségük megóvása érdekében!

Tea ABC 

 A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gőzölgő, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! 

Teázni időigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelőt. A teázás népszerűségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle íz világ. 

Tévhit, hogy a teafű csak forrázva jó. A zöld, fehér és mate teákat kíméletesen kell elkészíteni, legfeljebb 70 fokos vízzel. A többi teaféle elviseli a forró vizet. Ha nagy szűrőbe tesszük a leveleket, ki tudják bontakoztatni teljes aromájukat.

Az édesítés legtöbbször egyéni ízlés dolga. Általánosságban igaz, hogy a fehér kristálycukor a könny"u, finom aromájú fekete teákhoz illik. A kandis- és a nyers barna cukor enyhe karamell ízt kölcsönöz az egzotikus fajtáknak. Gyümölcsteákhoz legjobb édesít"o az akácméz, amely semleges íz"u és gyorsan feloldódik. A gyógynövényes változatokat ellenben érdemes magukban, édesítés nélkül inni. Tovább variálható a teák íz világa tej, tejszín vagy citromlé hozzáadásával. Míg előbbiek inkább az aromás fekete teákhoz illenek, citromlevet akár gyümölcsös vagy zöld teába is tehetünk. Ha meg szeretnénk őrizni a gyümölcs C-vitamin- tartalmát, akkor ne forró, hanem langyosra hűlt italba öntsük a citromlevet. 

Bár üvegpohárban szépen mutatnak a különféle szín"u teák, így tálalva gyorsan kihűlnek. Jobb megoldást jelentenek a kerámiából készült bögrék, illetve a kerámiából vagy öntött vasból készült kannák, amelyeket mécseses melegítőre is tehetünk. A tealeveleket mindig légmentesen záródó fém tárolóedényben tartsuk. Így hosszan elállnak és megőrzik aromájukat. 

A legelterjedtebb teafajták 

Fehér tea

Erőssége: A teacserje legfrissebb hajtásaiból készül.

Egy kiló teához kb. 30000 tealevelet és rügyet szednek le.

Az íze enyhe, virágos, a benne lévő  polifenolok csökkentik a koleszterinszintet.

Elkészítés: Csészénként 1,5-2 teáskanálnyi levelet öntsünk le 70 fokos vízzel, majd 5-7 percig hagyjuk állni. 

Fekete tea

Erőssége: Majdnem annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, de kíméletesebb a gyomorhoz, és élénkít"o hatása tovább tart. A legkedveltebb fajták: Assam, Darjeeling, Ceylon, Earl Grey.

Elkészítés: Csészénként egy púpozott teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le és 3 percig hagyjuk állni.

Gyógynövénytea

Erőssége: A három kedvenc igazán hasznos gyógyszer: a borsmenta jó hasfájás ellen, a kamilla gyulladáscsökkentő hatású, az édeskömény pedig megnyugtatja a gyomrot.

Elkészítés: Csészénként 1 teáskanálnyit forrázzunk le, és 5 percig hagyjuk állni. 

Gyümölcstea

Erőssége: Számtalan ízben és variációban kapható. A gyümölcsteákat legfeljebb nyolc hónapig tároljuk, mert ezután elveszítik aromájukat.

Elkészítés: Egy-két púpozott teáskanálnyi keveréket forrázzunk le csészénként, majd 5-10 percig hagyjuk állni. 

Honeybush tea

Erőssége: Ez az afrikaiak titkos fegyvere megfázás, gyomorbántalmak és szénanátha ellen. Nyugtató hatású, mivel koffeinmentes. Gyümölcsös-friss, enyhén mézes ízű. Sok ásványi anyagot tartalmaz.

Elkészítés: Csészénként 1 teáskanál levelet forrázzunk le, és 3-5 percig hagyjuk állni. 

Zöld tea

Erőssége: Már 1700 évvel, ezzelőtt osztogatták Kínában a Lung Ching fajtát a zarándokoknak, hogy felerősítsék őket. Virágos-gyümölcsös aromájú, a benne lévő ásványi anyagok javítják a vérkeringést.

Elkészítés: Csészénként 1 csapott teáskanálnyi levelet öntsünk le 70 fokos vízzel, és 2-3 percig hagyjuk állni. 

Mate tea

Erőssége: Csillapítja az éhséget, ráadásul sok ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz, viszont kevés benne a koffein. Kesernyés-fűszeres ízű, ha megpirítják, enyhén füstös.

Elkészítés: Ebből elegendő csészénként fél teáskanálnyi, amelyet 70 fokos vízzel leöntve, 10-15 percig kell állni hagyni. 

Pu-erh tea

Erőssége: Ezeket a tealeveleket különleges módon teagombával kezelik az érleléshez. A hagyományos kínai orvoslásban a májpanaszok gyógyítására használják. Enyhén földes íze van.

Elkészítés: Csészénként 1 púpozott teáskanálnyit kell leforrázni, majd 3 percig állni hagyni. 

Rooiboos tea

Erőssége: A koffeinmentes, édeskés-gyümölcsös aromájú dél-afrikai tea nyugtató hatású. Csodálatos íz világúak a fűszeres változatok (karamellás, fahéjas, vaníliás).

Elkészítés: Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi tealevelet kell leforrázni, majd 4 percig állni hagyni.

/ a szerkesztő/

 

Képtalálat a következőre: „forró tea képek”