Település:
Csongrád megye, Domaszék


Domaszéki új templom


A Szent Kereszt Templom Domaszék legfontosabb jelképe. Az új templomunk modern stílusban épült, nagyon különlegessé teszi tornya

Szent Kereszt Római Katolikus Templom


A települési értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma:

A nemzeti érték bemutatása, története:

Domaszék 1952-ben vált önálló településsé, a belterületi rész a 70-es években kezdett kiépülni. Az 1938-ban felszentelt Zöldfás templom messze esett a falu központjától, így az emberek szükségét érezték egy új, a faluközpontban elhelyezkedő templom megépítésének, mondván: "Egy falu nem falu torony nélkül!"

A templom alapkőletétele 1985 szeptemberében volt és utána azonnal meg is indultak a munkálatok. A templomépítés kezdeményezője Varga Ferenc a Zöldfás-templom plébánosa volt. Sajnos ő már nem élhette meg a templom felépülését. Utóda Lackó Ferenc plébános szervezte meg a templom építését. A templom a lakosság összefogásának köszönhetően épült meg három év alatt. 1988. szeptember 11-én került sor a felszentelésére. A templom terveit Perczel Dénes budapesti mérnök készítette, az építés vezetője Báló József volt, a makói Délép generálkivitelezője. A templom külső méretei: 27 m hosszú és 14 m széles, belső mérete: 12 m hosszú és 14 m széles a szentély fala 17 m, a templomtér magassága 15 m. A torony 28 m magas acélvázból áll, palafedéssel, villámhárítóval ellátva. A harangok súlya a toronyban 75, ill. 135 kg. A falak kívül belül fehérre vannak meszelve, a padló burkolata kubai márványból készült. A szentély szemközti falán lévő nagy kereszt a tervező mérnök alkotása, francia rézlemezből készült, 2,82 m magas. A színes ablakok szintén a tervező alkotásai. 

A templom alakjával a település címerében is találkozhatunk. A bejárat két oldalán a világháborúban elesett hősi halottak névsora található. Érdekessége, hogy falazata egy, a római Szent Péter templomból "áthelyetett" téglát is tartalmat.


Miért érték?  
Az értéktárba történő felvétel indoklása. 

A település képét, későbbi morfológiáját meghatározó, jelentős közgondolkodást formáló építmény, hely, domaszék egyetlen belterületi temploma. Kertjében áll "Engi Ferike keresztje", melyet korábban, 1978-ban állítattak szülei fiatalon elhunyt fiuk emlékének.

A Szent Kereszt Templom Domaszék legfontosabb jelképe. Az új templomunk modern stílusban épült, nagyon különlegessé teszi tornya, amely nyitott és acélból készült. Tervezője szerint összetett kezet szimbolizál. Szerinte: "Csak úgy juthat felfelé az ember, ha imára kulcsolja a két kezét."

Egyik legfontosabb jelentősége az a társadalmi összefogás, amely a templom létrehozását célozta meg. Összesen 4 millió forint gyűlt össze, amelyet Domaszék lakossága adományozott a templom építésére. Varga Ferenc plébános két telket is adományba kapott, a templom építésére. Ezek adományozói: Kószó Istvánné és lánya Kószó Etelka. Sokan munkájukkal segítették az építkezést, a három év alatt 1200 ember váltotta egymást. Egy nap 30- 45 ember is dolgozott napi 10-12 munkaórát. Munkálatokban még maga Laczkó Ferenc atya is részt vett. Együtt keverték a betont a domaszékiekkel. Ha elhívták, mert valakit temetnie kellett olyankor átöltözött, elmondta a misét és utána ugyanott folytatta a munkálatokat. A templom alapjait 3 nap alatt ásták ki és két hónappal később már álltak a falai. 1988. szeptember 11-én a szentelési misén 2500-an imádkoztak itt. Ekkor már felkerült a toronyra a Makóról egyben hozott hatalmas alumíniumkereszt is. A templom sarkaiban elhelyezett színes üveg ablakok szintén felajánlásokból készítettek el. A Szent Kereszt elnevezést Laczkó Ferenc plébános találta ki. Az emberekre gondolt, mert tudta, hogy mindenkinek számára nehéz lesz az építkezés; annak, aki a munkáját adta és annak is aki pénzt adományozott. A templomot jelenleg is használja a lakosság.

 

Hol találom? Az érték pontos földrajzi helye, megközelíthetősége és elérhetőségi címei. 

GPS: 46° 24'30.09" N, 20° 0'03.393"  E

6781 Szeged, Dózsa György utca 2-4.

Telefon: (62) 284-135
https://miserend.hu/templom/1611

Az M5-ös autópálya "Szeged-Nyugat" 55-ös úti lehajtójától mindössze 3 km-re található.

Az 55-ös főút mentén húzódó kerékpárútnak köszönhetően Szeged és Mórahalom irányából is könnyen megközelíthető.

Helyközi autóbuszjárattal a "Domaszék, bejárati út" a legközelebbi megállóhely. 

 


Itt jegyzik még (források listája, bibliográfia; multimédiás megjelenés; egyéb):

Bálint Ibolya (2004): Oltárkő a katedrán - Újabb fejezetek Domaszék történetéből, Domaszék Község Önkormányzata, 2004; elektronikus megjelenés: NKÖEOK szerkesztőség, 2007:
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Domaszek/index_oltarko_a_katedran.htm

Papdiné Megyeri Csilla: Domaszék története

https://egyhaziepiteszet.wordpress.com/2015/09/03/domaszek-szent-kereszt-felmagasztalasa-templom/

https://www.szeged-csanad.egyhazmegye.hu/domaszek.htm

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hatukra_vettek_a_nagy_keresztet_a_domaszeki_templomert/2070379/

 

Védettség formája: 

Nem áll helyi egyedi védelem alatt az ingatlan.

 

Mit tehetünk érte?  Megőrzési javaslatok.

A templom állapota az építése óta szerencsére nem sokat romlott. 2008-ban a templom 20. évfordulóján volt egy nagyobb felújítása szintén a hívek adományainak köszönhetően. Emellett folyamatos karbantartás szükséges állapotának megőrzése végett.

Érdekes egyházépítészeti mivolta, különös története okán turisztikai szempontú bemutatás megvalósítása. Javaslattétel helyi védelembe vonás alá. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Képeket készítette: Tóth Norbert

Forrás: domaszekert.webnode.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »