Rabok is segítenek a mogyorós peléken

Rabok is segítenek a mogyorós peléken


1000 pele kapott új otthont rabok segítségével


2021. június fontos esemény volt a People's Trust for Endangered Species (PTES) számára: az 1000. fogságban szaporított mogyorós pelét engedték szabadon. Ezt a rendkívül sikeres kampányt részben egy hihetetlen csoport segítette: a HMP Doncaster és a HMP Humber börtöneinek fogvatartottjai.

 

A mogyorós pele

A mogyorós pele az egyetlen pelefaj, amely a Brit-szigeteken őshonos, nem pedig bevezetett. 2010-ben fedeztek fel egy mogyorós pelét Kildare megyében, és úgy tűnik, hogy ezek az imádnivaló lények Írországban valósággal kivirultak a rengeteg sövénynek köszönhetően.

 

 

Fotó: Clare Pengelly

 

A mogyorós pele teste körülbelül 10 centiméter (3,9 hüvelyk) hosszú, míg a szőrrel borított farok további 5,7-7,5 centimétert (2,2-3,0 hüvelyk) adhat hozzá a teljes hosszhoz. Fekete szeme, kicsi füle van, bundája főleg vörösesbarna, gyomránál aranybarna. A nyári hónapokban súlya 17-20 g, de testtömege megkétszereződhet, közvetlenül a téli álom előtt.

A mogyorós pele általában fákon és azok körül él, és hihetetlenül félnek attól, hogy nyílt terepre kimerészkedjenek. Étrendjük bogyókat, diót, gyümölcsöt, levéltetveket és hernyókat tartalmaz, de ha egy kis pele a téli álomra készül, akkor szüksége van hízásra és akkor többnyire mogyorót fogyaszt.

A mogyoró, amelynek héjában szép, kerek lyuk látható, azt jelzi, hogy pelék vannak a közelben. A pelék, az erdei egerek és a pockok ilyen módon esznek mogyorót, ellentétben a mókusokkal és madarakkal, amelyek felhasítják a héjat, vagy egyenetlen lyukat készítenek.

Annak ellenére, hogy októbertől áprilisig vagy májusig alszik, mégis előfordul, hogy a pele a nyári hónapokban is kábultan tölti az idejét, különösen, ha hideg és nedves az idő, vagy ha szűkében van az élelemnek.  Az a tény, hogy egy pele élete nagy részét alvással tölti, a sok összegömbölyödött, alvó peléről készült képnek köszönhető, valamint az Alice Csodaországban című filmnek, ahol a peléket úgy ábrázolták, mutatták be, mint akik sokat alszanak.

 

 

Fotó: Zoë Helene Kindermann / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

 

Sajnos az erdős élőhelyek elvesztése, valamint a melegedő éghajlat jelentős veszélynek bizonyul a mogyorós pele számára. Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy számuk 51%-kal csökkent az elmúlt 20 évben, és valójában már 17 angol megyében ki is pusztultak.

 

Újbóli bevezetési rendszer

A Back on our Map (BOOM) ezért úgy döntött, hogy megpróbálják megmenteni a kihalásban lévő fajt Nagy-Britanniában. 1993 óta a People's Trust for Endangered Species (PTES) évente újbóli bevezetéseket hajt végre ennek érdekében.

 

 

Fotó: Danielle Schwarz / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

 

Az újbóli bevezetés sikere azonban attól függ, hogy milyen élőhelyre tudják elköltöztetni az állatokat. Ennek megfelelően a PTES helyes erdőgazdálkodási gyakorlattal rendelkező területeket keresett. A PTES sajtóközleményében Jim Turner, a Natural England vadrezervátum menedzsere elmondta: "Tudjuk, hogy a mogyorós pele valósággal kivirágzik a jól kezelt erdőkben, ezért választottunk olyan területet, ahol különböző életkorú faritkaságok és különlegességek találhatók – az érett tölgyektől az egészen fiatal mogyorócserjésekig – mindez rengeteg lehetőséget teremt a peléknek, hogy ételhez jussanak és odút, fészket rakhassanak. Az Arnside és a Silverdale AONB méltán büszke fantasztikus erdeire, amelyeket hosszú évek óta gondoznak a helyi földtulajdonosok, természetvédelmi szervezetek, önkéntesek és különféle erdei vállalkozások."

2021 júniusában 15 pele tenyészpárt vagy mogyoróspele triót engedtek el az Arnside és Silverdale kiemelkedő természeti szépségű térségében, Lancashire északi részén és Dél-Cumbria területén. Mielőtt ezeket az apró kis peléket szélnek eresztik, mindannyiuk átesik egy kilenc hetes karanténon, ez idő alatt a londoni Zoological Society állatorvosai rendszeresen vizsgálják, ellenőrzik őket.

 

 

Fotó: Bjoernschulz / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

 

Természetes környezetbe való visszatalálása a pelének eltart egy darabig. Miután az apró pele megkapta az egészségügyi bizonyítványt, ami igazolja, hogy készen áll a visszaszoktatásra, új – ideiglenes – otthonába szállítják.

Dr. Deborah Brady a Cumbriai Egyetem tudományos munkatársa, aki a pelék újbóli bevezetését irányítja a BOOM kérésére, elmagyarázza: "Amint a pele megérkezik, hálós ketrecekbe helyezik, amelyek olyanok, mint az erdő. A ketrecek tele vannak lombok, rügyek, bogyók, diófélék, rovarok és víz megfelelő keverékével, és itt él a pele az első 10 napban."

Minderre azért van szükség, hogy a pele megszokja ezt a környezetet, és boldogulni tudjon, ha végleges lakhelyére szállítják.


Fotó: Clare Pengelly


"Minden ketrec egy fához van rögzítve, így a pelék hozzászoknak új környezetükhöz. A helyi önkénteseink naponta ellenőrzik a ketreceket és a következő két évben megfigyelő tevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy minden pele egészséges maradjon."

Tehát a kis állatokat nemcsak kiengedik, hanem vigyáznak is rájuk.

Jo Sayers, a Cumbriai Egyetem BOOM projektmenedzsere optimista a programmal kapcsolatban: "Reméljük, hogy rövid időn belül körülbelül 80 pele fog élni erdeinkben."

 

A foglyok segítenek

Az igaz, hogy egy pele nagyon kicsi, de az újrabevezetési projekt hatalmas, és nagyon sok szervezet több hónapos elköteleződése szükséges a sikeres megvalósuláshoz, valamint az sem utolsó szempont, hogy a Nemzeti Lottó az örökség alapjából finanszírozza a projektet. A Common Dormouse Captive Breeders Group (CDCBG), a Wildwood Trust (a CDCBG kulcsfontosságú tagja) és a ZSL (Zoological Society of London) mind fontos szerepet játszottak az újrabevezetési programban.

Még szokatlanabb, de mégis ámulatba ejtő, hogy a PTES egyesítette erőit Doncaster és Humber börtöneivel is, hogy új otthont biztosítson ezeknek az apró lényeknek. Míg a pelék általában szőtt loncból, friss levelekből és fűből készítik fészküket, a PTES speciálisan elkészített, madáretetőkhöz hasonlító dobozaikban is élhetnek, amely kiválóan alkalmas fészekrakásra.

 

 

Fotó: Henry Johnson

 

A segítők nemcsak alternatív fészkelő helyeket biztosítanak a pele számára, ha szűkösek is az erőforrások, de ezekkel a madáretetőkkel lehetőség nyílik arra is, hogy az Országos Pelefigyelő Program (NDMP) tagjai számára adatokat gyűjtsenek.

A HMP Doncaster és a HMP Humber 2010 óta vesz részt ebben a programban. 2016 májusáig a fogvatartottak 10 983 fészekre is alkalmas dobozt hoztak létre.

Egy 2016-os sajtóközleményben Ian White, a PTES Dormouse & Training Officer elmondta: "Nagy örömünkre szolgál, hogy elértük a mérföldkövet, a 10 000 pele fészekrakó dobozt. A mogyorós pelék száma jelentősen csökkent az elmúlt évszázadban, ezért minden segítségre szükségünk van. A börtönökkel való együttműködésünk felbecsülhetetlen része nemzeti erőfeszítéseinknek, hogy megóvjuk ezt a veszélyeztetett fajt, és a fogvatartottak segítsége valódi változást hoz."

Az ilyen önkéntes közös munka elvégzése azt is jelenti, hogy a foglyok új, gyakorlati csapatmunka-készségeket szereznek. A National Offender Management Service, vagyis a Nemzeti Bűnelkövető Szolgálat díjjal is jutalmazta a rabokat a közösségi munkáért.

Ian Telfer, a HMP Humber vezetője elmondta: "Megkerestük a PTES-t ezzel a partnerséggel kapcsolatban, mivel meg akartuk adni fogvatartottjainknak a lehetőséget arra, hogy valami jót tegyenek, valamint segíteni szeretnénk, hogy megmentsük a mogyorós pelét a kihalástól. A Judges Gold Commendation Award (Szakértők Arany Dicsérő díja), amivel elismerték fogvatartottjaink munkáját, olyan eredmény, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk."

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »