Település:
Budapest, 14. kerület


Zuglói városrészek 1.rész


Alsórákos

Alsórákos Zugló legnagyobb területi kiteljesedéssel rendelkező városrésze, amelyben családi házas villanegyedek, zártsorú bérházak és panelházas lakótelepek egyszerre megtalálhatók. Alsórákos eredeti neve Alsórákosirétek volt, területe részben megegyezett a középkorban Rákos-mezőnek hívott sík térséggel. A történelmi hagyomány a mai Alsórákos területére helyezi az évszázadokon keresztül ezen a vidéken megtartott rendi országgyűléseket.

A középkor után több évszázadon keresztül beépítetlen maradt Alsórákos területe. A XIX. század utolsó évtizedében a Rákos-patak környékét egyre több lakó és ipari épület foglalta el. Alsórákos iparát az 1899-es alapítástól napjainkig meghatározza az Erzsébet királyné útján megtelepedett Alumíniumgyár üzeme. Amíg a nehézipar e gyára nagy árukínálattal képes volt a megújulásra, addig Alsórákos könnyűipari cége, a Zsolnay-gyár csak száz évig működhetett itt.

A pesti Zsolnay-gyár még, még a nagy kerámikus, Zsolnay Vilmos (1828-1900) életében jött létre, eredetileg az erzsébetvárosi Dob utcában működött 1895 és 1898 között. A Zsolnay család Alsórákoson, az Öv utcában építette fel az első fővárosi üzeménél tágasabb és korszerűbb gyárát. Itt közel fél évszázadon keresztül sikeresen termelt a Budapesti Zsolnay-féle Porcellán Fayence-gyár Rt. néven. Ebben a Zsolnay-gyárban falburkoló lapokat és különböző fürdőszobai kerámia termékeket állítottak elő, többek között olyan reprezentatív épületek számára, mint a budai Királyi Palota, vagy a Gresham Életbiztosító Társaság budapesti székháza. Az 1948. márciusában végrehajtott államosítás után nevét Budapesti Porcelán gyárra változtatták.

Ezt a jelentős zuglói gyárat 1995-ben teljes egészében felszámolták, és helyére lakóházakat építettek. Arra, hogy itt egy fontos kerámia gyár létezett, pár utcanév emlékeztet: Zsolnay Vilmos, Majolika, Fajansz utca. A pesti Zsolnay-gyárnak állít emléket a rákosfalvi Regnum Marianum- plébániatemplom épületében berendezett Zsolnay-emlékszoba. Alsórákost az alábbi utcák által meghatározott terület alkotja: Madridi utca a Szent László úttól-MÁV Körvasút- Vezseny utca-Vazul utca –Körvasút sor- Szolnoki út-Kerepesi út –Rákos-patak- Füredi utca- Nagy Lajos király útja- Teleki Blanka utca-Szegedi út- Tatai utca- Kámfor utca- Szent László út a Madridi utcáig.

 

Forrás: zuglo.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »