SZÜRETELJÜNK CSONTHÉJAST! SZEDÉSI ÉS TÁROLÁSI TIPPEK DIÓHOZ, MANDULÁHOZ

SZÜRETELJÜNK CSONTHÉJAST! SZEDÉSI ÉS TÁROLÁSI TIPPEK DIÓHOZ, MANDULÁHOZ


A dió betakarítását akkor kell elkezdenünk, mikor a zöld (manapság olykor fekete…) burok már megrepedt. Ilyenkor a fa alatt is találkozhatunk már szép gyümölcsökkel, ezt is szedjük össze. Első lépésként kaszáljuk le a fa alatti füvet, és takarítsuk el a növényi hulladékot, avart.

A mandula szedése is hasonlóan kezdődik, takarítsuk és műveljük meg a fa alatti földet. A folyamatosan érő mandula időről-időre lepotyog a földre, ha fogyasztásra kész, ám a később érő fajtát a dióhoz hasonlóan rázogatással szerezhetjük meg. Pucoljuk le róla a zöld részeket, ha nehezen jön, a dió bontással azonos módon, zsákos módszerrel tehetjük könnyebbé.

A csonthéjas terméseket a bennük lévő olaj miatt viszonylag sokáig tudjuk tárolni, nem romlanak meg gyorsan. Ehhez azonban olyan helyiségre, például padlásra van szükség, ahol jól szellőző, száraz helyük van. Tároljuk egy rétegben kiterítve, hogy egymást se ronthassák a szemek! Ha egy picit kénezzük a diót kiterítés előtt, úgy nem csak tartósabb, de szép, világos héjú lesz a termés. Ha nem éri por, napfény és nedvesség, akkor évekig eltarthatjuk mind a diót, mind pedig a mandulát ezzel a módszerrel.

 
 
 
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »