Savanyúkáposzta


A tél egyik legolcsóbb vitaminforrása a savanyú káposzta. Sajnos amiket a boltban (piacon) árulnak, azokat többnyire gyorsított eljárással savanyítják, ecetet és cukrot tesznek hozzá, és utólag tartósítószerrel kezelik, hogy hosszú ideig legyenek eltarthatók. A káposzta ropogósságát és fehérségét a bórkén adja. Hát ebben nem sok élő dolog van, és C-vitamin tartalma is gyorsabban csökken. Gyerekkoromban hordóban raktunk el káposztát, és mi, gyerekek tapostuk. Természetesen savanyodott meg, mindenféle adalékanyagok nélkül. Én egyszerre csak 2-3 üveg savanyú káposztát készítek, mely körülbelül fél órát vesz igénybe. Szerintem ennyi időt érdemes ráfordítani.

A savanyú káposzta kínai találmány. A korabeli számadások szerint, a Nagy Fal építésekor a munkások rendszeresen kaptak savanyú káposztát. Hazánkban is nagy hagyománya van (szerintem mindenki ismeri a vecsési káposztát), a paraszti konyha elengedhetetlen étele volt a téli hónapokban.

Savanyú káposzta, mint bélflóra támogató

A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését.

hagyományosan készített savanyú káposzta tejsavas erjedéssel készül, ennek köszönhetjük a bélrendszerünkre gyakorolt jótékony hatását is. A káposzta savanyításakor a zöldség szénhidráttartalma átalakul tejsavvá, amely megakadályozza a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását.

Ezzel a módszerrel a káposzta halványsárga színű lesz, de annál finomabb és egészségesebb! A boltokban kapható savanyú káposzta viszont fehér színű, így biztosak lehetünk benne, hogy nem természetes savanyítás történt, hanem ecetet használtak. Nekem kifejezetten édesek ezek a káposzták, ami egyértelműen a cukor jelenlétére utal.

A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek és az antibiotikum-kúrák miatt felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »