Az Év Vadfotósa pályázat – ÁPRILIS

Az Év Vadfotósa pályázat – ÁPRILIS


Mint ahogy jeleztem már korábban, idén az oldalon követem az Év Vadfotói 2022 versenyt és bemutatom a győztes pályaműveket.

Egy kis emlékeztető, miről is szól ez a verseny.

 

Mit kell tudni a pályázatról?

Összesen 10 kategória van, és minden egyes kategóriára csak meghatározott ideig lehet jelentkezni. Az egyes kategóriák címeit, téma-ötleteit a zsűri 10 tagjának egy-egy tagja határozza meg, minden hónapban más.

Az egyes kategóriákban nyertes és díjazott képeket a kategóriaverseny lezárását követő 60 napon belül közzéteszik és megjelenítik a weboldalon; az Arany-, Ezüst-, Bronz- és a Founder's Choice-díjas képek az év nagyszabású WildArt fotósa döntőjére kerülnek, amely díjazottjairól 2022. december 31-ig döntenek az ítészek.

 

Kik a zsűri tagjai?

Nemzetközi, elismert vadfotósokból álló zsűri dönt a képek sorsáról. Művészi színvonalú, kreatív és eredeti megközelítésű fotókat keresnek.

 

A pályázat célja

Minden hónapban egy-egy természetvédelmi projekt számára gyűjtenek adományokat. Ezt a nevezési díjakból finanszírozzák: egy kép beküldéséért 6 fontot (2500 forint) kell fizetnie a pályázónak, de 10 fontért már 5 képet is beküldhet bárki, aki részt szeretne venni.

  

Április 30-áig várják a pályaműveket

Az egészen év végéig elhúzódó versenyen január 31-éig NEDVESSÉG, február 28-áig FÉNY, március 31-éig SZILUETTEK kategóriákban lehetett pályázni. Ez a három szakasz lezárult, mától pedig indul a negyedik témakör visszaszámlálása is. Április 30-áig lehet feltölteni a pályamunkákat. 

Az áprilisi témakör kapcsán a részletek:

3. ÁPRILIS –"EYES" –"SZEMEK". Nevezési határidő 2022. április 30.

A SZEMEK témakör a csehországi Petr Bambousek vadfotós öltete volt, és már tavaly is lehetett ebben a kategóriában pályázni. A szemet gyakran úgy írják le, mint a lélek tükrét. Ez pedig abszolút nem áll távol az igazságtól, hiszen a szem akár egy fényképen is rengeteg érzelmet képes közvetíteni a néző felé: félelmet, szeretetet, elszántságot, kíváncsiságot. A szemnek ebben a hónapban a kép középpontjában kell állnia. Lehet merész a kompozíció, de akár nagyon intim is. A lényeg: nyissa meg az átjárót Petr Bambousek lelkéhez.                                                              

A SZEMEK kategória tavalyi győztese az angliai Trai Anfield lett ezzel a fotójával:

 


Trai Anfield / WildArt Photographer of the Year   

 

Az egykor BBC időjósként dolgozó fotóművésznő nyerte a SZEMEK kategória első helyét, de a végső győztes végül nem ő lett. Az Egyesült Királyságból származó Trai 10 év BBC-nél töltött munka után alapított saját céget, de nem távolodott el teljesen a televíziótól, mivel az Enlightened Media néven ismert cég filmgyártással foglalkozik, és televíziók számára is készítenek műsort. Mellette Trai fotózással tölti az idejét, és a képet elnézve, ebben a tevékenységben is minőségi munkát nyújt. A fotón egy hegyi gorilláról készült közeli felvétel látható, amint egy fán található lyukon keresztül néz ki. Trai nagyon sokat várt arra, hogy a gorilla kinézzen a lyukon és szemkontaktust vegyen fel vele. Valójában a kirándulásra szánt összes idő elment rá, de a nő türelme végül meghozta gyümölcsét, mert a gorilla végül átnézett a lyukon. A kép címe: Contact. Anfield 500 GBP (709 USD) díjat kapott, de a végső győztes nem ő lett.

Fiataloknál is hirdettek győztest, a Magyarországon élő Koncz-Bisztricz Tamás lett a kategória-győztes:

 

Tamás Koncz-Bisztricz / WildArt Photographer of the Year

 

Antennas című fotójával Koncz-Biszticz Tamás lett a SZEMEK témakör fiatalok közötti győztes, de a fődíjat ő sem vitte el. Tamás egyébként fiatal kora ellenére már elképesztő sikert tudhat magáénak, többször nyert már Év Fotósa díjat is. 

 

Már érdemes felkészülni a májusi kategóriára!!!

Bár a májusi témakörre egészen május utolsó napjáig lehet nevezni, már most érdemes kiválasztani azt a fotót, amivel pályázni szeretnénk. Az ötödik témakör a "VISELKEDÉS". Nevezési határidő pedig: 2022. május 31.

 

A további hónapok témakörei (a képeket a nevezési dátum időpontjáig bármikor fel lehet tölteni, akár most is):

6. JÚNIUS – "SPACE" – "ŰR". A nevezés 2022. június 30-án zárul.

7. JÚLIUS – "HUMAN NATURE" "EMBERI TERMÉSZET". A nevezés 2022. július 31-én zárul.

8. AUGUSZTUS – "ABSTRACTS" – "ABSZTRAKTOK". A nevezés 2022. augusztus 31-én zárul.

9. SZEPTEMBER – "MONOCHROME" – "MONOKRÓM". A nevezés 2022. szeptember 30-án zárul.

10. OKTÓBER – "COLOUR" – "SZÍN". A nevezés 2021. október 31-én zárul.

 

LEGJOBB PORTFÓLIÓ DÍJ. Ez a kategória a verseny teljes időtartama alatt nyitva marad, 2022. október 31-én zárul, és 10 kép beküldésére vár, amelyek mindegyike a 10 versenykategória valamelyikét képviseli. Az a fotós, aki a zsűri értékelése alapján a legimpozánsabb és legművészibb képsort mutatja be, megnyerheti ezt a díjat. Az OM System (korábban Olympus) a legújabb profi kameraházzal (2022-ben újdonság) és két objektívvel támogatja ezt a díjat, több mint 3500 GBP értékben!

 

GYŐZTES

Az összes kategória-győztesnek esélye van arra, hogy elnyerje a fődíjat, ami nem más, mint az Év Művészi Vadfotósa megtisztelő cím, emellett 3000 angol font és távcső a Swarovski Optiktól. A kategória-győztesek továbbá kapnak 500 fontot (felnőttek esetében), 50 fontot (fiatal pályázók esetén).

 

 

Forrás:

wildartpoty.com

Felső kép: Jens Birch / WildArt Photographer of the Year            

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »