Nyaralásra ezeket mindenképpen vigyük magunkkal

Nyaralásra ezeket mindenképpen vigyük magunkkal


A nyaralás tervezésénél gondoljunk arra is, hogy előfordulhatnak kisebb rosszullétek, sérülések az utazás és a távollét alatt!

Védekezés a vérszívók ellen

Akár erdőben, akár vízparton tervezzük a nyaralást, mindkét helyszínen sok szúnyoggal találkozhatunk, ezért szúnyogriasztó mindenképp kerüljön a bőröndbe. Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről sem, ugyanis nemcsak az erdőkben, hanem a parkokban, a játszótereken és a kertben is nagy a kullancsveszély. Az élősködő eltávolításához vigyünk magunkkal patikában kapható csipeszt is.

Gyomorpanaszok esetére

Tipp:

Ha trópusi országba készülünk, érdemes gyógyszert felíratni az esetleges - bélbaktérium által okozott - súlyosabb fertőzések kezelésére. Az igazán óvatosak vigyenek magukkal egy-két kis zacskóval patikában kapható sókeveréket.

Más nemzetek konyhája, a strandbüfék kínálata, de sok esetben már az utazás okozta stressz is kiválthat kellemetlen emésztési panaszokat. Az ilyen helyzetekben jó, ha kéznél van savlekötő, görcsoldó és hasfogó készítmény. A panaszok megelőzésére már az utazás előtt is érdemes probiotikumkúrát tartani. Valakinél az idegen környezet székrekedést okozhat, ezért hashajtót is érdemes az úti patikába készíteni.

Sérülések ellátása

Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy a nyaralás alatt kisebb-nagyobb sérülésekre tegyünk szert. Elég egy óvatlan mozdulat, hogy megvágjuk magunkat, de akár egy új cipő is feltörheti a sarkunkat. Bőrfertőtlenítő spray, sebtapasz, gézlap és rugalmas pólya jól jöhet ilyen esetekben. Ügyeljünk a sérülések megelőzésére is, például a tengerparti nyaralásra készülők - különösen a köves, sziklás partszakaszokon - ne feledkezzenek meg a vízi cipő viseléséről.

Nátha és allergiás tünetek leküzdésére

Nyáron leginkább a légkondicionálók okozhatnak kellemetlen légúti betegségeket, torokfájás és náthás tünetek jelentkezhetnek. Ezek kezelésében nyálkahártya-lohasztó vagy tengervizes orrspray, torokfertőtlenítő cukorka, valamint láz- és fájdalomcsillapító segíthet. Allergiás tünetek - például váratlanul megjelenő kiütések - esetén pedig az antihisztamint tartalmazó készítmények tehetnek jó szolgálatot.

Krémek és gélek

Nyaralás alatt ügyeljünk a fényvédelemre, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet! Jó, ha van nálunk a leégés tüneteit csillapító, bőrnyugtató és napozás utáni regeneráló krém is. Bizonyos készítmények segíthetnek bemelegíteni az izmokat - például egy túrázás előtt -, deficamés zúzódás kezeléséhez is jól jöhetnek. De jó ötlet lehet a hűtőben tartani vagy hűtőtáskában magunkkal vinni jégzselét is, ami szükség esetén gyorsan lehűti a fájó vagy égő testrészt.

Fontos!

  • A rendszeresen szedett, vényköteles gyógyszereket ne felejtsük el időben felíratni!
  • Kérdezzünk rá, nem okoz-e valamelyik készítmény fényérzékenységet! Ha a gyógyszer cseréjére nincs mód, akkor kerülni kell a napsugárzást, de legalább fokozott óvatosság - például UV-szűrős ruházat viselése - ajánlott.
  • A napfény rontja a lupuszban szenvedők tüneteit. A betegeknek ezért minden esetben fokozottan ügyelniük kell a fényvédelemre!
  • Amennyire lehet, ügyeljünk a megelőzésre! Lábunkat a tengerben védjük cipővel, kerüljük a túlzott légkondihasználatot, a legmelegebb órákban pedig húzódjunk árnyékba!
  • Kirándulások, strandolás során ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról és a napszúrás elleni védekezésről, fejfedő viseléséről sem!
  • Nyáron a gyógyszerek tárolásából is adódhatnak problémák. A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja, így egy többórás autóút alatt elveszthetik hatásukat. A készítményeket ezért mindig előírásnak megfelelően, hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, szükség esetén hűtőtáskában szállítsuk gyógyszereinket!

 

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »