A film forog tovább

A film forog tovább


A filmek néha varázslatos élményt adnak, ezért is szeretjük őket. Elvisznek egy másik világba, egy másik bolygóra, így néhány órára eltávolodhatunk a hétköznapi problémáinktól. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy mi történik a színfalak mögött, hogy születnek az egyes helyszínek. Igazából a legtöbb embert nem is érdekli. A filmekhez használt díszletek és a háttér, a föld, vagy a város is a fent említett varázslatnak a részét képezik. S ha vége a forgatásnak, és a stáb tagjai visszarepülnek saját földrészeikre, a látnivaló akkor is mindenki számára látható marad. Hiszen a kamera mindent lát.

Ezek az egykori filmes helyszínek egy másik galaxisba és azon túlra repítik a turistákat. Íme, néhány hihetetlen helyszín, ahol a filmesek elkészítették csodálatos történeteiket … majd elmentek.

 

 

Matamata, Új-Zéland – A Gyűrűk Ura

 

(A fotó forrása: Tim Clayton/Corbis / Getty Images & New Line/WireImage)

 

Nem titok, hogy a Gyűrűk Ura-trilógia (2001-2003 között készült) tette láthatóvá Új-Zélandot a térképen. Habár Új-Zéland neve felbukkant a térképen előtte is, de nem sokan figyeltek rá. A legtöbb ember ezt a gyönyörű szigetországot Peter Jackson trilógiájában pillantotta meg először. Jackson és stábja Középföldét varázsolt Új-Zélandból, és ha már ott voltak, néhány részletet – amit direkt a filmre készítettek el – ott is hagytak. Az egyik ilyen helyszín a hobbitok földje, ami valójában egy hétköznapi ember által vezetett farm része. Matamata-Piako körzetben, Waikato államban található. A látogatók a mai napig megtekinthetik a hangulatos Hobbit-lyukakat, amelyeket gondosan kidolgoztak a produkcióhoz. A helyszínt már egy évvel a forgatás megkezdése előtt elkészítették, hogy minden rendben történjen. A gyártók hagyták, hogy a fű nőjön, és ezért látszódott, hogy a háttér nem díszletépítők által készített dolog, mert minden egyes részlete eredeti és természetes volt.

 

 

Sweethaven Village, Málta – Popeye

 

(A fotó forrása: Emrah Guney/Anadolu Agency/Getty Images & Paramount Pictures/MovieStillsDB)

 

Lehet, hogy dollármilliókba került, de a kritikusok szerint a Robert Altman által rendezett, Robin Williams főszereplésével vászonra vitt Popeye (1980) egy érthetetlen élőszereplős adaptáció. Altman és Williams is a maguk útját járták a forgatáson, így a végeredmény egészen más lett, mint amit E.C. Segar megalkotott annak idején. Sweethaven otthonául a máltai Anchor Bay szolgált. Habár maga a produkció nem lett átütő siker, és a stáb tagjai sem úgy emlékeznek vissza, mint egy szórakoztató, boldog forgatásra, a festői mediterrán környezet, amit Málta nyújtott, telitalálat volt. Amikor a forgatásnak vége lett, és a stáb tagjai útnak indultak, a gyönyörűen felépített Sweethaven megmaradt.

A hajókat szándékosan süllyesztették el a helyszínen, hogy sós, tengeri hangulatot kölcsönözzenek. Ma Sweethaven vagy ahogy sokan nevezik, Popeye Village turisztikai látványosságként működik. De vigyázat! Csak az léphet be, aki megeszi a spenótot!

 

 

Dixie Square Mall, Chicago – The Blues Brothers

 

(A fotó forrása: Sunset Boulevard/Corbis / Getty Images & A Syn / Flickr / Blues Brothers, CC BY-SA 2.0)

 

Miközben Robin Williams Popeye-t játszotta, Dan Aykroyd és John Belushi komikusok jól szórakoztak egy másik film forgatásán. A két vidám színész John Landis rendező irányításával a két istenfélő karaktert, Jake és Elwood Blues testvérpárt keltette életre a vásznon a The Blues Brothers című filmben. A forgatási helyszín ezúttal nem volt olyan szép, hiszen a romos Dixie Square Mall adott otthont a stábtagoknak, Chicago külvárosában. De direkt ilyen helyszínt kerestek, hiszen amikor a filmben a Blues fivérek elmentek autójukkal vásárolni, a már említett Mall-ba, akkor az valójában nem a vásárlásról szólt, hanem a gépjármű megsemmisítéséről.  A forgatáson összesen 103 autót rongáltak meg, vagy törtek össze, különböző akciójelenetek során, ami akkoriban rekordnak számított. Ami az 1978-ban bezárt bevásárlóközpontot illeti, ez egy elég kényes és költséges probléma lett. Állítólag az Universal Pictures producereit 87 000 dollár értékben perelték be. Miért? Mert az üzlet úgy szólt, hogy úgy hagyják ott a bevásárlóközpontot, ahogy találták, de ez nem történt meg. A listánkon szereplő többi helytől eltérően a Dixie Square Mall már nincs meg. De sikerült kitartania 2012-ig, és ez szép teljesítmény.

                                                                           

 

Almería, Spanyolország – A Jó, a Rossz és a Csúf

 

(A fotó forrása: Almeria, CC BY 2.0 és United Artists/Sunset Boulevard/Corbis /Flickr / Getty Images)

 

A Jó, a Rossz és a Csúf a Spagettiwestern kategóriájába tartozik. Clint Eastwood, Lee Van Cleef és Eli Wallach az amerikai nyugat kavicsos területére vitte a nézőket. Ami egyáltalán nem meglepő, a legtöbb westernfilmet valójában a spanyolországi Almería városában forgatják le. A Jó, a Rossz és a Csúf, ahogy tudta, ki is használta a poros helyszíneket.

A forgatáson volt egy elég nagy kihívás, a Tuco-t alakító Eli Wallach folyamatosan veszélybe került. Egyszer pánikba esett egy lovon, miközben a keze hátra volt kötve. Egy szódásüvegből ivott, ami nem szódát, hanem savat tartalmazott. Ja, és ha ez nem lett volna elég, majdnem lefejezte egy vonat. Így, ha azt vesszük, eléggé hiteles volt a film, hiszen majdnem élőben játszották el, amit mi a moziban láttunk. Szerencsére az ikonikus helyet felfedező turisták biztonságban barangolhatják be a környéket, őket ilyen szörnyű balesetek nem érhetik.

 

 

Sidi el Driss Hotel, Tunézia – Star Wars

 

(A fotó forrása: FETHI BELAID/AFP / Getty Images & 20th Century Fox/MovieStillsDB)

 

Nagyon régen, egy messzi-messzi galaxisban… nos, valójában Tunéziában. Star Wars rajongók valószínűleg jobban ismerik a Tatooine bolygót, mint Tunéziát, és gondolatban többször keresték fel Lars kunyhóját, ahol Luke Skywalker felnőtt, mint Matmata troglodita barlanglakásait, amelyekben berberek laktak. Pedig a kettő valójában ugyanaz. A Star Wars káprázatos forgatási helyszínei között szerepelt az ország ősi sivataga is. Matmata már említett barlanglakásai, az itt található Sidi el Driss Hotel és az azokat körülölelő táj tökéletes forgatási helyszínt nyújtottak a stábnak. Maga a hotel adott otthont az Új remény és a Klónok támadása Lars farmi jeleneteinek. A Lucasfilm annyira szerette a helyszínt, hogy visszatért, hogy több részt is forgasson itt. Mivel a franchise még mindig nem ért véget, valószínűleg folyamatosan érkeznek a földi látogatók a galaxis területére.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: 20th Century Fox/MovieStillsDB

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »