Macskák "ruha nélkül"


Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Létrehozva:
2020-03-11 18:49:03

Cikk írója:
Rácz Edith


Macskák "ruha nélkül"

A szfinx fajtájú kanadai házi macskákról

szfinx avagy kanadai szőrtelen macska a házi macska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik.

A szfinxek társaikhoz és gazdáikhoz egyaránt nagyon ragaszkodnak, éberek, játékosak, néha tolakodók, de ugyanakkor meglehetősen intelligensek is.

Szokatlan küllemük miatt időnként összetévesztik őket a csivava kutyákkal.

A fajta nem minden egyede hipoallergén, és bár rendkívül kevés szőrt hullatnak el, csökkentve ezzel kevésbé érzékeny gazdáik tüneteit, finom szőrzetük az érzékenyebb betegeknél még súlyosabb tüneteket válthat ki, mint normál szőrzettel rendelkező fajtársaiké.

Némelyik vérvonal azonban hordozza azt a gént, amelytől hipoallergénné válik.

Eredetük:

Már az ókor óta léteznek szőrtelen macskákról szóló beszámolók. A szőrtelen macskák létéről tanúskodó első fényképes bizonyíték 1902-ből, Mexikóból került elő. Természetes körülmények között nagyjából 15 évenként születik egy-egy szőrtelen példány. A fajta kitenyésztése 1966-ban kezdődött meg Kanadában.[1] 1971 táján azonban meddőségi probléma jelentkezett az addigra már hivatalosan is elfogadott új fajtánál, amelyet 1980 tájára sikerült kiküszöbölni, miután 1975-ben egy minnesotai farmról, majd 1978-ban a kanadai Torontóból újabb szőrtelen példányok kerültek elő. (Az amerikai egyedeket Dermisnek és Epidermisnek, a kanadaiakat pedig Bambinak, Punkie-nak és Palomanak hívták.

Külső megjelenésük:

A szfinx testalkata robusztus (hajlamos az elhízásra), feje ék alakú, füle nagy, bajusza nagyon rövid és merev, de hiányozhat is.

A fajtaleírás szerint a farok végén és a füleken megengedett a vastagabb szőrzet.

Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is. 

A szfinx macskákat általában lakásban tartják, a szabadba csak felügyelettel engedik ki őket, mivel a hideg és a hosszan tartó erős napsugárzás egyaránt megárthat nekik, kíváncsi természetük miatt pedig könnyen bajba kerülhetnek.

Tisztán tartásukhoz alig igényelnek több fürdetést a normál szőrzetű macskáknál, de mivel bőrüket csak kevés szőrzet fedi, az könnyen zsírossá, piszkossá válhat.

A mosdatásukhoz érdemes lehet a normál és bőrgombásodás elleni samponok mellett, a hipoallergén sampont is használni.

/ Forrás: Vikipédia/

Ha kedvest ébresztettem ennek a különleges cicának a tartásához, bizony alaposan ki kell nyitni a pénztárcát, mert nem olcsó egy ilyen különleges cica!

/ a szerkesztő /

Képtalálatok a következőre: szfinx cica képek

Képtalálatok a következőre: szfinx cica képek