Rekordmeleg volt júliusban, az egész országból Szegeden volt a legnagyobb a havi átlaghőmérséklet

 

Az augusztus sem néz ki sétagaloppnak azok számára, akik nehezen bírják a nagy meleget, de a július Dél-Magyarországon kifejezetten forró volt: Szegeden 26°C felett alakult a havi átlaghőmérséklet – írja az OMSZ, amit bizony meg is éreztünk a Napfény Városában.


Honlapjukon már azt írják, hogy mind júniusban, mind pedig júliusban a Kárpát-medence térsége tartósan a Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok ún. előoldali áramlási rendszerében helyezkedett el. Ezzel az áramlással déli, délnyugati irányból több alkalommal igen meleg, afrikai eredetű légtömeg érkezett a Kárpát-medence fölé. Nyugati, északnyugati irányból ugyan elérték a térségünket időjárási frontok, de az esetek többségében az átmeneti felfrissülést ismét erőteljes melegedés követte. Míg júniusban a fölénk érkező meleg levegő kifejezetten száraz volt, addig júliusban az érkező meleg légtömeg már nedvesebb, labilisabb volt, így többfelé előfordult zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással. A júliusi csapadék így csak alig több mint 10%-kal maradt el a szokásostól.-

AZ EDDIGI LEGMELEGEBB JÚLIUST HAGYTUK MAGUNK MÖGÖTT

 

A 2021 júliusi átlaghőmérséklet 2,3°C-kal múlta felül az 1991-2020-as normál értéket, s ezzel a jelentős pozitív anomáliával az eddigi legmelegebb júliussá lépett elő Magyarországon a 121 éves adatsorban. Az összes nyári hónapot tekintve is csak 1992 augusztusa előzi meg, amikor 24,72 °C volt a havi középhőmérséklet.

 

 

 Forrás:szeged365.hu