Karácsonyra várva

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még házilag készítettük a fenyőfa díszek nagy részét, akkor tanultam nagyanyámtól ezt az egyszerű , és mégis mutatós dísz készítését.
A receptet most szeretetbe csomagolva adom át nektek.
Hozzávalók, és azok arányai:
2 rész szódabikarbóna,
1 rész kukoricakeményítő,
1 egész és 1/4 rész langyos víz.
Mérd a hozzávalókat ugyanakkora pohárral.
Elkészítés:
az anyagokat összegyúrjuk, hagyjuk kihűlni. Utána celofán papíron, vagy nylon fólián kinyújtjuk.
Különböző formákkal kiszaggatjuk, és fogpiszkálóval átszúrjuk. Száradás után zsineget fűzünk bele.
Szép, csillogó, porcelánszerű diszeink lesznek belőle!
De, készíthetünk ehető díszeket is a fánkra.
Íme egy mézes süti recept, amelyet szinte minden Karácsonykor elkészítünk, évek óta.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
30 dkg porcukor,
3 teáskanál szódabikarbóna,
1 csomag mézes fűszerkeverék
(vagy, ha nincs kész fűszerkeverék, akkor tökéletes lesz ha teszünk bele 1 teáskanál őrölt fahéjat, és 1 teáskanál őrölt szefüszeget),
30 dkg margarin,
2,5 dkg méz,
3 tojás.
Ebből a tésztából készíthetünk mézes puszedlit, vagy ha vékonyra sodorjuk akkor pedig különböző formákra szaggathatjuk.
Amelyet dr Oetker színes díszitő tollakkal különböző formában díszíthetjük. Nagyobb tűvel fonallal fenyődísszé alakíthatjuk.
De, sütiként is kiváló, sokáig eláll.
Ha egyrészéből mézes puszedliket szeretnénk, akkor olyan 1 cm vastadságúra nyújtsuk ki és kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Szaggatás után esetleg kicsit meggömbölyítjük. 200 fokon 10-15 perc alatt megsül. (A fenyőfa díszek, 6-8 perc alatt megsülnek!)
A puszedliket cukormázzal kenjük le.
Máz:
2 tojás fehérje, 40 dkg porcukor, pici citromlé.
Kemény habbá verjük, és a kész puszedliket beleforgatjuk, és vissza tesszük a sütőbe száradni. (csak néhány percre a kikapcsolt sütőbe)
Jó étvágyat, és kellemes készülődést! Áldott Karácsonyz kívánok mindenkinek!
/ a szerkesztő/
SzínesVilága cikk ajánló









Helyi látnivalók








