MINDEN NÁSZÚTNAK VÉGE SZAKAD EGYSZER?

MINDEN NÁSZÚTNAK VÉGE SZAKAD EGYSZER?


Áldozat nélkül nem megy

Sokszor törekszünk arra, hogy bebiztosítsunk önmagunkat, ám olykor elfelejtjük, hogy a dolgok úgy is megtörténhetnek velünk, ha semmit sem kockáztunk. Régebben a biztonságot kerestük, és az öröm ezzel együtt jött, ma már inkább az örömöket keressük, és lemondunk a biztonságról. A szabadság és a biztonság utáni vágy az ember alapvető szükséglete, ahogyan azt a híres pszichológus, Abraham Maslow is megfogalmazta.
„Azonban jelenleg afelé tartunk, hogy a szabadságunk korlátozását végzetes csapásként és jogaink (szándékos) megnyirbálásaként éljük meg” – mondja Futaki Lilla pszichológus. „Pedig valójában egy kapcsolat lemondással is jár ugyanúgy, ahogyan örömmel és nyereségekkel. A kettő közötti egyensúly megteremtése lenne a cél” – vélekedik szakértőnk.

Harc az egóval

Inkább önmagunkat építjük a munkával, a rohanással vagy a szervezetünk kizsákmányolásával, míg kapcsolatunkra kevesebb időt és energiát áldozunk. Ezt a résztvevő felek is megsínylik, és válaszként elkedvetlenednek, belefásulnak a kapcsolatba.
Ennek egyik oka, hogy a kapcsolat manapság nem kizárólagos feltétele a biztonságnak. A másik ok, hogy nem tudjuk, hogy kell egy párkapcsolaton belül működni, elhalványodnak a nemi különbségek, így nem vagyunk képesek a férfi mellett nők maradni.

Instant örömök

„A boldogságot hajszoljuk, amiről azt képzeljük, hogy az egyszerűen leakasztható a polcról” – vélekedik szakértőnk. „Ha aktuális párunk nem értünk él, vagy a kapcsolatban nehézségek támadnak, inkább repüljön tovább, miközben ömlik ránk a fogyasztói társadalom üzenete: „Ha nem működik, vegyél újat”. Hiányzik az elhatározás, hogy megjavítom, amim van, és azért hiányzik, mert mindig jön az új” – magyarázza szakértőnk.
Tudnunk kell, hogy a lélek érzelmi kapcsolatban bontakozik ki igazán. Ugyanúgy, ahogy egy kis növény földbe kapaszkodva szívja magába a létfontosságú tápanyagokat, hogy virágba borulhasson, az emberi lélek is a kapcsolat tápláló erejéből tud növekedni és fejlődni.

Szükségünk van egy társra

A férfi és a nő közös érdeklődése nagyon fontos, ám a különbségek még inkább: miért akarja e két nem valójában egymást? „Azért mert pontosan a világ két teljesen különböző olvasata az övék, és egyik sem ismeri a másikat e nélkül: a férfié a küzdelem, a veszély távol tartása, a nőé pedig az otthon érzelmi hangulatának kialakítása” – fűzi hozzá Futaki Lilla.

A párkapcsolat sikeréhez elengedhetetlen, hogy örömet találjunk a nemi szerepek megélésében, és boldogok legyünk attól, ha a férfi teremti az értéket, mi pedig őrizzük és megteremtjük az otthon hangulatát. Ha ezt fordítva történik, nem tudunk a pillanatnak örülni, elvesznek az élmények, melyek egy férfit és nőt egymással kiegészítenék.

A negatív gondolatok rombolnak

Ha örökké féltjük a boldogságot, vagy azon jár a fejünk, hogy találhatunk a másiknál jobbat, épp a jót veszíthetjük el. Egy sikeres, tartós párkapcsolat titka az őszinte és nyitott kommunikáció, a közös célok és hasonló értékrend, mert ezekkel lehet az együttlét hosszú távon eredményes. Ám ezek sem nyújtanak 100%-os garanciát az örök szerelemre, hisz biztosítékot senki sem kaphat a jövőre nézve.

Küzdd le múltbéli sérelmeidet, ne görgesd tovább a terheket, és ne mást büntess azért, mert csalódtál valakiben! Próbáld meg felidézni, hogy érezted magadat a szakítás előtt, és gyűjts emlékeket arról az időszakról, amikor még volt mások felé bizalmad és hited. Mérlegelj, hogyan segíthetnek a tapasztalatok a személyiségfejlődésben, melyek azok a dolgok, amiket az eddigiek során kudarcként éltél meg, és törekedj arra, hogy a negatív élményekből pozitív energiákat kovácsolj.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »