Hidrotherapia


Minden vízzel történő kezelésa hidroterápia gyűjtőfogalomba tartozik. Ez magában foglalja a pakolásokat, ivókúrákat, örvény- és gyógyfürdőket, és nem utolsó sorban a víz alatti tornát. A fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenek, emellett a motoros, a szenzoros, a kognitív és a pszichés funkciókat is fejlesztik, továbbá jelentős szerepet játszanak a rehabilitáció legkülönbözőbb területein.

Magaa gyógyvizes fürdőa fürdőgyógyászati ellátások alapja, ezt minden fürdőkúrára beutalt alapból megkapja, ehhez járnak az adott problémának legmegfelelőbb további kezelések. A kombinált fürdőgyógyászati ellátások legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést tartalmazhatnak egy kúrában. Az egyes fürdőgyógyászati kezelésfajtákat - főszabály szerint - 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is kérhet.

A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátás is igénybe vehető 20 alkalommal. A kúra összetétele orvosszakmai indokok alapján a kezelés során megváltoztatható. Amennyiben valamilyen, a közösségi fürdőzést akadályozó egészségügyi probléma (például bőrbetegség) is fennáll, úgy kádfürdő formájában vehető igénybe a kúra.

A súlyfürdő a gyógyvizes fürdőt kiegészítő speciális víz alatti kezelés, mely során több ponton, a nyaknál és/vagy a karok alatt, netán az ágyéknál - attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett - felfüggesztik a beteget, így lóga gyógyvíztartalmú kezelőmedencébe. Annak érdekében, hogy a módszer még jobban eltávolítsa a kor előrehaladtával illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba, a derékra vagy akár a bokára súlyok is kerülhetnek maximum 20 kilogramm mennyiségben.

A kezelés abszolút fájdalommentes, sőt, a semleges érzetű 34-35 Celsius fokos víz felhajtóereje még jobban ellazítja a testet. Mindeközben hatásosan és nem utolsó sorban természetes módon gyógyítja a porckorongsérvet, oldja az izomgörcsöket, tehermentesíti a nyomás alatt álló ideggyököket, mérsékli az izom- és szalagzsugorodások mértékét is. Alkalmas gerincízületi kopások kezelésére, valamint csípő- vagy térdízületek nyújtására.

A fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenekA fürdőkúrák elsősorban a mozgásszervi problémák enyhítésében segítenek

A kezelés kizárólag orvos utasítására vehető igénybe, mindig röntgenvizsgálatnak kell megelőznie, a gerinc állapota alapján határozzák meg ugyanis a kezelés paramétereit. Időtartama ugyan átlagosan csak 20 perc, de a meleg gyógyvízben jelentősen megnő a kezelés hatásfoka, így a súlyfürdő nem csak egy víz alatti technika, hanem hidroterápia is egyben.

Vannak azonban olyan betegségek vagy állapotok, amikor a terápia nem alkalmazható. Ilyenek a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri panaszok, alázés a fertőző betegségek, a heveny mozgásszervi megbetegedések, akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolyaelcsúszás. Fontos, hogy csigolyacsúszásnál vagy porckorongműtét után legalább 6 hetet várni kell a súlyfürdő igénybevételével.

A víz alatti húzatásos módszer egyébként a magyar reumatológia egyik legjelentősebb felfedezése. Moll Károly alkalmazta Hévízen elsőként.

Az egészségbiztosítás a gyógyfürdős kezelések árához támogatást ad. Ez azt jelenti, hogy önrészt kell fizetni, melynek mértéke gyógyfürdőnként eltérő. Azonban az ártámogatás csak akkor vehető igénybe, ha a támogatással rendelésre jogosult orvos, a TB-támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli az ellátást, amelyet az OEP-pel a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vesznek igénybe. A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is.

Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés jár az általános szabályok szerint. Az utazási utalványt a gyógyászati ellátást rendelő orvos állítja ki, majd a szolgáltatás igénybevételét követően a fürdő által kijelölt személy igazolja, illetve szükség szerint kiállítja az utalványt.

Érdemes tudni, hogy a kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, a kezelőlapot és a zárójelentést pedig át kell adni az orvosnak. Aki ugyanis az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon Mátraderecskén található a leghíresebb mofetta, de hasonló kezelés érhető el Parádfürdőn is. Bár mesterséges formában előállított gázzal kabinos szén-dioxidos készülékek több helyen is működnek, a támogatást csak a mátraderecskei és parádfürdői mofettához lehet kapni.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

A zene és az agy kapcsolata
Életmód, Élet
A zene egy univerzális nyelv - szokták mondani, de most kutatás igazolja, hogy ez az állítás igazabb, mint hinnéd.
A közönséges orgona (Syringa vulgaris) és amit tudni kell róla
Kedvencek, Kedvenc virágok
Ültessünk orgonát! Az orgonának ott kell lennie minden kertben szépsége, illata, gyógyhatása, ehető virága, vi ...
Ha láz és gyomorfájás egyszerre, s a gyermek 1hónapon belül koronás volt akkor irány a Heim Pál..!!!!
Egészség, Egészség hírek
A koronavírus-megbetegedés a gyerekeknél sokszor tünetmentes, szövődménye, a sokszervi gyulladás viszont veszél ...
Érdekes és hihetetlen tények a nagyvilágból
Nagyvilág, Érdekességek
A legnagyobb élő teremtmény egy hatalmas gomba Oregonban, amely 10 négyzetkilométernyi területen terül el.Hát ez ...
A világ legszebb havas tájai
Nagyvilág, Nagyvilágban történt
Elhoztuk nektek a legszebb havas tájakat, amik segítenek kicsit ráhangolódni a tél szép arcára.
Ennek a természetes gyógymódnak a segítségével könnyen megszabadulhatsz a fogkőtől
Egészség, Népi gyógyászat
Mutatok néhány olyan természetes módszer, amely segítségével megszabadulhatsz a már kialakult fogkőtől, vagy m ...
A tiszta víz, mely életet ment.
Egészség, Megelőzés
A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges életmód első számú feltétele, sokan mégsem tudják ...
Köhögés ellen
Egészség, Egészség hírek
Házi gyógymódok köhögés ellen
Meggyes vasutas
Receptek, Desszert receptek
Ahogy én csinálom

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »