A gyógyító paradicsom

A gyógyító paradicsom


Tavasszal olyan savanyú zöldséget tanácsos fogyasztani,
amely erősíti az emésztést, serkenti a nyál kiválasztását,
megelőzi a rákos betegségeket.
Ilyen savanyú zöldség a paradicsom.
A hagyományos kínai orvoslás szerint a paradicsom íze
édes és savanyú, kapcsolódik a gyomor-meridiánhoz,
lépet erősítő, emésztést elősegítő, májat tápláló,
nyálkiválasztást serkentő, szomjúságot enyhítő,
vizelethajtó és méregtelenítő hatású.
A modern orvostudományi kutatásokból kiderült, hogy a
paradicsom sok C-vitamint, karotint, kalciumot, foszfort,
vasat, cinket, szelént, almasavat, citromsavat és likopint
tartalmaz.
A paradicsomot mind nyersen, mind főzve lehet fogyasztani,
de különbözőek a hatásaik.
Nyers paradicsom:
A paradicsom gazdag C-vitaminban.
A felnőtteknek naponta 100-200 g nyers paradicsomot kell
fogyasztani, hogy hozzájussanak a szervezet számára
szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.
Ezenkívül a lédús paradicsom vizelethajtó, a vesebetegségekben
szenvedőek is nyugodtan fogyaszthatják.
Főtt paradicsom:
A paradicsomban lévő likopint sok cellulóz veszi körül, így
bizonyos mértékig melegíteni kell, hogy felszabaduljon a likopin.
Ha ezt a fajta tápanyagot akarjuk nyerni, akkor megfőzve kell
enni a paradicsomot.
A likopin megköti a szabad gyököket, megelőzi a bőr leégését
és öregedését, illetve hozzájárul a szürke hályog
előfordulásának a megakadályozásához is.
A legfontosabb az, hogy a likopin erős antioxidáns hatással
rendelkezik, amely akadályozhatja a prosztata elváltozásait.
Egyes tanulmányok szerint a paradicsom akár meg is
akadályozhatja a prosztatarákot.
Szövegforrás: 养生每日推送
Lehet, hogy egy kép erről: paradicsom és szabadtéri
 
 
 
 
 
 
Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »