A hurutos köhögés

A hurutos köhögés


Szinte nincs olyan periódusa az évnek, amikor ne támadnának baktériumok és vírusok. A légzőszervi megbetegedések tünetei közül a hurutos köhögés jelenti az egyik leggyakoribb problémát. Mindannyian átéltük már, de valószínűleg az alábbi három tévhitnek eddig te is hittél - pedig nem szabad!  
Először is fontos tisztáznunk, hogy mi is az a hurutos köhögés. Ez a kellemetlen tünet akkor alakul ki, ha a légútba olyan anyag kerül, amitől a tested folyamatosan próbál megszabadulni. Ha hurutos köhögéssel küzdesz, akkor valójában a hörgők által termelt váladék okozza a problémát, amibe olyan baktériumok, vírusok és egyéb szennyeződések kerültek, amelyek gyulladást okoznak. Több váladék termelődik, hogy nagyobb legyen a védelem a nyálkahártyád számára, ezért érzed az állandó köhögési ingert is. És ehhez kapcsolódik megannyi tévhit, aminek ideje búcsút intenünk!
 

1. számú tévhit: a sok hurut nagy bajt jelent

Természetesen nem kellemes dolog, amikor hurutos köhögés jelentkezik nálad, de ilyenkor az emberek többsége sokkal jobban megijed, mint kellene. Ugyanis maga a tünet nem nagy bajt jelez, hanem valójában a gyógyulási folyamat része, és ezért sosem magát a köhögési ingert kell csökkenteni (ez alól az éjszakai alvás ideje kivétel). Épp az lenne a lényeg, hogy fel tudjuk köhögni a váladékot, máskülönben komoly légzési nehézségeink is lehetnek. Ezért fontos a megfelelő gyógyszer kiválasztása, hiszen egy köptető segíti a letapadt nyák felszakadását és kiürülését.
 

2. számú tévhit: minden köhögést ugyanúgy kell kezelni

Valójában igenis nagy különbségek vannak a különböző köhögések közt, ezért nem mindegy, milyen kezelést alkalmazol rá. Két nagy típusát is megkülönböztetik: van a száraz, valamint a hurutos, amelyek egészen eltérő módon veszik igénybe a testedet. Előbbit leginkább a légutadban található idegek érzékenysége váltja ki, és általában valamiféle irritáció okozza.A hurutos köhögés a felesleges nyák miatt alakul ki, és orrdugulás, fájdalom-, valamint nyomó érzet társul mellé, így még elviselhetetlenebb, mint a száraz köhögés. Míg utóbbi esetben épp az lenne a lényeg, hogy felköhögjük a felesleges anyagokat, addig a másiknál a köhögés csillapítása a cél, ezért is fontos megkülönböztetni, nálad a kettő közül melyik áll fenn!

3. számú tévhit: pár nap alatt el kell múlnia

Sajnos a köhögés azon tünetek közé tartozik, ami nem múlik el alig egy-két nap alatt, teák és köptetők segítsége mellett sem. Természetesen ezek felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, és nagyon fontos az alkalmazásuk, azonban sokszor akár egy-két hétig is köhögni fogsz, míg végül tényleg meggyógyulnak a légutak. Ezért nem szabad aggódni, ha már elmúlt a megfázásod, nincs lázad, egészségesnek érzed magad, de még mindig gyakran kell köhögnöd.Szakértők szerint az első két héten belül kár ellátogatni a háziorvoshoz, mert a felesleges antibiotikum-kúra csak még többet árt, mint használ, tekintve, hogy a gyógyszer miatt gombás fertőzés, valamint a bélflóra összetételének megváltozása is jelentkezhet.Ha viszont a lázad nem múlt el, az étvágyad és a közérzeted nagyon rossz, gyenge vagy, és egyéb tünetek is társulnak a köhögés mellé, feltétlenül menj el doktorhoz. Minden más esetben az első két köhögéssel töltött hét alatt nem érdemes aggodalmaskodnod!
 
/Forrás: bien.hu /
 
A fenti információ talán ma aktuálisabb lehet, mint máskor. Tekintettel  a koronavírus fertőzés jelenlétére, a köhögés ennek egyik tünete.
Nem jelenti azért ez azt, hogy aki köhög az ebben a kórban szenved. Csupán annyit, hogy valószínüleg megfázott, aminek ez a következménye.
 
/ a szerkesztő /
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »