7 dolog, amire jó a sima mosogatószer a mosogatáson kívül: a kertben is hasznát veheted télen


Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2020-03-09 12:26:01

Cikk írója:
Orbán Anita


7 dolog, amire jó a sima mosogatószer a mosogatáson kívül: a kertben is hasznát veheted télen

A háziasszonyok legnagyobb örömére igazán sokoldalúan lehet használni a mosogatószert a lakásban.

Mindenki szereti, ha valamit nem csak egy féleképpen lehet felhasználni. Bár sokan nem gondolnák, a mosogatószer is ilyen sokoldalú termék, hiszen a lakás számos pontján bevethető.

Természetesen a fő feladata az edények, poharak, evőeszközök tisztán tartása, de kár lenne csak ennyire használni, hiszen még rengeteg lehetőség rejlik benne. Ebből mutatunk be most hetet.

Ékszerek tisztítására

Egy liter forró vízbe kis adag általános tisztítószert és szintén kevés mennyiségű mosogatószert kell önteni, jól elkeverni, majd egy régi fogkefével felvinni az elszíneződött ékszerekre. Semmilyen anyagban nem tesz kárt a keverék, és újra fényesen ragyogóvá teszi az ékszereket.

Gubancos hajra

Bár a mosogatószereket nem igazán ajánlják a testen használni, van, amikor elkerülhetetlen, hogy segítségül hívjuk. A gyerekes szülők jól ismerik a helyzetet, amikor a lurkók haja tele van gubanccal, kifésülhetetlen csomókkal, netán egy kis homok vagy gyurma is ragadt bele.

Erre az esetre kiváló megoldást jelent a mosogatószer, ami könnyen megbirkózik a csomókkal, és a zsírosabb piszokkal, ezáltal újra kifésülhető lesz a haj. Érdemes a hajmosást vízzel, majd egy kis mosogatószerrel kezdeni, ha pedig megszűntek a gubancok, samponnal még egyszer megmosni a fürtöket, ezáltal biztosan nem fog sérülni a haj.

Hangyák ellen

Sajnos bárhol, bármikor felbukkanhatnak a hangyák a lakásban, ami nagyon kellemetlen, de a mosogatószernek hála könnyen megszabadulhatsz az apró rovaroktól. Két teáskanálnyi mosogatószerhez hígított hidrogén-peroxidot kell keverni, majd ezt egy pumpás adagolóba tölteni. A hangyákra vagy a kritikus pontokra fújva 15 percig kell állni hagyni, majd egy nedves kendővel feltörölni a folyadékot.

Befagyott kocsibejáróra

A téli fagyok idején reggel sokaknak meggyűlik a baja a lefagyott kocsibejáróval, és vannak olyanok, akik a mosogatószeres megoldásra esküsznek a sóval felszórás helyett.

Négy liter vízhez négy evőkanálnyi mosogatószert és ugyanennyi denaturált szeszt – ami gyógyszertárakban is kapható – kell keverni, majd ezzel felönteni a garázs előtti területet. A jégtelenítés mellett a visszafagyástól sem kell tartani, ha ezt a módszert használod.

Gyomirtásra

A gyomok kiirtása sem okoz gondot a mosogatószernek, a megfelelő hatás elérése érdekében 75 gramm sót kell egy teáskanálnyi mosogatószerrel és két liter ecettel összekeverni. Ezt az elegyet kell a gazokra fújni, azonban óvatosan, hogy a kert többi növényét ne érje, hiszen azok is elpusztulhatnak tőle.

Eldugult vécékhez

A dugulás bárhol felütheti a fejét, nem kevés gondot okozva ezzel. Van, amikor már a folyamatos pumpálás sem segít, de a mosogatószer még reménysugarat jelenthet, mert feloldja a zsíros szennyeződéseket, ami gyakori ok a dugulásnál.

Nyomj sokat a szerből eldugult vécébe, majd hagyd állni tizenöt percig, utána pedig önts rá forró vizet, aminek hatására a dugulás gyorsan el fog tűnni.

Általános tisztítószerként

Teljesen felesleges különféle tisztítószerekre költeni, hiszen a mosogatószer többek között a konyhapultot, a fürdőszobacsempét és a kádat is gyönyörűen megpucolja.

Két nyomásnyi a mosogatószer elkeverve fél liter vízzel remek tisztítószert eredményez, nagyobb mennyiségben pedig a felmosáshoz is tökéletesen beválik.