Kirándulás a Plitvicei-tavaknál

Kirándulás a Plitvicei-tavaknál


Lélegzetelállító felvétel – téli kirándulás a Plitvicei-tavaknál.

 
Csodálatos videót készítette a Plitvicei-tavaknál Ante Fabris, aki a kutyájával fedezte fel a téli ruhába öltözött, gyönyörű tórendszert. A férfit és Miksa nevű kutyáját igazi téli mesevilág fogadta a híres természeti csodánál, ahol befagyott vízesések, hótól roskadozó fák, hófedte ösvények és napsütésben szikrázó tavak várták őket.

plitvicei-tavak

 

A husky vezetésével járhatjuk be Horvátország egyetlen természeti világörökségi helyszínét. A csodás táj kutyát is lenyűgözte, aki izgatottan gázolt bele a vastag hótakaróba és fedezte fel a tórendszert, illetve annak legnagyobb tagját, a Kozjak-tavat.

A Plitvicei-tavak, mely egy 16 tóból álló tórendszer, egy völgyben terül el a Dinári-hegység hegyei között. A védett terület nagysága 295 km², ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. Védelmet 1949-től élvez, az UNESCO Világörökségi listájára pedig 1979-ben került fel. A tavakat 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ.

A tavak lépcsőzetesen fekszenek egymás mellett, a legmagasabban a Prošćansko-tó 636 méteres magasságban, a legalacsonyabban a Novakovića brod, ami 503 méteren fekszik. A legmélyebb és egyben legnagyobb felületű a 47 méter mélységű Kozjak-tó. A nemzeti park területén 1267 növényfaj, valamint 58 emlősfaj, 163 madárfaj és 321 lepkefaj él.

Fotó:Wikipedia/Bfoto.ru

 

 
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »