NEM TUDSZ DÖNTENI? ÖTLETEK DÖNTÉSFÓBIÁSOKNAK

NEM TUDSZ DÖNTENI? ÖTLETEK DÖNTÉSFÓBIÁSOKNAK


Szorongani kezdesz, ha döntéshelyzetbe kerülsz, és mindenki véleményét megkérdezed, mielőtt elhatározásra jutnál. Ha végre megszületik a döntésed, utána azon rágódsz, vajon nem másként kellett volna cselekedned. A döntésfóbia végigkíséri életedet – hacsak nem tanulod meg, hogyan lehet felülkerekedni rajta.

MIÉRT OLYAN NEHÉZ?

A döntésektől történő óvakodás okai összetettek. Leggyakrabban ezek az érzések merülnek fel benned:

  • Elég körültekintő voltam-e, mielőtt döntést hoztam?
  • Minden lehetséges szempontot figyelembe vettem-e?
  • Megkérdeztem mindenkit, akinek a véleménye számít a témában?
  • Mi lesz, ha utólag kiderül, rosszul döntöttem?
  • Tudok-e majd változtatni a döntésemen?

A döntésfóbia hátterében nagyon gyakran a tökéletességre történő törekvés áll. A lehető legjobbat szeretnéd kihozni magadból, így a döntéseidből is. Csakhogy tökéletes út nem létezik, legfeljebb „elég jó”. Ha ebben megnyugszol, könnyebbé válik a döntéshozatal is.

KÖVESS NÉHÁNY SZABÁLYT

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség tagja, Dr. Linda Sapadin tanácsokat ad annak érdekében, hogy biztosabb legyél döntéseid helyességében.

Azt javasolja, ne akarj mindent egyszerre megoldani! Koncentrálj a legfontosabb eldöntendő kérdésre, a kevésbé fontosakat hagyd későbbre. A doktornő szerint a több gondolkodás nem mindig jelent jobb megoldást! Ha már úgy érzed, szinte megőrülsz a sok dilemmázástól, tedd félre a problémát egy időre. Foglalkozz valami egészen mással, így lecsillapodnak a gondolatok és érzések, míg végül észrevétlenül eljutsz a döntésedig.

Fontos, hogy a megérzéseidre is hallgass! Nem mindig lehet racionális érvek mentén haladni. Ha már felsorakoztattad a lehetőségeket, és mégsem jutsz előbbre, itt az ideje a befelé figyelésnek, az intuíció szerepének.

VÁLASSZ SAJÁT MÓDSZERT

Mindenkinek más út válik be a döntések meghozatala során. Próbálj ki néhányat, hogy kiderüljön, számodra melyik a megfelelő.

Elővehetsz egy nagy üres papírt, vagy akár a számítógépen nyiss egy dokumentumot, és írd fel az adott kérdésben lehetséges döntésvariációkat. Majd mindegyik alá írd fel, milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár, ha azt a döntést választod. Így könnyebben átlátod, melyik megoldás lesz a nyerő.

Játssz szerepjátékot is, vagyis képzeld el, hogyan érzed majd magad egyik vagy másik döntésed után. Lehet, hogy ami észszerűnek tűnik, mégsem okoz kellemes érzéseket – ekkor ezt a megoldást el kell engedned.

Ha attól rettegsz, hogy nem jól döntesz, képzeld el, mi történne a lehető legrosszabb esetben! Általában kiderül, akkor sem lesz visszafordíthatatlan a helyzet. Sőt, még előnyödre is válhat az, amiről azt hinnéd, hátrányos. Képtelenség megjósolni minden lehetséges következményt, ezért igaz a mondás, hogy nincs rossz döntés, kizárólag az a rossz, ha sehogyan sem döntünk, csak őrlődünk.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »