A zsírbevitel csökkentése hatásosabb a fogyókúra esetében, mint a szénhidrátoké


Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2019-12-08 23:56:47

Cikk írója:
Színes Világa


A zsírbevitel csökkentése hatásosabb a fogyókúra esetében, mint a szénhidrátoké


A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók.

A tudósok aprólékosan megvizsgálták a kutatásban részt vevő,
ellenőrzött diétát követő embereket: minden morzsányi ételt,
testedzéssel töltött pillanatot és levegővételt figyelembe vettek.

    Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben vizsgált, zsírokban
szegény és szénhidrátokban szegény étrendet tartók körében a kutatás
során azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyomán
súlycsökkenés következett be, de azok vesztettek többet a súlyukból,
akik kevesebb zsírt fogyasztottak.
Korábban is felmerült, hogy vajon a derék körüli "úszógumi"
leküzdésének legjobb módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel
az megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a
kevesebb szénhidrát fogyasztása miatt csökken az inzulinszint,
aminek következtében a test zsírtartalékai csökkennek.

    A BBC News beszámolójában Kevin Hallt, a diabétesszel,
emésztési- és vesebetegségekkel foglalkozó amerikai székhelyű
országos intézet kutatóját idézi, aki elmondta: ha az ember kevesebb
szénhidrátot fogyaszt, valóban csökken a testében felhalmozott zsír,
de korántsem annyira, mintha a zsírok bevitelét korlátozná.

A kutatás során 19 elhízott embernek először napi 2700 kalóriás

étrendet állítottak össze. Ezt követően két hétig harmadára fogták
vissza a napi kalóriabevitelt a színhidrátok vagy a zsírok
csökkentésével.

A kutatók mérték a belélegzett oxigén és a kilélegzett
széndioxid mennyiségét, valamint azt is, hogy mennyi nitrogén volt a
kísérletben résztvevők vizeletében. Az adatok ismeretében számolták
ki, hogy pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben.

    A Cell Metabolism folyóiratban publikált eredmények szerint hat
nap diéta után a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463
grammnyi testzsírt vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok,
akik szénhidrátban szegény étkeket ettek. Utóbbi csoport átlagos
testzsírvesztesége 245 gramm volt.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a való életben, ahol nem
ellenőrzi senki szigorúan a diétát, az emberek több súlytól
szabadulhatnak meg a szénhidrátbevitel csökkentésével. Hall szerint,
ha valaki könnyebben tart be egy diétát, mint egy másikat, és azt
folyamatosan képes követni, akkor azt kell választania. "Viszont ha
a zsírokban szegény étrend bejön valakinek, akkor nem kell számolnia
az anyagcsere-változás hátrányaival" - mondta.

    A Tufts Egyetem szakértői, Susan Roberts és Sai Das úgy vélte,
az új tanulmány sok szempontból cáfolta, hogy az alacsony
szénhidrátbevitelű étrend jobb lenne, de a hosszú távú hatások még
nem világosak. Robertsék szerint az a legfontosabb üzenet, hogy
vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi baj, különösen a teljes
kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű ételek.

Forrás: MTI