A keleti régiók gazdaságának új útjain – állás Nyíregyháza környékén

A keleti régiók gazdaságának új útjain – állás Nyíregyháza környékén


A gazdaság jellemzően abból táplálkozik, ami helyben elérhető, így a tekintélyes mennyiségű termőföld értelemszerűen a mezőgazdaságnak kedvez. A keleti régiók fő tevékenysége valóban sokáig ezen alapult, ám az új idők új lehetőségeket is hoztak, más szektorok területén.

Adottságokból építkezve

Ha a klasszikus mondást idézzük, valóban mindenki abból főz, amije van. Ez az élet sok területére érvényesíthető, de akár még az olyan nagyobb volumenű területekre is, mint a gazdaság. Erre vetítve ez nagyjából annyit tesz, hogy a gazdasági tevékenységet mindig érdemes az adott körülmények, illetve a rendelkezésre álló vagy könnyen beszerezhető nyersanyagok mentén kialakítani. Természetesen a piaci igényeknek is nagy szerep jut, de az alapot az optimalizáltság jelenti.
Ez hazai fronton annyit tesz, hogy a jelentős termőterületekkel rendelkező régiók számára a mezőgazdaság az ideális szektor. Ez alapvetően igaz is, így tehát az Alföld nagyobb részén ma is virágzó mezőgazdasági termeléssel találkozunk, ugyanakkor az idők változásai sokszor megkövetelik azt, hogy gazdasági szempontból is több lábon álljon egy térség. Ez pedig a munkaerőpiaci tendenciák tekintetében sem utolsó.
A hazánk keleti részén található Nyíregyháza környékén valóban remek minőségű termőterületek találhatók, így sokáig a mezőgazdaság volt a legkiemeltebb szektor. A hazai összevetésekben azonban ezek a régiók kezdtek lemaradni és a munkahelyek hiánya is erősen megmutatkozott. Szükség volt tehát a hangsúlyok áthelyezésére, mely az utóbbi években végre meg is mutatkozik, hiszen most már sok állás Nyíregyháza Profession kínálatában az iparhoz kötődik.

Organikus együttélés

Még ha a keleti régiók újkori fejlődése az ipari fellendüléssel indult is el, ez nem jelenti azt, hogy az eddig élen járó szektor vesztett volna súlyából. Itt megvalósult ugyanis egyfajta organikus együttélés, melyen belül a mezőgazdasági tradíciók és a termelés hatékonysága is megmaradt, ám a mutatkozó hiányt az ipari szektor volt képes befoltozni. Ezzel kapcsolatban két frissebb szereplőt érdemes megemlíteni a régióban.
A jól ismert játékgyár, az építőkockák világában egyeduralkodó Lego üzeme, illetve a minőségi gumiabroncsok gyártói között világhírű márkának számító Michelin rövid időn belül letette a környéken a névjegyét. A tény, hogy napjainkban milyen sok állás Nyíregyháza frissen megerősödött szektorában érhető el, önmagáért beszél. Hasonló folyamat ment végbe a környező vármegyék városaiban is, melyet a sok ipari állás Miskolc Profession kínálatában is alátámaszt.
Bár nem tudjuk mit hoz a jövő, a friss lendület sokszor törékeny egyensúlyt teremt csupán, melynek konzerválása a helyiek feladata. Az utóbbi évtizedek nehezebb körülményei azonban arra emlékeztetik a város vezetőit, hogy érdemes már idejekorán fektetni a jövőbe is. Éppen erre törekszik a városban található egyetem is, mely egyébként munkaerőpiaci szempontból is jó példa, hiszen sok állás Nyíregyháza felsőoktatási intézményében érhető el.
Tudatos építkezés
A helyi egyetem tehát az elérhető munkahelyek szempontjából is jó példa, ám összességében még ettől is nagyobb szerep hárul rá. A jelenkori gazdasági fellendülés megőrzésének záloga ugyanis a szakképzett munkaerő kitermelése és helyben tartása. Habár sok állás Nyíregyháza iparában létesül már ma is, ha ezt a tendenciát fenn is szeretnék tartani, már az iskolapadban érdemes elkezdeni az alapozást a jövőbeli fejlődésre.
E tekintetben szerencsére már most is megfigyelhető az oktatás és az ipar összefonódása, melyek a duális képzési formák keretében valósulnak meg. Ennek lényege nem más, mint hogy a hallgatók már tanulmányaik során is lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálják magukat a nagyvállalatok kötelékében. Ez értelemszerűen munkatapasztalathoz juttatja őket, de tanulmányaikba is jól beépíthető a megszerzett gyakorlati tudás.
Ha ez a tendencia folytatódik, a jövőben remélhetőleg még több állás Nyíregyháza új lendületet kapott szektorában létesül majd. A közelben található városok, úgy mint Debrecen vagy Miskolc hasonló folyamaton mennek keresztül, így abszolút egy regionális innovációról beszélhetünk, mely remélhetőleg még sokáig ki is tart. A tény pedig, hogy ma már nem a munkahelyek hiányáról, hanem növekvő számáról beszélhetünk jól jelzi, hogy mennyire fontos a gazdasági fejlődés.


Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »