10 állat, ami kihalhat a következő 10 évben

10 állat, ami kihalhat a következő 10 évben


Angonoka teknős

Plougshare-tortoise1Madagaszkár északnyugati részén honos. Tüskés bozótosokat és a füves részeket kedveli, de ártéri erdőkben is előfordul. Az angonoka teknős egyike a legritkább teknősfajoknak a földön. Jelenlegi becsült állománya 100 és 400 egyed között lehet, melyek kizárólag egy 25×60 kilométeres területen fordulnak elő.

Örökbefogadható állatok | Alapítvány a Budapesti Állatkertért

Ibériai hiúz

A leginkább veszélyeztetett európai ragadozó és a világ legritkább macskaféléje. A 20. század elején még körülbelül 100 000 példánya élt, de a ’60-as és ’90-es évek közt az állatok 80%-a eltűnt, a vadászat és az üregi nyulak megfogyatkozásának következtében. Felmérések szerint már alig száz példány él belőlük szabadon, s azok közt is csak 38 fogamzóképes nőstény van.

Ibériai hiúz – Wikipédia

Szumátrai rinocérosz

A környezetvédők szerint mára mindössze száz szumátrai orrszarvú él Indonézia és Malajzia erdőiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába. Néhány ázsiai kultúrában gyógyászati célokra használják az állatok tülkét.

Kihalt az utolsó szumátrai orrszarvú is Malajziában - Cívishír.hu

Óriás bambuszmaki

A fajnak 130 éve nem látták egyetlen példányát sem a Mongoro folyótól északra, egészen 2011-ig. A természetvédők erőfeszítéseit siker koronázta: 65 egyedet sikerült megfigyelniük, és több mint kétszer annyi helyről sikerült bizonyítaniuk a faj jelenlétét, mint amennyiről előzőleg tudomásuk volt. Az óriás bambuszmakit a vadászat, valamit élőhelye feldarabolódása, zavarása és tönkretétele fenyegeti.

Szürke bambuszmaki – Wikipédia

Szumátrai tigris

A legkisebb a ma élő alfajok közül. Testhossza 2,15-2,55 méter, testtömege 75-140 kilogramm. Csíkjai keskenyebbek a többi tigrisénél. Az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdeiben található meg. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 példány körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség(IUCN) nagyjából 250 egyedre becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világállatkertjeiben kb. 235. Természetvédelmi státusza: kihalástól közvetlenül veszélyeztetett.

Négy tigrismagzatot és egy védett szumátrai tigris bundáját ...

Amuri leopárd

Az amuri leopárd Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben szerte előfordult. Mára jelentősen visszaszorult, mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében él. Az egyik legritkább macskafélék közé tartozik, manapság a vadonban nincs több 35-45 egyednél. A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Amuri leopárd – Wikipédia

Izraeli feketebéka

A faj korábban egy meglehetően kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben. Az élőhelyein a mocsarakat lecsapolták mezőgazdasági célokra és a malária elleni küzdelem részeként az 1950-es években. Az izraeli feketebékát az 1950-es évek óta kihaltnak hitték, de 2011 novemberében láttak egy példányt, és azt feltételezik, hogy több is élhet a környéken.

10 állat, ami kihalhat a következő 10 évben | Érdekes Világ

Axolotl

Az axolotl elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti őket. A mexikói axolotl őshazája Mexikó, lelőhelye Xochimilco csatornái, (Mexikóvárostól délre) az itt lévő tavakban nagy mennyiségben megtalálható. Ma már a veszélyeztetett fajok közé soroljuk, azért is, mert különféle laboratóriumi kísérletekhez is használják.

Biology's Beloved Amphibian--the Axolotl--Is Racing toward ... Consider the axolotl: our great hope of regeneration? | Aeon Ideas

Swinhoe-lágyhéjúteknős

A Swinhoe-lágyhéjúteknős annyira ritka, hogy a tudósok azt hitték szabadon már egyáltalán nem él, és fogságban is csak három példányról tudtak. A teknősfajta több mint 100 évig is elélhet, és akár 135 kilogrammosra és egy méteresre is megnőhet. Az állatokat a vadászat, a környezetszennyezés és a fészekrakó területek csökkenése irtotta ki majdnem teljesen. A fajt egy XIX. századi angol természettudósról nevezték el.

A Swinhoe-lágyhéjúteknős tragédiája Bár... - KLG Goodeid Projekt ...

Kínai folyamidelfin

A kínai delfin a világ legkevésbé ismert delfine, csak 1914-ben lett ismert. A Dong Ting-tóban fedezték fel. Baijinak is nevezik. Kínában honos, a Jangce folyóban és a hozzá kapcsolódó tavakban él. 2014 elején Új folyamidelfin-fajra bukkantak Brazíliában. A folyami delfinek a világ legritkább élőlényei közé tartoznak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint mindösszesen négy ismert fajuk van, ebből három a vörös listán tanyázik, ami azt jelenti, hogy kritikusan veszélyeztetett.

Egy büszke folyami delfin levele | Demokrata

 

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

Stephen King fantasy írónak is kiváló
Kedvencek, Kedvenc könyvek
A nagy Stephen King rajongók tudják, hogy az író nemcsak horror zsánerben alkotott.
Debrecen Déri Múzeum
Nagyvilág, Nagyvilágban történt
Déri gyűjteménye az egyetemes és a magyar művelődéstörténet számos olyan emlékét tartalmazta - az ókori egy ...
Nagyon köszönöm neked!
Történetek, Emberi történetek
Engedd meg, hogy elmondjak neked pár dolgot, hogy őszinte hálámat fejezzem ki mindazért, amit ...
A KUKORICABAJUSZ GYÓGYÍTÓ EREJE
Egészség, Népi gyógyászat
A bajusz áldásai avagy a kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő Az újvilág őslakói legalább ötezer eszten ...
Miben segít a Biblia?
Kedvencek, Kedvenc könyvek
Miért érdemes a Bibliával foglalkozni? Vajon tud-e támaszt adni a nehéz időszakokban?
Londonig vándorolt a brazil vándorpók
Nagyvilág, Nagyvilágban történt
A fiatal nő a Sainsbury's ben vásárolt banánban találta meg a veszélyes pókot.
Káros-e a tablet a gyerekekre?
Életmód, Élet
A mai kisgyerekeknek az érintőképernyő a természetes. Ha egy újságot látnak, elkezdik simogatni, és csodálkozn ...
Tepsiben sült sárgarépa
Receptek, Vegetáriánus receptek
A fűszeres, mézes sült répa igazi csemege, ami önmagában legalább olyan jó, mint diétás köretnek.
Csodákra képes a kövirózsa
Egészség, Népi gyógyászat
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg ...

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »