Fogyasszunk retket!

Fogyasszunk retket!



Az apró kis retekben rejlő hatalmas erő: ezektől a betegségektől óv meg a tavasz első zöldsége!


Az újhagyma mellett a hónapos retek az első zöldség, mely gyakorlatilag elindítja az évi termésidényt. Amikor meglátjuk a piacokon a pirosló, ropogós zöldséget, már tudjuk: elkezdődött a kerti zöldségek idei szezonja, ez pedig azt jelenti, nemsokára egyéb friss zöldségeknek is örülhetünk, a hosszú, színtelen téli hónapok után.

 

 

Nem mindenki szereti a retket, de azt valamennyiünknek tudnia kell, milyen előnyökkel szolgál a fogyasztása. Például, a hónapos retek méregteleníti a májat és a gyomrot, míg a fekete retek gyökere és levelei a sárgaság ellenszere, mivel kiüríti a testben felhalmozódó bilirubint. Ezzel karöltve, tisztítja a vért, és kén tartalmának köszönhetően szabályozza a pajzsmirigy működését.

 

De vegyük csak sorjában a (piros)retek fogyasztásának mérhetetlen előnyeit:

1. Védi a vörösvértesteket

A retek híres arról, hogy kézben tartja a vörösvértestek pusztulását. Ebben a folyamatban, növeli a véroxigén szintjét is.

2. Rostokban gazdag

Amennyiben salátához vágjuk hozzá, napi rendszerességgel, a retek által jelentős növényi rosthoz juttatjuk hozzá a szervezetünket. Ebből kifolyólag, javul az emésztésünk. A retek ugyanakkor szabályozza az epe kiválasztását, óvja a májat és a húgyhólyagot, továbbá remek vízhajtó is.

3. A szív testőre

A retek remek forrása az antociánoknak, mely a szív karbantartójaként ismertek. Más szavakkal, a retek csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, emellett gazdag C-vitaminban, folsavban és flavonoidokban is.

4. Szabályozza a vérnyomást

A retek ellátja a szervezetet káliummal, ami csökkenti a magas vérnyomást, kordában tartva a vér áramlását az erekben. Az Ayurveda tanai szerint, a retek „hűti” a vért.

5. Javítja az immunitást

Mivel magas a C-vitamin tartalma, a retek rendszeres fogyasztása megvéd a szezonális megfázások, a nátha és köhögések ellen, javítva az immunrendszer működését. Szabályozza a káros szabadgyökök keletkezését, csökkenti a gyulladást és a sejtek korai öregedését.

6. Erősíti a véredényeket

A retek fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben, ami többek között a véredények stimulálásáért felelős, így megelőzi az érelmeszesedést.

7. Az anyagcsere legjobb barátja

Ez az apró kis zöldség nemcsak az emésztőrendszernek jó, hanem enyhíti a test elsavasodását, csökkenti az elhízást, a gyomorproblémák kialakulását és a hányingert – azáltal, hogy felturbózza az anyagcserét.

8. Bővelkedik a tápanyagokban

Bár méretét tekintve apró, a retek mégis tele van E, A, C, B6 és K-vitaminokkal. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, és a cink-, kálium-, foszfor-, magnézium-, réz-, kalcium-, vas- és mangántartalma is jelentős. Ezekről a tápanyagokról pedig együttvéve elmondható, hogy létfontosságúak a test normális működéséhez.

9. Kiváló a bőrnek

Ha kiszorítod a levét, és megiszod, azzal olyan löketet adsz a bőrödnek, mellyel egészséges, rugalmas maradhat, hála a retekben rejlő C-vitaminnak, a cinknek és foszfornak. Napi rendszerességgel fogyasztva, meggátolja a bőr kiszáradását, a pattanások és különféle bőrfelületi gyulladások megjelenését.

Emellett a retekből arcpakolás is készíthető, bőrtisztítás céljából. Ha a hajra viszed fel a retekből készített pépet, megszabadulsz a korpától, és megelőzheted a hajhullást, megerősítve a hajhagymákat.

10. Remek hidratáló

Magas víztartalmának köszönhetően, a retek fogyasztása kiválóan hidratálja a szervezetet. Ebből kifolyólag (is), főleg nyáron, ajánlott minél többet elropogtatni belőle.

Kép forrása:pxhere.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »