A szolanin megerősítheti szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat

A szolanin megerősítheti szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat


A burgonyafélék egy szolanin nevű alkaloida miatt sajnos erősíthetik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. Ez a vegyi anyag irritálja a gyomor-bél traktust. Amikor felszívódik a véráramba, ez okozhatja az oxigénszállító vörösvérsejtek pusztulását. A szolanin megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter (ACh) lebomlását, ezért idegességet, feszült lelkiállapotot okozhat.

A szolanin nem bomlik le a főzés során, ezért a burgonyafélék megfőzve is károsak azok számára, akik érzékenyek a szolaninra.

Az egyik fő probléma, amit a szolaninnal hoznak összefüggésbe, a reuma. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ízületi gyulladás gyakran csak téves diagnózis olyan személyeknél, akik valójában a burgonyafélék fogyasztására érzékenyek. Úgy tűnik, hogy befolyásolhatják a kalcium anyagcseréjét. Ma már az orvosok is javasolja, hogy mindenféle ízületi, reumás, mozgás szervi gyulladásos panasz esetén, a betegek kerüljék a burgonyafélék fogyasztását, és nézzék meg, tapasztalnak-e javulást.

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »