Ismét itt az eperszezon!
Az eper igazi C-vitamin forrás
Az eper – arányosan – több C-vitamint tartalmaz a narancsnál.
Található benne sejtvédő folsav, és a vérképzéshez szükséges vas is. Az eperben rejlő mangán jó kedvre derít, a kálcium a csontokat erősíti, a kálium és a magnézium pedig jól esik a szívnek.
Az eper természetes fájdalomcsillapító
Az eperben található szalicilsav a fejfájás, a migrén, valamint a köszvény okozta fájdalmak egyik természetes csillapítója. Az eper ugyanakkor hozzájárul gyulladások csillapításához is a benne megbújó éterikus olajak révén.
Az eper nem hizlal
Az eper 90%-ban vízből áll, kalóriában szegény, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk!
Aki jobban figyel a vonalaira, egye magában vagy natúr joghurttal, esetleg ízesítse mézzel.
Ahhoz, hogy megmaradjanak az értékes vitaminok és ásvány anyagok, érdemes az epret nyersen felhasználni, azaz például a süteményt is nyers eperből összeállítani, díszíteni.
Persze, készíthetünk levest és lekvárt is az eperből, ha nem sajnáljuk az egészséges összetevőit.
Gondoljunk a környezetre is: részesítsük előnyben a hazai gyümölcsöt!
Környezetünk kímélése érdekében ne a sok kilométert megtett, a tartósság érdekében esetleg valamilyen vegyszerrel kezelt epret válasszuk.
A „helyben” termő epret ráadásul tovább hagyják érni – mielőtt leszednék -, ezért zamatosabb, édesebb és tartalmasabb is.
Eper az erkélyládában
A (városi) gyermekeknek nagy élvezetet nyújthat a saját eper nevelgetése, szüretelése. Vegyük meg a palántát, ültessük cserépbe vagy erkélyládába, esetleg tegyünk egy kis trágyát (istállótrágya, szarvasmarha trágya) a láda aljára – ezzel biztosíthatjuk a folyamatos termést. Speciális földet nem igényel az eper.
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók