Település:
Békés megye, Békéscsaba


Békéscsaba vasútállomás


Békéscsaba vasútállomás egy Békés vármegyei vasútállomás, Békéscsaba településen

Békéscsaba vasútállomás egy Békés vármegyei vasútállomás, Békéscsaba településen, a MÁV üzemeltetésében. A város központjának nyugati részén helyezkedik el, közúti elérését a 444-es főútból kiágazó 44 338-as számú mellékút teszi lehetővé.

Felújítás

2013-2016 között teljes felújításban részesült az 1974-ben villamosított vasútállomás.[1][2]

Ennek során az épület több részét visszaállították az eredeti állapotába, így a külső festés ismét okkersárga, a belső mennyezeti törtfehér lett, a padló sakktáblamintás kövezetet kapott; emellett megemlítendő, hogy visszatért több díszkábeles kandeláber a csarnokba. A "B" és "C" szigetperonokból magasperonok lettek nagy kiterjedésű perontetővel, térkővel, új berendezési tárgyakkal.

A csarnok és a vágányok alatt gyalogos aluljárót is kialakítottak, ahonnan lépcsővel és személyfelvonóval is megközelíthetőek a peronok - az "A" peront kivéve, amely csak lépcsővel közelíthető meg. A csarnok mellett felújításra került a forgalmi iroda, illetve a kisebb, bal- és jobb oldali pavilonok is.

Felépítés

A 2013-16-os rekonstrukció során néhány kisebb épületrészt elbontottak, melyek már elhagyták az eredeti funkciójukat.

Előtér, park

A csarnok és a forgalmi iroda előtere gránitlapokkal burkolt tér. A felvételi épület előtt különleges szökőkút, illetve több virág- és faültetvény található. A tér szélén pihenőpadok és szemetesek vannak elhelyezve, illetve egy információs totemoszlop. A forgalmi iroda előtt egy kisebb park található, melynek különleges dísze egy gőzmozdony.

A tér mellett, a vasúti raktárépület előtt 184 férőhelyes P+R parkoló van elhelyezve. Néhány parkolórészt fa- és virágágyás választ el egymástól. A parkolórész szélén egy viszonylag nagy taxiállomás található. A kerékpárosok számára használható (B+R) parkolóhelyek a tér több részén is ki vannak alakítva, többek közt a taxiállomás mellett és a forgalmi iroda előtt.

A forgalmi irodával szemben található a város autóbusz-állomása, amely egyben a Volánbusz egyik helyközi és távolsági autóbusz-állomása is.

Közbiztonság tekintetében elmondható mind a vasútállomáshoz, mind az autóbusz-pályaudvarhoz kapcsolódó gyalogos- és közúti felületekről, hogy térfigyelő kamerarendszer működik,[3] mely a városi hálózathoz kapcsolódik, illetve valamennyi területen ki van építve a közvilágítás. A közlekedési központ mellett, az Andrássy út – Szabolcs utca – Temető sor – Volánbusz-bekötőút csomópontjában található közlekedési lámpa mindennap 24 órában élesben működik, azaz az éjszaka folyamán, illetve hétvégén is biztosított a közlekedési csomópont szabályozott használata.

Felvételi épület

A felvételi épület három bejárati ajtóval rendelkezik, melyek közül a második mozgáskorlátozott emberek számára van kialakítva. Rögtön a bejárattal szemben helyezkedik el a peronokhoz irányuló aluljáró levezető lépcsősora. Az épület bal szárnyán van kialakítva a három nemzetközi és az egy belföldi jegypénztár, illetve a szárny végén a mosdó. A jobb oldali szárnyon van kialakítva a MÁV-START Ügyfélszolgálat és egy kormányablak. A két szárny találkozásánál vannak kialakítva az "A" peronhoz vezető ajtók. A bejárat körül két üzlethelyiség, illetve a jobb oldali szárny és a belépő szárny találkozásánál bankautomata található.

A berendezést tekintve, az “A” peronra vezető kijáratok körül jegyárusító automaták és e-jegy átvevőkioszkok vannak elhelyezve. Az ajtók, illetve a pénztárak felett az érkező és az induló vonatokat listázó monitorok találhatók. A csarnok több részén pihenőpadok, plakáttartó üvegvitrinek és tűzvédelmi berendezések is ki vannak helyezve.

Az épület világítását egyrészt a mennyezetről díszkábellel lenyúló kandeláberek, másrészt a falak mentén elhelyezett fénycsöves világítótestek alkotják. A kisebb termek, így a MÁV-START Ügyfélszolgálat és a pénztárak, zömében fénycsöves világítótestekkel vannak ellátva. Az épületben padlófűtés működik.

A peronaluljáró

A peronaluljáró a "B" és "C" peronok biztonságos megközelítését biztosítja, az autóbusz-állomás aluljárójával összekapcsolva. Főbejárata a felvételi épületben található levezető lépcsősor, illetve az épületben működő személyfelvonó. A peronokra lépcső és személyfelvonó vezet fel, az "A" peront leszámítva, mivel oda nem vezet lift. Az aluljáróban az épület kihűlését fotocellás mozgóajtókkal gátolják meg. Az egyik ajtó a közlekedő rész és a csarnok lépcsős lejárója, a másik az autóbusz-állomás aluljárója és az összekötőrész közé van beépítve. A csarnok lejárója alatt egy kisebb raktár is helyet kap.

Az aluljáró világítását a mennyezetbe beépített fénycsöves világítótestek alkotják. A legtöbb fel- és lejáró mellett utastájékoztató monitorok vannak felszerelve, melyek az érkező és az induló vonatokat jelenítik meg. Az aluljáróban is található tűzvédelmi felszerelés.

Peronok

Az állomáson a személyvonattal utazókat térkő burkolatos magas-peronok szolgálják ki. Összesen három ilyen peron található az állomáson, mindhárom rendelkezik perontetővel, valamint az aluljáróba vezető lépcsősorral. A "B" és a "C" peronokon liftes közlekedési lehetőség is van. A peronokon tilos az átjárás, a közlekedéshez a peronaluljáró használandó. A peronok világítását fénycsöves világítótestek biztosítják.

A perontetők oszlopain utastájékoztató monitorok is fel vannak szerelve, melyeken megtekinthető, hogy melyik vágányra (1A-1B-2A-2B-3-4-5A-5B) mikor és hová közlekedő vonat érkezik. A berendezés nagyjából egységes mindhárom peronon. Pihenőpadok, utastájékoztató állómonitorok, plakáttartó üvegvitrinek és világító számlapú órák vannak elhelyezve a peronokon. A mozgáskorlátozott emberek számára emelőgépek is el vannak helyezve.

Forrás: hu.wikipedia.org

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »