Spárgás receptek: frissen facsarva vagy krémlevesnek
A nyúlárnyéknak is gúnyolt spárganövény az egyik legegészségesebb zöldségnövényünk. Szezonban kihagyhatatlan fogás, amely az egész család egészségén javíthat.
A spárga gyógyhatásai
A zöldségfélék Liliaceae családjába tartozó spárga alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, szinte teljesen zsírmentesen fogyasztható zöldség. Kedvező étrendi hatását magas rosttartalmának köszönheti, amely gyorsítja az anyagcserét és ezáltal csökkenti a koleszterin felszívódását.
Magas E-, B- és C-vitamintartalma jótékonyan hat a szívműködésre, látásra, sőt még a prosztatára is. Ezeken kívül még sejtregeneráló és immunrendszer erősítő hatása is van. De nem csak ezekért szeretjük a spárgát, hanem ízéért és sokoldalú felhasználhatóságáért is.
Spárga frissen facsarva
Talán frissen facsarva a legízletesebb, de nem csak emiatt ajánlott így fogyasztani. Hőkezelés nélkül ugyanis több vitamin- és ásványianyag-tartalom marad a spárgában. Centrifugázzunk ki 4-5 spárgahajtást és öntsük fel 3 deciliter vízzel. Ízletesebbé és változatosabbá tehetjük, ha levéhez paradicsomot és zellert is adunk - természetesen ezeket is frissen facsarva.
Ha így tálaljuk, akkor eredményesen szállhatunk harcba a bőrhibák, például a májfoltok, kiütések és pattanások ellen. Narancsbőr-problémával küszködő nőknek különösen ajánlott a friss spárgalé szürcsölgetése, mert magas káliumtartalma vízmegkötő, így a felesleges víz nem minket gyarapít, hanem kiürül szervezetünkből a felesleges, illetve ártalmas anyagokkal együtt.
A spárga afrodiziákumként is bevált
A spárga tehát nem csak igazi vitaminbomba, hanem remek libidónövelő szer is egyben. Aki rendszeresen (hetente 1-2 alkalommal) fogyasztja, annak nem lehet majd oka panaszra... A napi 2-3 literes folyadékbevitelre (ami lehetőleg ásványvíz legyen) azonban a spárga vízhajtó hatása miatt különösen ügyelni kell. Ekkor szerveztünk is gyorsabban égeti a zsírokat és sebesen megszabadulunk a felhalmozódott káros anyagoktól.
Spárga sülve-főve
Időhiányban szenvedők egyszerűen csak főzzék meg a spárgát enyhén sós, olívaolajos vízben. Magában, de köretként is fogyaszthatjuk. A sütéssel sem kell sokat pepecselnünk: tegyük alumínium fóliába, sózzuk és borsozzuk meg, öntsünk rá egy kis olívaolajt és tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe. Körülbelül 20 perc alatt megsül, ekkor még ropogós és - ha szerencsénk van - még vitaminban dús. Ha tovább sütnénk, elvesztené kellemes ízét és értékes tápanyagtartalmát.
Szezonnyitó spárgakrémleves zöld spárgából:
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- kis fej vöröshagyma
- húsleves alaplé vagy víz,
- só, bors, szerecsendió
- 1-2 dl tejszín
A spárgákat lefejezem: 2-3 centi hosszú spárgacsúcsokat levágom és egy lábasba teszem. A maradék szárat ha úgy látom késsel egy kicsit megpucolom, de ha teljesen friss spárgát használunk, akkor zöld spárgánál ez el is maradhat. Tehát a lefejezett szárakat 2-3 centis darabokra vágom, az előzőleg megpárolt hasgymához adom és felöntöm 1 liter vízzel, sózom, beleteszem a szárított zöldségkeveréket és addig főzöm, amíg a spárga megpuhul. Közben kevés vízben felteszem főni a spárgacsúcsokat is, amikor puhára főttek (max 2 perc), akkor a főzőlevet hozzáöntöm a szárakhoz.
A szárakat botmixerrel pépesítem, felöntöm tejszínnel, felforralom és már lehet is enni. A tányéron a spárgakrémlevesbe teszem a spárgacsúcsokat, a gyerekeknek pedig a levesgyöngyöt.
Még több spárgás recept:
Párolt spárga serpenyős csirkével, fetával és chilivel
SzínesVilága cikk ajánló
Helyi látnivalók