Programok / Ünnepségek, megemlékezések

Település:
Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Kategória:
Ünnepségek, megemlékezések


Barangolás Szentendrén


Szentendre a Dunakanyar legszebb kisvárosa. Számos látnivaló, program, gasztroélmény megtalálható. Csodálatos hangulatú, gyönyörű látnivalók.

A Dunakanyar egyik legszebb kisvárosa Szentendre, annál is inkább, mert a számos látnivaló, program, kirándulóhely, gasztroélmény és kulisszatitok mellett fantasztikus vízparti hangulattal vár bennünket 0-99 éves korig. Ha röviden szeretnénk jellemezni a várost, akkor csak annyit mondanánk róla, hogy olyan színes forgatag, amivel nem találkozhatunk akárhol. Hogy akad-e látnivaló Szentendre városában? Az év minden napjára! 

Duna korzó

A Duna korzó Szentendre népszerű része, a sétányról fantasztikus dunai panoráma tárul a szemünk elé minden évszakban. Ha vízparti kikapcsolódást tervezünk a városban, ide mindenképpen érdemes lesétálni a főtérről, ráadásul a korzó közelében számos étterem, cukrászda, és kávézó kényeztet a vendégszeretetével. Szentendre városa nagy figyelmet fordít arra is, hogy a fesztiválok programkínálatának egy jelentős részét a vízpartra szervezze, hiszen ez hozzátartozik a híres szentendrei pezsgéshez. 

Szentendre, Fő tér

A szentendrei Fő tér a város szíve, itt biztosan átsétálunk egy-egy kirándulás, fesztiválozás alkalmával. A téren éttermek, és cukrászdák várnak, illetve itt található a Pestiskereszt is, amelyet a város gazdag szerb kereskedői hálából állítottak azért, hogy a pestisjárvány elkerülte a várost. A Fő téren található a Szentendrei Képtár is. 

Templomdomb

A Templomdomb Szentendre kultikus helyszíne, innen jól láthatóak a város piros tetős házai, a közeli templomtornyok, a Duna, és számos olyan kézműves üzlet is, ahonnan szuvenírt vihetünk haza magunkkal a városból. A Templomdombon áll a Szentendrei Keresztelő Szent János-plébániatemplom. 

Szentendrei Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendrén, a Sztaravoda-patak völgyében fekszik, és egy 46 hektáros területen mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, gazdálkodását, lakáskultúráját, és életmódját. Ha a Skanzenben tervezünk egész napos kikapcsolódást, megtekinthetjük az eredeti, áttelepített épületeket, és hiteles tárgyakat a 18-19. századból. A program gyerekekkel is remek elfoglaltság, hiszen őket a múzeum gyermek-élménypontokkal várja. 

Tedd zsebre Szentendrét! - 30+ látnivaló Szentendre városábanSzentendrei Skanzen

MűvészetMalom

A szentendrei MűvészetMalom épülete a 19. században készült, annak idején fűrészmalomként funkcionált. A kiállítóhely célja, hogy bemutassa a 20. századi szentendrei művészet állandó és időszaki kiállításait, illetve bemutatkozási lehetőséget biztosít a jövő művészei számára. A MűvészetMalom a modern és kortárs képzőművészet egyik meghatározó centruma.

Ferenczy Múzeum

A Ferenczy Károly festőművész nevét viselő Ferenczy Múzeum a XVIII. századi Pajor-kúriában kapott helyet, és időszaki kiállításoknak ad otthont. Érdemes felkeresni, ha szeretjük a huszadik századi és kortárs művészetet, illetve érdeklődünk a szentendrei kötődésű alkotók munkája iránt.

Cím: 2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.

Szentendrei Képtár

A Szentendrei Képtár – hagyománya és központi elhelyezkedése miatt – a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik legfontosabb és legnépszerűbb kiállítóhelye. Az épület Szentendre főterén áll, és időszakos tárlatoknak ad helyet. 

Cím: 2000 Szentendre, Fő tér 2–5.

Kmetty Múzeum

Kmetty Jánost a kubizmus egyik hazai megismertetőjeként tartjuk számon, az életművét bemutató kiállítás 1981-ben nyílt meg, 2018-tól korszerűbb épületben várja a látogatókat. Az állandó kiállítás Kmetty János különböző alkotói periódusait mutatja be.

Cím: 2000 Szentendre, Fő tér 21.

Tedd zsebre Szentendrét! - 30+ látnivaló Szentendre városábanSéta Szentendre macskaköves utcáin

Czóbel Múzeum

A múzeum gyűjteménye Czóbel Béla szentendrei alkotói éveinek emlékét őrzi, az állandó kiállítás időrendben mutatja be az alkotó teljes életútját. A gyűjtemény adományok és vásárlások révén gyarapodott mára közel 1200 grafikát tartalmaz.

Cím: 2000 Szentendre, Templom tér 1.

Kovács Margit Kerámiamúzeum

A Kovács Margit Kerámiamúzeum a Kossuth-díjas kerámiaművész életművét, művészeti hagyatékát mutatja be, az új épületszárnyban pedig helyet kapott egy interaktív 3D vetítésre alkalmas előadóterem is. A kiállítás különlegessége, hogy az utolsó teremben műtárgymásolatok alkalmazásával vakok és gyengén látók számára tapintható tárlatot alakítottak ki.

Belgrád Székesegyház

A Belgrád Székesegyház a szentendrei templomok közül a legdíszesebb (berendezése nagyon értékes), ám nem ez a legnagyobb méretű templom a városban. A székesegyházat a Nagyboldogasszony tiszteletére építették a Belgrádból érkező szerbek leszármazottai. Az épület egy kőkerítéssel körbezárt, ősfás területen fekszik a Szerb Ortodox Püspökség és a Szerb Egyházi Múzeum kertjében. 

Cím: 2000 Szentendre, Alkotmány utca

Blagovestenszka görögkeleti templom

A város Fő terén álló templom Szentendre egyik jelképe, védőszentje Gyümölcsoltó Boldogasszony. A templom bejárata mellett vörös márvány síremlék látható, görög felirattal. Oldalsó bejáratát kagylók díszítik, fölötte íves keretben Szent Konstantin és Szent Ilona freskója látható. Fesztiválok, szabadtéri rendezvények alkalmával a templom falát fényfestéssel díszítik. 

Cím: 2000 Szentendre, Fő tér 5.

KIRÁNDULÁS, TÚRA, TANÖSVÉNYEK

Lajos-forrás

A Lajos-forrás népszerű kirándulóhely Szentendre közelében, ez a forrás az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában fakadó források közül a legbővebb vízhozamú. Eredetileg a Dobra Voda, azaz Jóvíz forrás nevet viselte, közelében 8 turistaút találkozik. Szuper kirándulóhely kisebb gyerekekkel is, hiszen a forrás környékét autóval is meg lehet közelíteni. Szentendre irányából a forrásig kitáblázott út vezet.

Dömörkapu-vízesés

A Dömörkapu vízesést a Lajos-forrástól a zöld háromszög jelzést követve lehet megközelíteni. Az ösvény a turistaházzal szemben indul, a túra pedig közepesen nehéz, az úton lejtők, és kapaszkodók várnak ránk. A Kőrösi Csoma kilátópihenőnél megpihenhetünk útközben, a kilátás álomszép, és innen már hamar eljutunk a vízesésig. 

Bükkös-patak tanösvény

A Bükkös-patak Szentendre ismert patakja, a tanösvény pedig 10 állomáson visz keresztül bennünket. Közben megfigyelhetjük Szentendre természeti és kulturális értékeit, a patakot tápláló forrásokat, az itt élő állat- és növényvilágot, illetve a környék geológiai sajátosságait.  

A séta hossza 4 km, jelzése a sárga T.

Püspökmajor-tanösvény

Kirándulás közben megismerhetjük a Szentendrei Óriást, megnézhetjük a Mária-fülkét, és megcsodálhatjátok a védett közép-dunai erdő pusztarét-társulás növényeit, illetve a szentendrei rózsát is. Sőt! A tanösvényt bejárva választ kapunk arra a kérdésre is, hogy honnan ered a Püspökmajor név.

A séta hossza 4 km, jelzése: sárga T

Szentendrei rózsa termőhelye

Nem csak a szentendrei rózsa, de az élőhelye is fokozottan védett, hiszen a növény csak Magyarországon fordul elő és csak bizonyos területeken. Nincsenek szaporodóképes magjai, a faj megőrzése érdekében a szentendrei rózsa több botanikus kertben is megtalálható.

Fontos! A szentendrei rózsa termőhelye (Cseresznyés út 7 sz.) a Szentendrei Önkormányzat tulajdona, és kizárólag a gondnok engedélyével látogatható.

Kőhegy-tanösvény

Az 5 állomásból álló körtúra a Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területein vezet. Kirándulás közben megtekinthetjük a bronzkori földvár és 18-19. századi szőlészet maradványait, illetve a környék erdeit, a Vasas-szakadékot, a Csepel forrást és az andezit breccsa sziklaképződményeket.

A séta hossza 4 km, jelzése: sárga T

Sztelin-tanösvény

A Sztelin-tanösvény közepesen nehéz túra, a Papsziget Duna-ártéri területéről indul, és egészen a Kada-csúcs kilátópontjáig vezet Szentendre legértékesebb természetvédelmi területén. A Saskövi-barlang sziklafala, az árvalányhajas gyep, és a régi gyümölcsösök miatt mindenképpen érdemes bejárni a tanösvényt egy szentendrei kikapcsolódás során.

A séta hossza 4 km, jelzése: zöld 

Petőfi-pihenő

A Petőfi-pihenő a Kő-hegy oldalában található, Szentendre és Pomáz között. A sárga jelzést követve megcsodálhatjuk a hegyeket, és panorámát. A hely érdekessége, hogy annak idején Petőfi Sándor is innen gyönyörködött a kilátásban barátaival, Vahot Imrével és Vahot Sándorral. A pihenőtől pár méterre áll a „Gomba-szikla”, amely „Napóleon kalapját” viseli. A túra hossza 6 km, amit 2 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni. 

Szentendrei Japánkert

A Szentendrei Japánkertet Dani Zoltán japánkert építő álmodta meg, a kert a természet és a művészet különös találkozása. Bár a Japánkert felfedezése nem vesz igénybe sok időt, mégis nagy élmény. A tó, a patak, a csobogó, a fák és a növényzet megnyugtatóan hatnak a látogatókra, ráadásul a könnyű séta után akár piknikezhetünk is. A belépés díjtalan, a kertet a Czóbel park felől közelíthetjük meg. A parkban játszótér és street workout eszközök is vannak.


 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »