A finom és egészséges édesburgonya

A finom és egészséges édesburgonya


Holnap Hálaadás lesz az Egyesült Államokban, ezért a héten a témához kapcsolódó történeteket, írásokat töltök fel. Bár mi magyarok – SAJNOS – nem vettük át ezt a csodás ünnepet Amerikától, mégis én itt a Színes Világa Magazinnál Hálaadó Hetet tartok. Ebben a részben az édesburgonyáról árulok el érdekességeket.

 

Hálaadó hét 03 – Az Édesburgonyát nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert finom, de rengeteg más jó tulajdonsága is van


Ha most választanom kellene, hogy melyik az a zöldség, amit Hálaadásra ajánlok, egészen biztosan az édesburgonya lenne az. Először ugyanis akkor fogyasztottam ebből az ízletes ételből, amikor még Amerikában éltem, 2002-ben. A Hálaadást ünnepeltük, több magyar barátunkkal közösen, ahol az egyik magyar orvosnő férje amerikai volt, és ő készítette el az eredeti Édesburgonya-pitét. Soha azelőtt azt sem tudtam, hogy ez a zöldség létezik, mégis azonnal megszerettem. Azt követően sokáig nem tudtam kapcsolatba kerülni az édesburgonyával, mert sajnos Magyarországon nem tartozik a legolcsóbb zöldségfélék közé. Mielőtt leírok egy ételreceptet, előtte ismerkedjünk meg ezzel a rendkívül sokoldalú és egyre népszerűbb zöldséggel.

 

Az édesburgonyáról

Az édesburgonya a szulákfélék nemzetségébe tartozik, vagyis a burgonyavirágúak rendjének egy családja. A burgonyavirágúak pedig a valódi kétszikűek csoportjába tartozó klád 5 családdal, 165 nemzetséggel, 4080 fajjal.

A világ minden részén másként hívják ezt a zöldséget. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Magyarországon az elnevezése eléggé megtévesztő, mert a burgonya az gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Külsőleg hasonlítanak ugyan egymáshoz, de az édesburgonya hosszúkás alakú.

 

 

 

Kolumbusz Kristóf második útján a hajójának fedélzetén már ott voltak az édesburgonya gumói, amit a hajón utazó bennszülöttek egyszerűen csak patata-ként emlegettek. Kolumbusz megkóstolta és ízlett neki, ezért úgy döntött: elhozza Európába a batátát. Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztik, mely igazi gyökérgumó, a föld alatt a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik. A gumó a fényen nem fejlődik. Alakja és gumójának hossza változó, alakja lehet a gömbölyűtől az orsóformáig a hengeresen át, szinte minden alakban. A mérete a néhány centistől a huszonöt-harminc centimétert is elérheti. Előfordulnak termésében a másfél kilót elérő gumók is! A batáta gumójának jellemzője, hogy a gumók vége általában kihegyezett. Két fő fajtája ismert, az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze hasonlít a gesztenyéhez, míg a másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, íze pedig olyan, mint a sütőtöké.

Az édesburgonya a trópusi klímát kedveli, ezért Európában nem termesztik. Őshazája Peru, de az Újvilág számos körzetében is termesztik. Főként az Egyesült  Államokban, a trópusi Amerika ÁllamaibanJapánbanKínában, valamint Óceánia szigetvilágának déli részén. A legnagyobb édesburgonya-termelő Kína, de mára már a világ minden táján fogyasztják. Levelei általában szív alakúak, vagy karéjosak, vagy fogazottak.

Hűtőben nem szokás tárolni, mert megkeseredik, bár a száraz, hűvös helyet kedveli. Hámozás után pedig tegyük vízbe.

 

Miért jó az nekünk, ha édesburgonyát fogyasztunk?

 

 

 

1. Mert változatosan elkészíthető: Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, de süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Jól harmonizál a gyömbérrel, a fahéjjal, a lime-mal és a kókusszal.

2. Tápláló és egészséges: Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony. Gazdag béta-karotinban, és proteinben is. Energiatartalma 100 grammban 117 kalória. Antioxidánsai segítik megőrizni a fiatalságot.

3. Egy adag édesburgonya akár a napi A-vitamin szükségletünk hétszeresét képes biztosítani (kizárólag béta-karotin formájában). Kiváló B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, rost, mangán, magnézium, kálium és rézforrás. Emellett jó E-vitamin, réz, fehérje és vasforrás.

4. Javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben.

5. Hatásos a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések csökkentésében.

 

 

ÉDESBURGONYA-PITE

Ha már édesburgonyáról beszélünk, akkor természetesen érdemes kipróbálni és megkóstolni a népszerű pitét.

 

 

 

Az elkészítéshez elsődleges teendőnk, hogy előmelegítsük a sütőt 180 fokra, ezt követően pedig készítsük elő a pite-formánkat, vajazzuk ki, és lisztezzük. Bár a hagyományos amerikai receptek többségében meg kell vásárolni a tésztát, természetesen azt otthon is elkészíthetjük. Ehhez a hozzávalók a következők:


Tészta hozzávalói:

  • 225 gramm mandulaliszt
  • 1 evőkanál kókuszliszt
  • 1/4 teáskanál só
  • 250 gramm kókuszzsír, vagy vaj
  • 75 ml víz

Összegyúrjuk a tésztát; könnyen gyúrható legyen, de ne ragacsos. Ha szükséges, lehet hozzáadni egy kis vizet, vagy több lisztet. Pite-formában elősütjük. (Sütőpapírral fedjük le a tésztát, és sütőbabot öntsünk a tetejére, elkerülve, hogy felhólyagosodjon.)

 

Töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg édesburgonya megfőzve, összetörve
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej, vagy tejszín
  • 2 tojás
  • fél teáskanál szerecsendió
  • fél teáskanál fahéj

Először a vajat és az édesburgonyát dolgozzuk össze, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és simára keverjük. Ráöntjük az elősütött tésztára, majd 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy jó-e már. Lehűtve tálaljuk.

Megjegyzés: Édesburgonya esetén a cukorral óvatosan kell bánni, mert maga a burgonya is édes. Így ha valaki kevésbé édesen szereti, akkor a cukor egy része el is hagyható.

 

Még több érdekes, zöldséges információért látogass el VegaKalandok magazinunkra is!

 

Forrás:

wikipedia.org

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »