Báró Podmaniczky Frigyes írta le az emlékirataiban, hogy a nagynénje volt az, aki először állított karácsonyfát Magyarországon 1825-ben. Eleinte mézeskalácsokat és aszalt gyümölcsöket, diót tettek a fára. Nálunk az 1800-as évek végétől lett divat a szaloncukor készítés és karácsonyfa díszítés. A nevét egyébként a a német Salonzuckerl szóról kapta, Jókai Mór pedig csak szalonczukkedlinek nevezte.
A franciáknál a mai napig népszerű, csakúgy mint nálunk, viszont mi találtuk ki, hogy csodaszép papírokba csomagolva, a karácsonyfának is pompás dísze lehet.
Nálunk az 1950-es években kezdték el nagyüzemben gyártani és ekkor a széles választék csupán néhány ízre csökkent. Ma viszont újra rengeteg ízvilággal várnak minket a boltok polcain és a cukrászdákban, és számos receptet találunk a neten is, ha valaki szeretné otthon, házilag elkészíteni ezt az édességet. Napjainkban is számos cukrász képzeletét megmozgatja, hogy évről-évre újabb különlegességgel rukkoljanak elő!
