Szicília a csodák szigete

Szicília a csodák szigete


 A turista látványosságain túl az életteli helyi kultúrája, egyedülálló konyhája és temperamentumos lakosai miatt is élvezni fogod Szicíliát

Szicíliára mindkét nagy fapadossal eljuthatunk közvetlen járattal. Míg a WizzAir a sziget keleti felére, Cataniába repül, a Ryanair Szicília fővárosába, az északi részen fekvő Palermoba. Mindkét helyszín jó kiindulás a sziget felfedezéséhez. Többféle variációt is választhatunk, érkezhetünk/indulhatunk ugyanarról a reptérről, de akár kombinálhatjuk is a két járatot.
Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, s bár tömegközlekedéssel is sok helyre el lehet jutni, a legjobb mégis, ha autót bérelünk és akár egy road trip keretében fedezzük fel a sziget mesés tájait. Legegyszerűbb, ha már a repülőtéren felvesszük az autót, amit előzetesen online lefoglaltunk. Elég egy kompakt vagy gazdaságos kategóriájú autót bérelni, ha nincs túl sok csomagunk. A nagy autóbérlő cégeknél hitelkártyával vagy dombornyomott betéti kártyával tudjuk rendezni a bérleti díjat és a letétet, ha megvan a megfelelő fedezet vagy hitelkeret (de ezt érdeklődjétek meg az adott cégnél). Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek), de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor.

Szicília autópályái kettő kivételével ingyenesek: a két fizetős útszakasz, az A18 autópálya Messina és Catania közötti 76, 8 km-es, és az A20 autópálya Messina – Palermo közötti 182 km-es szakasza. Olaszország többi részéhez hasonlóan fizetős kapuk vannak, ahol készpénzzel és bankkártyával is fizethetünk. 

A szokásos szálláshelyek mellett Szicílián, ahogy Olaszország más régióiban is rendkívül népszerűek az agriturismok, avagy tanyasi szálláshelyek. Szicília délkeleti hegyes-völgyes vidékén számtalan ilyen szálláshely található, amik az agroturizmus jegyében működnek. Ha szeretnél bepillantást nyerni az igazi autentikus szicíliai életformába, akkor érdemes kipróbálnod legalább néhány napra, garantáltan emlékezetes élmény egy olajfa-liget mellett ébredni reggelente. A szállásfoglalásakor kérdezd meg, hogy tudsz-e bankkártyával fizetni – a nagyobb szálláshelyek esetében erre számos helyen lehetőség van.

Templomok Völgye


Szicília szigetén jó néhány antik görög építészeti emléket találunk. Mind közül a legkiemelkedőbb az Agrigento faluja mellett fekvő archeológiai örökség, a Templomok Völgye, ami a tíz ókori görög templomot megőrző területről kapta a nevét. Ezek a mai Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartoznak. A hatalmas templom és sírhely komplexum Kr.e. egészen 500-ig nyúlik vissza, és magában foglalja Szicília legjobban megőrzött dór templomát – Tempio di Concordia – mely a kor egyik legtökéletesebb mementója a világon. A gyönyörű arányokkal rendelkező épület nem csak Agrigento, hanem az UNESCO Világörökség jelképe is – ez látható a szervezet logójában. Időzítsd a látogatásod naplemente környékére, ilyenkor feledhetetlen látványt nyújt a nap utolsó sugarainak megcsillanása a sárgás homoktufa köveken, késő télen és kora tavasszal pedig a mandulafák hófehér virágai díszítik a tájat.

Szicília egy geológiailag instabil és aktív területen fekszik, amire a ma is gyakran látványos vulkáni tevékenység és táj is emlékeztet. Az 1600-as évek végén Szicília délkeleti sarkát egy katasztrofális földrengés szinte porig rombolta, nagyon kevés épületet hagyott épségben hátra. Szicília történelmének egyik legpusztítóbb földmozgása volt ez. A földrengés után a Val di Noto vidék lerombolt és megrongálódott településeit, házait a környéken található fehér mésztufából építették újjá szicíliai barokk stílusban. Ennek a tragédiának köszönhetően Val di Noto nyolc városának óvárosi részeit 2002 júniusában az UNESCO világörökség részének nyilvánította, mint a “barokk művészet európai virágzásának emlékeit”. A nyolc város: Caltagirone, Militello in Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa és Sciclia. Sétálj végig Ragus vagy Noto kicsiny utcácskáin a barokk épületek között, garantáltan felér egy időutazással!

Sziciliai édességek, kihagyhatatlan.

Csodálatos városok, gyönyörű helyek, mely egy életreszóló élményt jelent. Ha egyszer ellátogatsz, mindig visszavágysz. 

Jó  utazást!

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »