2022 legjobb vadfotósai

2022 legjobb vadfotósai


Ebben az évben végig követtem egy fotós pályázatot, vagyis az Év Vadfotói 2022 versenyt és most végre megvannak a győztesek. De mielőtt megmutatnám a díjazott képeket, álljon itt egy kis összefoglaló. A fotós pályázaton összesen 10 kategóriát hirdettek meg, a témákat pedig a zsűri 10 tagjának egy-egy tagja választotta ki, minden hónapban más. Így nagyon érdekes, különböző témakörökben lehetett pályázni. Nemzetközi, elismert vadfotósokból álló zsűri döntött a képek sorsáról. Művészi színvonalú, kreatív és eredeti megközelítésű fotókat kerestek. Az egyes kategóriákban nyertes és díjazott képeket a kategóriaverseny lezárását követő 60 napon belül közzétették és megjelenítették a weboldalon; az Arany-, Ezüst-, Bronz- és a Founder's Choice-díjas (az alapító által választott fotó díjazottja) képek az év nagyszabású WildArt fotósa döntőjére kerültek, amely díjazottjairól 2022. december 31-ig döntöttek az ítészek. Az egészen év végéig elhúzódó versenyen január 31-éig NEDVESSÉG, február 28-áig FÉNY, március 31-éig SZILUETTEK, április 30-áig SZEMEK, május 31-éig VISELKEDÉS, június 30-áig TÉR, július 31-éig EMBERI TERMÉSZET, augusztus 31-éig ABSZTRAKTOK, szeptember 30-áig MONOKRÓM, október 31-éig SZÍNEK kategóriákban lehetett pályázni. Közülük kerültek ki a kategóriagyőztesek, az alapító kiválasztottja, és választottak egy fiatal győztest is.


Itt vannak a győztesek

Tavaly a magyarok győzedelmeskedtek ezen a versenyen, idén viszont a németek érték el a legnagyobb sikereket, mindhárom nagy díjat német fényképészek nyerték meg. 2022 legjobb vadfotósa ezúttal a német természetfotós, Jan Piecha lett, akinek több pályaművét is bemutattam itt az oldalon. A legjobb PORTFÓLIÓ elkészítője Simone Baumeister, szintén Németországból. A fiatal győztes a német származású Anton Trexler lett.

Jan Piecha egy fekete madár nagyon jó pillanatát kapta el, éppen egy faágon énekelt az esti órákban. Valójában egy mosómedvét szeretett volna lencsevégre kapni, amikor felfigyelt a gyönyörű madárdalra. A fotós úgy véli, néha a különleges pillanatok csak úgy megtörténnek, tervezés nélkül jönnek az életünkbe. Minden bizonnyal igaza lehet, mert ez a ritka pillanat elhozta számára a sikert, nemcsak a legjobb vadfotós lett 2022-ben, de még 3000 angol fontot is kapott és egy távcsövet a Swarovski Optiktól. Kategóriagyőztesként pedig minden egyes megnyert kategóriáért 500 angol font a díja.

Íme, a győztes felvétel:A legjobb PORTFÓLIÓ győztese Simone Baumeister lett 2022-ben. Ez a kategória a verseny teljes időtartama alatt nyitva maradt, 2022. október 31-én zárult, és ahhoz, hogy valakinek esélye legyen a legjobb portfólió díját elnyerni, mind a 10 kategóriába kellett képet küldenie. Simone ezt meg is tette, de nem ő volt az egyetlen. Viszont a zsűri értékelése alapján a legimpozánsabb és legművészibb képsort ő mutatta be, így gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy ő nyeri ezt a díjat. Az OM System (korábban Olympus) a legújabb profi kameraházzal (2022-ben újdonság) és két objektívvel támogatta meg ezt a díjat, ami több mint 3500 angol font értékű, így elmondható, a legjobb portfóliófotós is igen értékes nyereménnyel gazdagodott. Simone-nak egyébként mindene a természet, bárhova is megy, viszi magával a kameráját, hogy megörökítse azt az "ajándékot", amit nap mint nap láthat. Erdőket, réteket, hegyeket látogat, de szerinte egyáltalán nem szükséges messzire utazni, hogy valami szépet láthassunk, szerinte a természetben töltött pillanat egyike sem elvesztegetett idő.

Itt van néhány kép Simone legjobb fotóiból:


A fiatal győztes a német származású Anton Trexler lett, az ő győztes fotója egyszerűen bámulatos. (Csak csendesen jegyzem meg, nekem ez az egyik kedvencem volt 2022-ben.):

A győzteseknek és a résztvevőknek ezúton is GRATULÁLOK!


Forrás:

wildartpoty.com

Felső kép: Fotó: Jan Piecha / WildArt Photographer of the Year

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »