Település:
Budapest, 13. kerület

Létrehozva:
2020-08-24 12:42:28


Szent István park

ahol a Hungária is alakult

A Fővárosi Közmunkák tanácsa 1928-ban rendelte el a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén. A Közmunkatanács egy modern városrészt teremtett: nemcsak a park kialakítását szabályozták, de a környék házaira is egységes homlokzati alakítást írtak elő. 

A főváros közönsége nevében Liber Endre alpolgármester vette át az új parkot a Közmunkatanács elnökétől, Bessenyey Zénótól. A park a Csanády utca nyugati végében a felső rakpart és a Hollán Ernő utca közötti területen terült el. Először Rakovszky parknak, majd 1935-től Lipótvárosi parknak nevezték. (1937. óta Szent István park a neve.)

5-6 emeletes, a kor modern stílusát képviselő téglaházak épültek, s ezek vették körül a Duna-parti parkot. Az épületek belső udvara is növényekkel beültetett, kertekhez hasonló lett. Az újlipótvárosi Szent István park tervezésekor egy modern, jól használható zöldterületet hoztak létre, ahol generációk sora nőhetett fel. Friss levegő, elegancia és egy kis romantika jellemezte akkor a parkot és ez máig is így maradt.


Szent István park, 1959, Forrás: ilyenisvoltbudapest.hu


Szerb Antal így ír róla: Mikor fiatal voltam, ez a városrész kerítésekből állt. A kerítések alól kutyák ugrottak ki féltesttel, ugatásuktól az ember megcsúszott az út jegén, felkelt és szégyellte magát. De azért szép volt és messzire ki lehetett sétálni, Újpest felé, amelyet csak a mesékből és félelmekből ismertem. Ma itt vannak a leglaposabb modern paloták. A palotákban fiatal pszichoanalitikusok teregetik ki egymás lelkét a díványokon, a bridzs délceg amazonjai ábrándoznak hófehér fürdőszobák mélyén, rendkívül intelligens magántisztviselők Moszkvát fogják a rádión. Téli vasárnap az egész városrész hosszú fadarabokkal zarándokol a Svábhegy felé, otthon csak az elözvegyült borbély marad. Minden modern és egyszerű és tárgyilagos és egyforma itt. Két szoba hall az egész városnegyed, dacosan, fiatalosan és lendülettel leplezik lakói halavány életük egyetlen őszinte valóságát: hogy nincsen pénzük, senkinek.

A Pozsonyi út és a Szent István Park sarkán látható az 1938-ban megnyitott Dunapark-kávézó, amely berendezése még mindig a harmincas éveket idézi és amelynek hatalmas ablakai a Duna-part és a Szent István park felé néznek.