A rock and roll királynője

A rock and roll királynője


(Szerkesztői megjegyzés: ez a cikk akkor íródott, amikor Tina Turner még élt. Sajnos, a rock and roll királynője 2023. május 24-én elhunyt.)

Bár minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, Tina Turner élete minden volt, csak nem könnyű. Sok nehézséggel kellett szembenéznie, mégis képes arra, hogy inspirálja az embereket szerte a világon. Íme, tizenegy figyelemre méltó érdekesség Tina Turnerről, amelyek nemcsak azt bizonyítják, hogy ő a rock and roll királynője, hanem azt is, hogy milyen keményen dolgozott ezért a címért.

 

1. Tina Turner valódi neve Anna Mae Bullock

Tina Turner 1964-ben. (A fotó forrása: Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

Tina Turner Anna Mae Bullock néven született 1939. november 26-án a Tennessee állambeli Nutbush-ben. Kezdetben a „Little Ann” művésznevet használta, de aztán elkezdett Ike Turner bandájában énekelni, a „The Kings of Rhythm”-ben, és onnantól Tina Turner néven folytatta énekesnői pályafutását.

 

 

2. Szülei elhagyták őt és a nővéreit is

 

Tina Turner Dallasban lépett fel, 1964-ben. (A fotó forrása: Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

Amikor a második világháború kitört, Turner szülei a Tennessee állambeli Knoxville-be költöztek, hogy egy védelmi létesítményben dolgozzanak. A szülei akkor úgy döntöttek, hogy nem viszik magukkal Tinát és két nővérét Knoxville-be, ezért a lányokat a nagyszülőkhöz küldték. Két évvel később Tina és szülei visszaköltöztek Nutbush-ba. 1950-ben, amikor Tina Turner 11 éves volt, édesanyja elhagyta a családot, és St. Louisba szökött, hogy kilépjen nehéz házasságából, mivel férje folyton bántotta őt. Két évvel később Tina apja újraházasodott, és új feleségével Detroitba költözött, hátrahagyva Tinát és nővéreit. A lányok a Tennessee állambeli Brownsville-be költöztek, anyai nagyanyjukhoz.

 

 

3. Háztartási alkalmazottként és ápolónőként is dolgozott

 

Tina Turner Los Angelesben lépett fel 1971-ben. (A fotó forrása: Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

Tina egészen addig nagymamájával lakott, amíg ő élt, és az utolsó időben ő gondozta az idős asszonyt. Mellette egy gazdag családnál házvezetőnőként dolgozott. Később a St.Louis-Barnes Zsidó Kórházban nővérsegéd volt, és komolyan fontolgatta, hogy kitanulja az ápolónő szakmát, de amint zenei karrierje beindult, feladta ezt a tervet.

 

 

4. Fellopakodott a színpadra és fellépett Ike Turnerrel

 

Ike Turner (balra) and Tina Turner (jobbra) 1973-ban. (A fotó forrása: RB/ Getty Images)

 

Szeretett nagymamája halála után Tina Turner és egyik nővére St. Louisba költözött, a másik már korábban elhagyta Nutbush-t. Miközben Tina középiskolába járt, nővérével gyakran látogattak különböző éjszakai klubokat és zenei helyszíneket. A Manhattan Clubban, East St. Louis-ban látta meg először Ike Turnert fellépni a The Kings of Rhythm nevű bandájával. Azon az estén odament Ike-hoz és megkérdezte tőle, hogy megengedi-e, hogy vele énekeljen. Ike azt mondta Tinának, hogy fel fogja hívni, de soha nem tette. Tina néhány hét elteltével úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, mivel rájött, hogy Ike nem fogja felvenni vele a kapcsolatot éneklés ügyében. 1957-ben egy este, elment a The Kings of Rhythm fellépésére, és amikor a banda szünetet tartott, megragadta a mikrofont, és elénekelte B.B. King „You Know I Love You” című dalát. Ezután minden megváltozott. Ike megkérdezte tőle, hogy tud-e még más dalokat is, és Tina igennel felelt. Az este hátralévő részében a zenekarral lépett fel Little Ann, a többi pedig már történelem!

 

 

5. Nem rendelkezhetett a saját nevéhez fűződő jogokkal

 

Tina Turner és Ike Turner 1972-ben Koppenhágában, Dániában táncol. (A fotó forrása: Jan Persson/Getty Images)

 

Ma már köztudott, hogy Ike Turner lelkileg és fizikailag is bántalmazta Tinát. Ike volt az, aki megváltoztatta Turner nevét Anna Mae Bullockról (Little Ann) Tina Turnerre, és ahogy duóként egyre sikeresebbek lettek, levédette a Tina Turner nevet a férfi. Alapvetően ez azt jelentette, hogyha Tina Turner úgy dönt, hogy elhagyja a Kings of Rhythm-et, Ike felvehetne egy másik énekesnőt, akit szintén Tina Turner néven ismertetne meg a közönséggel. Ez az énekesnőnek elég nagy problémát jelentett. Hiszen Tina Turner néven vált a rock and roll királynőjévé.

 

 

6. Tina Turner áttörte a déli faji korlátokat

 

Ike & Tina Turner Revue, 1965 körül. (A fotó forrása: Michael Ochs Archives/Getty Images)

 

Miután Ike & Tina Turner 1960 júliusában kiadta az „A Fool in Love” című kislemezt, Ike úgy döntött, hogy megalapítja a The Ike & Tina Turner Revue-t, amelyben Ike bandája, a Kings of Rhythm is fellépett háttérzenekarként és énekesként. Ike rendkívüli módon menedzselte a projektjeit, mert az 1960-as évek elején többször is turnéra indította a bandát, így a siker kezdett beindulni.

Az Ike & Tina Turner formáció annyira népszerű volt, hogy turnéjuk során a déli államok nem szegregált közönségéhez hívták meg őket. Ez óriási üzlet volt a '60-as években az Egyesült Államokban zajló polgárjogi problémák miatt.

 

 

7. Tina anyja Ike oldalára állt a váláskor

 

Tina Turner (jobbra) és az anyja, Zelma (balra) Londonban, kb. az 1990-es években. (A fotó forrása: Dave Hogan/ Getty Images)

 

Tina és Ike Turner 1962-ben hivatalosan összeházasodtak egy polgári szertartáson a mexikói Tijuanában. Karrierjük egyre feljebb ívelt, de a házasság már a kezdetektől nem működött jól. Ike fizikailag bántalmazta Tinát, akinek gyakran zúzódásokkal, véres ajakkal, és fekete, bedagadt szemekkel kellett fellépnie. Helyzetét olyannyira reménytelennek hitte az énekesnő, hogy 1968-ban öngyilkosságot kísérelt meg, gyógyszer túladagolással.

Amikor Tina végre elég bátran viselkedett, és megszökött Ike-tól, a saját anyja sem támogatta a döntésében. Zelma, Tina Turner anyja úgy gondolta, hogy Ike-nak köszönheti a lánya a sikerét, ez okból pedig hálával tartozik neki, ezért egyáltalán nem értett egyet azzal, hogy Tina elhagyta a férjét. Tina Turner szerint az anyja amúgy sem ismerte el soha az ő tehetségét, minden elismerést Ike-nak tulajdonított.

 

 

8. A válás után alig kapott valamit az énekesnő

 

Tina Turner egy 1966-os fellépésekor. (A fotó forrása: David Redfern)

 

Annak ellenére, hogy a siker jelentős része neki volt tulajdonítható, alig kapott valamit a váláskor. Ike csak két autóval bocsájtotta útjára, de szerencsére a névválasztásban meg tudtak egyezni. A művésznévhez tartozó jogokat megkapta az énekesnő. A Tina című dokumentumfilmben maga az énekesnő mesélte el, hogy sem pénz, sem ház nem jutott neki, ezért kérte a Tina Turner nevet. Szerencsére végül sikert aratott azzal a névvel, amely egykor nem is tartozott hozzá.

 

 

9. Világrekordot döntött

 

Tina Turner és David Bowie 1985-ben. (A fotó forrása: Dave Hogan/Getty Images)

 

1986-ban megjelent, Break Every Rula című albumával 1988-ban járta be a világot. Rio de Janeiróban tartott előadása során 180 000 jegyet adtak el a koncertjére, amivel felállította az akkori Guinness-rekordot. Ő lett ugyanis az a szólóénekes, aki a legnagyobb fizető közönséggel rendelkezett. Ezzel pedig megdöntötte Frank Sinatra 1980-as rekordját.

 

 

10. Vesét kapott a férjétől

 

Tina Turner és párja, Erwin Bach Tina 50. születésnapját ünnepli 1989-ben. (A fotó forrása: Dave Hogan/Getty Images)

 

Tina Turner a közelmúltban elárulta, hogy volt néhány súlyos egészségügyi problémája. 2013-ban összeházasodott Erwin Bach egykori zenei vezetővel, akivel 1986 óta alkot egy párt. Három héttel az esküvő után Tina agyvérzést kapott, és újra kellett tanulnia járni. 2016-ban, három évvel a stroke után Tinánál bélrákot diagnosztizáltak. Kezdetben homeopátiás szerek mellett döntött, amely segített kezelni magas vérnyomását, de ezek a szerek súlyos vesekárosodáshoz vezettek nála. Veseátültetésre volt szüksége, férje pedig úgy döntött, hogy ő lesz a donor, mivel kevés volt az esély arra, hogy időben találnak egyet. 2017. április 7-én Tina veseátültetésen esett át, és megkapta Bach egyik veséjét.

                             

 

11. Kétszer is bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába

 

Tina Turner New Yorkban, 1969. (A fotó forrása: Jack Robinson/Getty Images)

 

Tina Turner egyike azon kiválasztott személyeknek, akiket többször is beválasztottak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Először 1991-ben mutatták be Ike Turnerrel végzett munkája miatt, de 2021 októberében szólóművészként is bekerült.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: A fotó forrása: Jorgen Angel/ Getty Images

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »