Tippek az álláskereséshez


Kategória:
Nagyvilág, Nagyvilágban történt

Létrehozva:
2021-01-07 15:06:50

Cikk írója:
Bukovinszki Tímea


Tippek az álláskereséshez

Álláskeresők figyelmébe ajánlom ezt a cikket, pár hasznos ötletek a kereséstől, az interjúig.

Tippek az álláskereséshez

                                                                                                                                       

Elmondható, hogy a megnövekedett álláskeresők száma túlságosan nagy mennyiségű, így ez is hátrány az egyszerű álláskereséshez. Hiszen sok ellenfélre lelhetünk. A sok elutasítás elkeseríthet, csalódást és reménytelenséget válthat ki belőlünk. Mennyire bosszantó, amikor elküldöd az önéletrajzodat, és választ sem kapsz rá. Vagy éppen egy automatikus válasz érkezik, melyben megköszönik, hogy pályáztál az állásra, de ha betelt a pozíció arról már nem érkezik e-mail.

Hogyan érdemes a csalódásokat csökkenteni?

A kiválasztott munkahely hirdetését érdemes figyelmesen elolvasni. A kritériumoknak megfelelni így már egy kiábrándulástól megfosztottuk magunkat. Következő lépés, nagyon fontos, hogy megfelelő önéletrajzzal jelentkezz. Nem célszerű 50 önéletrajzot elküldeni, egyszóval szűkíteni kell a listát.  Fontos szerepek: szakképesítés, tapasztalat, elvárás, megközelíthetőség, fizetés, munkakörnyezet, órák száma.

                                                                                                                    

Mielőtt útnak indítanád az önéletrajzod, ezeket vedd szemügyre.

Önéletrajz küldésénél jó pontot szerezhetünk, ha nem üresen azaz csak a csatolt fájlt küldjük el. A pályázandó állást a tárgy mezőbe illik feltüntetni. Ha kérik a fizetési igényt, akkor mindenképpen írjuk bele. Bár éppen ezzel, azért nem értek teljesen egyet, mert nem minden munkáltató írja le, hogy a dolgozó milyen juttatásokban fog részesülni. Ezáltal a fizetési igényünk is változhat. Ezért jobb lenne, ha személyes interjúnál térnének rá az egyik fontos tényezőre.

Álláskeresésnél ajánlatos több oldalt átnézni, semmikképpen sem maradjunk le egy számunkra jó lehetőségről. Naponta többször is lehet böngészni, aki éppen nem szereti vadászni annak érdemes este nézelődni így benne lesz aznapi választási lehetőségei. Szűrővel könnyen beállítható a mai friss ajánlatok.

Ezt egyáltalán ne hagyd ki!

Motivációs levelet végképp nem szeretünk készíteni és továbbítani sem. Ámde az igazság az, hogy ezt a munkáltatók árgus szemekkel figyelik, és előnyben részesül aki erre is szánt némi időt.

Azért van erre igény azt sugallja a pályázóról, hogy igényes, megbízható. Személyiségedről szól a kísérőlevél, ezáltal jobban megismerhetnek téged. Javasolt küldeni, akkor is ha éppen nem kérték a motivációs levelet.

Légy határozott!

Mikor eljön a várva-várt pillanat, és megcsörren a telefon érdemes illemtudóan felvenni és nem alkudozni mint a piacon az első állásinterjú alkalmáról.  Ez az első benyomás sokat számíthat. Hiszen attól, hogy interjúra invitáltak még nincs nyert ügyed. Légy magabiztos már az első hívásnál, és ne fagyjon alább amikor a meghallgatás zajlik. Megfelelően készülj fel a lehetséges kérdésekre. Például: Ön miért alkalmas erre a pozícióra? Itt érdemes a tudásunkat felhasználni és ha van bennünk tanulási, fejlesztési vágy habozás nélkül elmondani.

Legnagyobb hiba

Hirdetések hadai árasztanak el minket, mihez csak egy e-mailt kell küldeni. Azonban néhányan elkövetnek, egy hatalmas hibát. Álláshirdetés alatt soha ne írjuk oda a telefonszámunkat, elérhetőségünket. Nem fognak keresni, hiszen ha ennyi fáradtságot sem veszünk, hogy önéletrajzunkkal megkeressük őket, akkor bizonyára nem jó munkaerőnek fogunk bizonyulni. Ha éppen nincs feltüntetve az e-mail-cím a munkáltatónak és esetleg további oldalra invitálnak minket, ahol regisztrálni kell és nem szeretnénk mindenféle portálra feliratkozni. Ebben az esetben írhatunk a bejegyzés alá e-mail-címet kérhetünk. Bár nem minden esetben kapunk választ.

Önéletrajz frissítése

Különböző munkakörökbe ugyanazt elküldeni elég vakmerően hangzik. Hiszen más és más az elvárás, így érdemes új e-mail küldése esetén újítani az önéletrajzunkon és ha éppen van, akkor motivációs levelünket is.

Célkitűzés

Nélkülözhetetlen egy saját lista készítése melyben leírjuk a számunkra mérvadó állásokat. Milyen pozíció, határozott vagy határozatlan munkaszerződés, csoportban vagy éppen egyedül szeretnénk munkálkodni. Új vagy régebbi cégeknél próbálkozzunk. Határozzuk meg a munkaidőt, mi az ami a maximum határon van. Rengeteg kérdést tegyünk fel magunknak, és jegyzeteljük is le. Így megismerhetjük saját magunk által kedvelt munkakört. Ezáltal szűkítettük a keresési listát.

Említettem, hogy a friss álláshirdetések beállítása célszerű, így elkerülve az estleges szükségtelen e-maileket. Hiszen az 5-10 napja feladott reklámozás valószínűleg elérte a célját, és megtalálták már a számukra alkalmas munkaerőt. Maximum 3 nap az amire még érdemes jelentkezni.

 

                                                                                                                                            

Interjú során

Ha szeretnéd az állást elnyerni ezeket ne tedd.Soha ne szidd az előző munkáltatódat, kollégáidat. Nem rájuk hanem sajnos rád lesz rossz tekintélye. Mindenhol akadnak problémák. Nekem mindegy szöveget messziről kerüljük. Nem mindegy hány órát kell dolgoznod, és mit és kikkel.          Hanyagságra utal ez a hozzáállás. Öööööö….. amikor gondolkodunk véletlenül kicsúszhat a szánkon, jó kommunikációs képességet nem fog rólunk tükrözni. Ne menj el úgy, hogy egy fél üveg parfümöt fújtál magadra, ez kiábrándító megjelenésre céloz.

 

Infomálódj 

Érdeklődj a jövendőbeli állásodról, lehetőségekről, képzésekről. Ezzel azt sugallod, hogy érdekel amit képviselnek. Ne elégedj meg azzal amit ők kérdezenek, vagy mondanak. Légy kíváncsi, de ne vidd túlzásba. 

Érdemes átgondolni, mi az a baki amit elkövetünk, egy rosszul sikerült interjú után. Elsőnek nem sikerül állást találni, akkor se csüggedj el. Idővel megtalálod a számodra megfelelő munkát. Bízz benne, és ne add fel. Légy motivált. Mottó: Nincsenek véletlenek, útban van hozzám a tökéletes állás.

Forrás: careeraddict.com

Képek:pixabay.com