Héjában főtt krumpli

Héjában főtt krumpli


A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcsere
végterméke sav.
Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok
megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben
a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
 
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a
bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a
C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk
a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
 
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni,
vagy a sütőben szintén héjastól megsütni.
Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
 
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy
főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
 
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra,
fekélyre, bélgyulladásra javasolt.
Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
 
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat
felteszünk főni.
Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és
hagyjuk kihűlni.
Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után
rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
 
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat
alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet
kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel
és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
 
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat.
Sütési ideje kb. 60 perc.
 
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával
is pótolhatjuk a C-vitamint.
 
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb
káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az
irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását,
védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint
előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
 
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt
olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és
édesnemes piros paprika) emészthető.
Lehet, hogy egy kép erről: étel
 
 
 
 
 
Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »