Dinnyében a csoda!

Dinnyében a csoda!


Imádod a görögdinnyét? Akkor van egy jó hírünk: nem csak az íze finom, fogyasztásának számtalan szuper jótékony hatása van! Biztosak vagyunk benne, hogy míg falatozod nyári kedvencedet, eszedbe sem jut, mennyi mindennel hozzájárul egészséged megőrzéséhez. Lássuk, miért is érdemes ezentúl is falni a piros nedüt!

Hidratálja a szervezetedet

Az első és legfontosabb jótékony tulajdonsága a görögdinnyének, hogy kiválóan hidratál. Köztudott, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tarthatjuk hidratáltan és mivel a dinnye 92 százalékban vizet tartalmaz, ezért tökéletesen eleget tesz ennek az elvárásnak. Ha már úgy érzed, képtelen vagy több pohár vizet meginni, csak egyél meg egy nagyobb szelet görögdinnyét és máris gondoskodtál a folyadékbevitelről.

Tele van tápanyagokkal

Szerencsére a görögdinnye a legkevesebb kalóriát tartalmazó zöldségek/gyümölcsök között van (egy csészényi mindössze 46 kalóriát tartalmaz), ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mindazonáltal tele van tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

(Rengeteg C-, A- és B-vitaminnal, magnéziummal, káliummal, és karotinoidokkal, béta-karotinnal és likopinnal rendelkezik – igazi egészség-koktél a testednek!)

Rákellenes vegyületeket tartalmaz

Az előbb említett likopin a legtöbb piros színű zöldségben és gyümölcsben megtalálható, a görögdinnye mellett például a paradicsomban, a paprikában és a grapefruitban. Ez azért is jó hír, mert kutatások bizonyították, hogy a likopin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Többek között védelmet nyújthat bőrünknek a nap káros hatásai ellen és egyes kutatók szerint a prosztatarák ellen is hatékony fegyver lehet.

Hozzájárul a szív egészségéhez

A szívbetegség a világ első számú haláloka. Ha azonban odafigyelünk az életmódunkra és az étrendünkre, akkor csökkenthetjük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, amivel redukálható a stroke és a szívroham kialakulásának kockázata. Jó hír a görögdinnye szerelmeseinek, hogy kedvencük gazdag olyan tápanyagokban, mint például a likopin és a citrulin, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez.  

Jót tesz a bőrnek és a hajnak

Mindenki tökéletes bőrre és szép, erős hajra vágyik, jó hír, hogy a görögdinnye fogyasztásával ezt is elérhetjük. A korábban már említett, benne lévő A- és C-vitamin mindkettőben segítségünkre lehet. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát, az A-vitamin pedig helyreállítja a bőrsejteket, nélküle a bőrünk száraz és fakó lenne.Javítja az emésztést

Már korábban említettük, hogy a görögdinnye nagy mennyiségű vizet és egy kevés rostot tartalmaz, amelyek a hidratáció mellett az emésztés javításában játszanak szerepet. A rostok a széklet állagát javítják, a víz pedig segíti az emésztőrendszer hatékony mozgását. A normál bélmozgás elősegítésére ezért is érdemes minél több folyadékban és rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Enyhíti az izomfájdalmat

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk azt a jó tulajdonságát a görögdinnyének, amely az izomfájdalmat enyhíti. Kutatások bizonyították, hogy azoknak a sportolóknak, akikkel görögdinnyelevet itattak, csökkentek a fájdalmaik és másnap kevésbé volt izomlázuk. Ez pedig dinnyében lévő aminosavnak, a citrullinnak köszönhető – mondják a szakértők.

 



Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »