Hájas tészta szilvalekvárral

Hájas tészta szilvalekvárral


Hájas tészta szilvalekvárral, ahogy a Mama tanította

 

Egy szürke hétköznapi délután a konyhában, amikor a modern világ zakatolása kicsit háttérbe szorul, nincs is jobb, mint feltörni az emléktárakat és megidézni azokat az egyszerű, boldog időket, amikor a Mama konyhája mindent jobbá tett. A mai napra egy olyan recepttel készülünk, ami nem csak finom, de visszarepít a múltba: a Hájas Tészta Szilvalekvárral, ahogyan a Mama tanította.

hájas tészta szilvalekvárral
 

Hozzávalók a hájas tésztához

Hájas réteg:

•    50 dkg sertésháj
•    10 dkg finomliszt

Tészta:

•    60 dkg finomliszt
•    1 csipet só
•    1 evőkanál cukor
•    2 evőkanál ecet
•    1 db tojás
•    2 evőkanál tejföl
•    3.5 dl víz
•    20 dkg szilvalekvár

Így készül a hájas tészta szilvalekvárral

A hájas réteg készítése egy hagyományos mozdulatsorral kezdődik. Az éles késsel gondosan eltávolítjuk a sertéshájat, majd a kaparékot összekeverjük a finomliszttel. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a tészta különlegesen hájas legyen.
A tészta elkészítésekor a finomlisztet, sót, cukrot, ecetet, tojást, tejfölt és vizet egy tálba tesszük, majd gondoskodunk róla, hogy a tészta rugalmas és puha legyen. Ezután hűtőbe kerül 25 percre, hogy az ízek összeérjenek és a tészta könnyebben formázható legyen.

A háj a titka mindennek – ettől lesz tökéletes a hájas tészta

A tésztagombócot lisztezett deszkán lapogatjuk kocka alakúra, majd kezünk ügyességével nyújtjuk egy ujjnyi szélesre. Ezután következik a hájas réteg bekenése, amely a tésztát egyedülállóan lágy és ízletes textúrával látja el. A hájat diónyi darabokban szétválasztjuk, elsimítjuk, majd az egymás mellé helyezett tészta felett elosztjuk. Egyenesre lapítjuk a hájat, hogy tökéletesen fedje a tésztalapot.
Ezután a tészta felénk eső oldalát és a felső szélét összehajtjuk, majd az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk. A hűtőbe kerül még 25 percre, majd ezt követően ismét nyújtjuk és hajtogatjuk. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük, hogy a tészta leveles és könnyed legyen.

Háromszögekre nyújtjuk a hájas tésztát

Az utolsó nyújtás során a tésztalapot téglalap alakúra formázzuk, majd kisebb csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat tenyérnyi szélességű téglalapokra vágjuk, majd átlósan felezve kis háromszögeket kapunk. Ezek felső részét finom szilvalekvárral töltjük meg, majd kifli formájában feltekerjük.
A kis háromszögek kényelmesen elhelyezkednek a sütőpapírral bélelt tepsin, majd 200 fokra előmelegített sütőbe kerülnek 10 percre. Ezután a hőfokot csökkentjük 180 fokra, és további 10 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarnára sül. A végeredményt porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk, és élvezzük a múlt ízeit, ahogy a Mama tanította.

Forrás: agrároldal.hu

Külső kép: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »