Mikulásvirág és gondozása

Mikulásvirág és gondozása


MIKULÁSVIRÁG

A december egyik nagy kedvence a mikulásvirág, amelynek érdekessége, hogy nem virágai, hanem színes fellevelei adják a díszítő értéket. A legtöbben szezonális, téli növényként ismerik, pedig a mikulásvirágot nem érdemes kidobni a levelek lehullása után sem.

Az első és legfontosabb a mikulásvirág vásárlásakor, hogy mindig csak egészséges növényt szabad megvenni, aminek a levelei élénk zöldek, vaskosak, a virágai pedig még bimbósak. A növény érdekessége, hogy díszítő értékét színes fellevelei adják, nem pedig virágai.

Mindig vizsgáljuk meg még a boltban a növényt, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt hamar elkezdenek száradni. Azokat a mikulásvirágokat tehát, amelyeken sárguló vagy lankadó, száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy.

A növény érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza. Csak akkor vegyük meg a növényt, ha tudjuk biztosítani számára a megfelelő körülményeket otthonunkban.


A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget sem, 20 fok feletti hőmérsékleten már elkezdhetnek száradni a levelei. Érdemes otthon világos, de hűvös helyre tennünk a növényt. Napfényes részen helyezzük el, de a tűző naptól védjük. Nem kedveli a száraz levegőt sem, ezért a fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el.

Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de soha ne álljon a cserép alatt a víz, és ne is hagyjuk kiszáradni a talajt. A legjobb öntözési módszer, ha hetente egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívta magát vízzel, akkor egy hétig nem szükséges locsolnunk a növényt.

Jó tudni, hogy allergiás reakciót is okozhat
Figyeljünk arra, hogy bőrrel érintkezve irritációt, allergiás reakciót válthat ki, elfogyasztva gyomorbántalmakat és hányást okozhat. Kevés tejnedv is elég a mérgezéshez, ezért ügyeljünk arra, hogy a növény gondozásánál se érintkezzünk a nedvvel. Ha mégis a bőrre kerül, akkor bő vízzel alaposan mossuk le, mérgezés esetén pedig bő a folyadékfogyasztás javasolt.

Ha megfelelően gondozzuk a mikulásvirágunkat, februárra elvirágzik, áprilisig pedig lassan megszabadul színes felleveleitől is. Ilyenkor vágjuk vissza a hajtásokat 15-20 centiméteresre, a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett egy-két hónapig pihentessük a növényt. A pihentetés után ültessük át lehetőleg agyagcserépbe, és enyhén savanyú virágföldbe.

Ha újra szeretnénk virágoztatni a növényt, takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre legalább 12-14 órát naponta egészen a virágképződésig, azaz két hónapig.

Már a kisebb fény is megállíthatja a virágzást, ezért olyan helyet válasszunk, ahol semmilyen fény nem éri. Szeptember végétől, október elejétől kezdjük el a növény takargatását, és ha mindent jól csináltunk, már karácsonykor újra virágozni fog mikulásvirágunk. A növény szaporítható is, méghozzá április-májusban dugványozással.

 Forrás: portfoliócsoport.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »