Sütőtök, a vitaminbomba

Sütőtök, a vitaminbomba


Ezért egészséges a sütőtök

sütőtök tápanyagtartalma egy adagra (250g) vetítve a következő: Kalória: 50, Zsír: 0,2 gramm, Fehérje: 2 gramm, Szénhidrát: 12 gramm, ebből rost: 3 gramm. Főbb mikroanyagok pedig: A-vitamin: a referencia napi bevitel (RDI) 245% -a, C-vitamin: az RDI 19% -a, Kálium: az RDI 16% -a, Réz: az RDI 11% -a, Mangán: a KFI 11% -a, B2-vitamin: az RDI 11% -a, E-vitamin: az RDI 10% -a, Vas: az RDI 8% -a. Továbbá tartalmaz némi magnéziumot, foszfort, cinket, folátot és számos B-vitamint. Érdekesség, hogy a sütőtök 94%-a víz, ezért az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek közé tartozik. Ezt a legtöbben nem gondolnák édes íze és laktató hatása miatt, melyet azonban leginkább a magas rosttartalomnak köszönhet.

[szovegkozi-banner-aka-code111]

Komplex tápanyagtartalma révén az alábbi egészségügyi hatásokat tulajdonítjuk a sütőtöknek:

  • Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát: A sütőtök antioxidánsokat, például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint tartalmaz. Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva őket, hogy károsítsák a sejteket. 
  • Immunerősítő: A sütőtök magas A- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez. E-vitamin-, vas- és folátkészlete erősíti immunitást. Az őszi szezonban fogyasztva segít felkészíteni a szervezetet a téli megbetegedések ellen. Összetétele miatt legyengült immunrendszerű személyes számára az egyik legkívánatosabb táplálék.
  • Bőrszépítő hatás: Kiemelkedő karotintartalma segít megőrizni a bőrünk épségét. Ez az anyag egy olyan antioxidáns mely beépülve a bőrbe képes az oxidációs folyamatokat megfékezni (pl a nap káros hatásait), így azok kevésbé roncsolják a sejteket. Egyben egy színanyag is, mely nemcsak a növények színét adja, de bőrödet is képes pigmentálni. Ha sokat eszel belőle akkor bőröd élénkebb színű, ragyogóbb lesz. Természetes C-vitamintartalma pedig a kollagén bőrbe épülését segíti elő.
  • Látásjavító hatás: Önmagában az A-vitamin is elengedhetetlen a szem egészségének érdekében. A vakság kialakulása gyakran az A-vitamin hiánnyal függ össze. Ezen túl a sütőtök a lutein és a zeaxanthin egyik legjobb forrása. Ez a két vegyület bizonyítottan hatásos az életkorral összefüggő makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatának csökkentésére. 
  • Fogyókúrás superfood: ez sokaknak meglepő lehet, hiszen a sütőtököt tévesen kalóriadús élelmiszerként tartják számon. Pedig nem az! Rengeteg rostot tartalmaz, mely kalóriamentesen laktat, ugyanakkor tápanyagtartalma megfelelően táplál is. Rosttartalma ráadásul segíti a felesleges bélsár eltávozását, így a laposabb has kialakulását.
  • Testi-lelki harmónia kialakítása: Ismersz bárkit aki sütőtök fogyasztás után rosszkedvűvé vált?  Nos ez azért is lehet, mert a sütőtök tartalmaz egy triftofán nevű aminosavat is, mely elősegíti a szerotonin hormon termelődését, ami pedig örömérzetet okoz.
  • Posztata és vizelekiválasztó-rendszer egészsége: Ezért a jótékony hatásért nem a sütőtök húsa, hanem a magja felelős. A tökmag olaja olyan fitoszterol vegyületeket tartalmaz (főként a Delta-7 fitoszterolt) mely bizonyítottan csökkenti a prosztata gyulladást és a megnagyobbodást is és általánosan támogató hatással van a vizeletkiválasztó szervrendszerünkre.

Ellenjavallatok a sütőtökkel szemben? Igazán sok nincs. Az orvosok szerint csak a lítiumot tartalmazó, vagy lítiumeltávolító gyógyszereket szedő személyeknek tilos fogyasztani. Néhányan allergiásak a tökfélékre, számukra is teljes tiltás szükséges. Egyes személyekre a tökfélék magas rosttartalma puffasztó hatású, ők kisebb adagokban fogyaszthatják. Fontos tudnod, hogy a legtöbb “sütőtök ízesítésű” élelmiszer mesterséges aromákat és rengeteg cukrot tartalmaz, ezért azokat feltétlenül kerüld.

Süsünk-főzzünk vele változatosan, annál is inkább, mivel azon kevés zöldségek közé tartozik melyek hőhatás hatására válnak igazán egészségessé (A karotinok ugyanis ekkor aktiválódnak). A legegyszerűbb módszer ha feldarabolva kb 30 percig sütjük sütőben. Szénhidrátok egy része ekkor a tetején karamellizálódik melynek hatására igazán kellemes édes ízt kapunk.

De nem csak édesen, sósan is remekül fogyasztható! A sütőtökre gondolhatunk köretként húsok mellé. Fűszerezése ekkor az édesburgonyához hasonló: jól áll neki a chili, a gyömbér, kakukkfű, és a petrezselyem. De elkészíthetjük melengető őszi krémlevesként is, ekkor a fokhagyma és a bors a jóbarátja, de curry keverékekkel és korianderrel is érdemes kísérletezni.

Természetesen édesen is fűszerezhetjük. erre létezik számos összetett keverék, de ha ilyen nincs kéznél, akkor a fahéj, szegfűszeg és egy kevés szerecsendió keverékével érdemes próbálkozni. Ha nem diétázunk, akkor mézzel, vagy agavé sziruppal meglocsolva igazán dekadens finomság készíthető. Ha pedig valamilyen gluténmentes süteményt szeretnénk készíteni akkor sémiképp se töltelékként gondoljunk rá. Sokkal érdemesebb a tésztába sült, pépesített változatban keverni, mivel az alapból kissé száraz, fojtós gluténmentes tésztákat finom puhává varázsolja.

Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »