Narancs


A citrusfélék családjába tartozó narancs Dél-Kínából származik, innen került először Indonéziában majd Indiában. Európába valószínűleg Nagy Sándor hozta el, igazi elterjedése azonban csak jóval későbbre, a XV. századra tehető, ekkor már Európában is termesztették. Ezt követően Kolumbusz Kristóf révén a Karib szigetekre, spanyol felfedezőkkel Floridába és Kaliforniába is eljutott. Rendkívül termékeny növény, a kifejlett narancsfa egy szezon alatt akár 500 gyümölcsöt is hozhat. Bár élelmiszerként számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, Európában eleinte főként különféle párlatokat készítettek belőle, míg az elsősorban a héjában található illóolajaiból „illatos vizeket” állítottak elő. Az első, narancsot tartalmazó recept a késő középkorra tehető, ám ekkor még csak öntet, vagy mártás formájában fogyasztották. Kiváló antioxidáns, bőrápoló és szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, jól használható megfázás ellen, hatóanyagai a rák megelőzéséhez és kezeléséhez is hozzájárulnak.

Gyógyhatásai

Alacsony a kalóriatartalma (130 gramm mindössze 62 kalória) és gyakorlatilag zsírmentes, ugyanakkor a narancs nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat, utóbbiak közül főként tiamint és folsavat, egy átlagos méretű gyümölcs fedezi az ajánlott C-vitamin bevitel jelentős részét. A C-vitamin hatékony antioxidáns, megköti a rák és gyulladásos folyamatok –többek között az asztma, az oszteoartritisz, a reumatoid artritisz és a fogínygyulladás– kialakulásával közvetlenül kapcsolatba hozható szabad gyököket, lassítja a bőr öregedését, erősíti az immunrendszert. Segítségével elkerülhetők a megfázás, a nátha és egyéb szezonális fertőzések, ezen kívül elősegíti a vas feszívódását és a vörösvérsejtek szaporodását, így hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez.
narancs elősegíti a kötőszövetek kollagén termelését, erősíti a fogakat, a csontokat, a porcokat és az ízületeket, valamint javítja az érfalak állagát, ezáltal hozzájárul az egészséges vérkeringéshez. Szintén a narancs csontvédő és izomerősítő (pl. szívizom) hatásához járul hozzá kalciumtartalma, míg a benne található nagyobb mennyiségű kálium szabályozza a vérnyomást, fontos szerepet kap a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. A narancs antocianinjai –főként a vörös narancsok bővelkednek benne− szintén csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat, a terpének gátolják a vastag- és végbélrák kialakulását. A narancs héjában fellelhető, és a narancsolaj fő alkotóelemének számító terpén, a limonén, daganatellenes hatását főként a mellrákkal szemben fejti ki.
Jelentős mennyiségű növényi rostot, elsősorban pektint tartalmaz, ennek köszönhetően támogatja a cukrok, zsírok és fehérjék felszívódását, mérsékli az érrendszeri betegségeket előidéző magas koleszterinszintet, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Rendszeres fogyasztása ennek köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a diabétesz és az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, megtisztítja a vastagbelet a többek között rákot is okozó mérgektől. Mivel kezeli a székrekedést, helyreállítja a helyes bélmozgást és anyagcserét, a narancs a fogyókúrázók súlyvesztéséhez is hozzájárul. Vércukor szabályozó képességének köszönhetően, orvosi ajánlásra, cukorbetegek is fogyaszthatják. Polifenolokban is gazdag, ezek közül különösen hasznosak a limonoidok, amelyek a mell-, gyomor-, bőr és vastagbélrák kezelésében tehetnek jó szolgálatot.

B-vitaminjai serkentik az emésztési folyamatokat, megszüntetik az étvágytalanságot, míg flavonoidjai, különösen a lutein és a béta-karotinok fokozzák a szervezet természetes védekezőképességét, óvják a bőr egészségét, segítenek megelőzni a gyulladásokat, a gombás- és bakteriális fertőzéseket, illetve a rákos elváltozásokat. A narancs a szem egészségének fenntartásában is közreműködik, antioxidáns összetevője, a béta-kriptoxantin, kifejezetten hatásos a tüdőrák ellen, valamint enyhíti a reumás tüneteket. A narancslé elpusztítja a gyomorfekély és a gyomorrák megjelenésével közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot, ahogyan a vesekövet is segít megelőzni. Legfontosabb flavonoidja a héj belső, fehér felében található heszperidin, ami nagyszerű vérnyomás-, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő. A narancs jótékonyan hat az idegekre, oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot, lassítja a szellemi hanyatlást, segíthet az Alzheimer-kór elkerülésében.

Felhasználása:

  • Alzheimer-kór
  • Béltisztítás
  • Bőrproblémák
  • Cukorbetegség megelőzése
  • Csonterősítés
  • Depresszió
  • Emésztési zavarok
  • Érelmeszesedés
  • Érfalak erősítése
  • Fertőzések megelőzése
  • Gyomorfekély
  • Hasmenés
  • Ínygyulladá
  • Irritábilis bél szindróma (IBS)
  • Immunerősítés
  • Látásjavítás
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterinszint
  • Megfázás
  • Méregtelenítés
  • Oszteoartritisz
  • Rákmegelőzés
  • Reumatoid artritisz
  • Székrekedés
  • Szív és érrendszeri megbetegedések
  • Vesekő
  • Vérszegénység
Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »