Erős test és derűs lélek – Természetes gyógymódok almaecettel


Kategória:
Egészség, Népi gyógyászat

Létrehozva:
2020-03-21 07:46:47

Cikk írója:
Orbán Anita


Erős test és derűs lélek – Természetes gyógymódok almaecettel

Az almaecet gyógyerejével enyhíthetjük a fej- és torokfájást, a megfázást, az ízületi bántalmakat vagy az emésztési zavarokat is.

Almaecet és méz — az életelixír

A méz és az almaecet ideális módon egészíti ki egymást. A méz enyhíti az ecet fanyar ízét, és ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag. Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy kimerültség, éppoly hatásos a méz is. Mi sem kézenfekvőbb, mint összekeverni a kettőt.

D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja, a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk minden nap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is. Dr. Jarvis “valóban teljes értékű tápanyagként” igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja olyan panaszoknál, mint az álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti megbetegedések, homloküreggyulladás, szénanátha és izomgörcs.

A méz egészségjavító és csíraölő hatása által az ecetes-mézes ital valóságos életelixír.

A méz antibakteriális hatása

A virágnektár összes alkotóeleme a mézben is megtalálható. Többek között a C-vitamin, a B-vitaminok, alma-, ecet-, citrom- és hangyasav, továbbá ásványi anyagok, például a kálium, kalcium, vas, réz, mangán, foszfor és magnézium. Inhibitoroknak nevezik a méz azon hatóanyagait, melyek ártalmatlanná teszik a baktériumokat.

A méz csíraölő hatása mindenekelőtt a káliumnak köszönhető. A kálium dehidráló hatású, szabályosan kiszárítja a baktériumokat. Ha például a tífusz, a vérhas kórokozóit, bélbaktériumokat, vagy a tüdőgyulladást okozó baktériumokat mézbe helyezzük, néhány órán, de legkésőbb néhány napon belül elpusztulnak.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy azokat a betegségeket, amelyeket ezek a baktériumok okoznak, mézzel lehetne kezelni. Ellenkezőleg: a komoly, súlyos panaszoknál rendszerint csak erős gyógyszerek segítenek. Az viszont egyértelmű, hogy a méz csíraölő hatású, és védelmet nyújthat szervezetünknek mindenfajta kellemetlen és olykor talán veszélyes kórokozóval szemben.

Méz — a természetes, tiszta energiaforrás

A méz alapvető alkotóeleme a virágnektár. A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor) szervezetünk legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia. Az emésztőenzimeknek azonban először egyszerű cukorrá (fruktóz, glükóz) kell bontaniuk a normál cukrot (szacharóz) ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.

Az egyszerű cukor lebontása a mézben már megtörtént. A méhek ugyanis az összegyűjtött virágnektárban lévő cukrot speciális enzimek segítségével méz-gyomrukban gyümölcscukorrá (fruktóz) és szőlőcukorrá (glükóz) alakítják. Igy gyakorlatilag elvégzik helyettünk az emésztési folyamat egy részét, s ez teszi annyira egészségessé a mézet. Szervezetünk a mézben lévő energiát így azonnal fel tudja használni. Erről bárki megbizonyosodhat, ha kimerült, és eszik egy kanál mézet. Már néhány perc múlva frissebbnek, tettre késznek érzi majd magát.

Méz a vitaminháztartásunk számára

A cukor hasznosításához szervezetünknek egész sor vitaminra és más anyagra is szüksége van, ami a mézben rögtön kéznél is van. Ez különbözteti meg az úgynevezett üres szénhidrátoktól, például az ipari vagy háztartási cukortól. A háztartási cukor hasznosításához a szervezetnek más élelmiszerekből vagy saját vitamin tartalékaiból kell elvonnia a szükséges vitaminokat. Éppen ezért a háztartási cukor — a mézzel ellentétben — egészségtelen vitaminrabló.

Méz az ázsiai gyógyászatban

Ázsiában mindig is nagyra becsülték a mézet, mint teljes értékű tápanyagot és hatékony gyógyszert. A tibetiek minden olyan betegséget, amely erős váladékképződéssel jár, mint például a hörghurut, diétás étrenddel próbálnak orvosolni, amely egyrészt sok mézet tartalmaz, másrészt viszont lehetőleg savanykás és könnyű ételekből áll; a mézes-ecetes víz tehát mindenképpen megfelel ezeknek a feltételeknek.

Légutak és az emésztés

Az ősi indiai hagyomány szerint köhögés, hörghurut és megfázás esetén forró, mézes tejet kell inni. A kínaiak is mézzel orvosolják az effajta panaszokat, főként, ha valakinek folyton „folyik az orra”. Szorulás ellen a kínai gyógyászat egy pohár forralt vízben elkeverve két evőkanál mézet javasol, elő-ázsiai természetgyógyászok pedig, azt tanácsolják, hogy hasmenés esetén forró, mézes vizet igyunk. Japánban és Kínában a gyomor- és bélhurutra friss méz az orvosság, naponta háromszor étkezés előtt. Az indiaiak úgy tartják, hogy améz tisztítja a tudatot, emlékezetkihagyás és koncentrációs problémák esetén tehát minden reggel és este egy teáskanál méz javasolt némi kálmosgyökérporral.

Mit tud az almaecet és mit nem

Az almaecet régóta használt, jól bevált házi szer a népi gyógyászatban. És a népi orvoslás elsősorban megelőző orvoslás, vagyis megóvja a szervezetet attól, hogy a kórokozók számára kedvező táptalaj alakuljon ki. A sötét színű, fanyar almaecet, melyet még a gyerekek is szívesen fogyasztanak, helyes táplálkozás és aktív életmód mellett minden bizonnyal nagyban hozzájárul testünk jó egészségi állapotának megtartásához. Ily módon megerősítve, szervezetünk könnyebben áll ellen a betegségeknek.

„Az almaecet nem bizonyos betegségeket gyógyít, hanem az általános egészségi állapotot javítja” — mondta Cyrill Scott, az almaecet-terápia egyik követője.

Ugyanakkor mégis egész sor enyhébb panaszt, mint a köhögés, torokfájás, emésztési rendellenességek vagy a gyomorégés, orvosolhatunk az almaecet segítségével. A nem túl súlyos esetekben vagy kezdődő betegségnél miért ne próbálnánk ki először ezt a jól bevált háziszert? Nyugodtan hihetünk Cyrill Scottnak, aki megállapította, hogy az almaecet „nagyon jót tesz egészségünknek, és mindezt káros mellékhatások nélkül”.

Csodákra azonban az almaecet sem képes, és semmi esetre sem szabad gyógyszerként kezelnünk, amit hosszan tartó vagy komolyabb betegség esetén rendel magának az ember. A betegségek mindig orvosi kezelésre szorulnak. Súlyos panaszoknál és határesetekben senkinek sem tanácsoljuk a háziszerekkel történő öngyógyítást. Ám ha megbeszéltük az orvossal, nyugodtan folytathatjuk az egészségjavító almaecetkúrát — az orvosi kezelés kiegészítőjeként.

Alkalmazás

Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az ecetes vizet.

A kúraszerű alkalmazás pedig, azt jelenti, hogy legalább hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az alapreceptben leírt italt. Nem kell sokat bíbelődni vele, és hamarosan talán már nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. Sőt legjobb, ha életünk végéig megtartjuk ezt a jó szokásunkat.

Alaprecept

Két teáskanál almaecetet elkeverünk egy pohár vízben, ízlés szerint egy-két kanál mézet adunk hozzá, és lassú, apró kortyokban megisszuk.

Altalános egészségjavítóként a keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. Aki akar, ebédhez és vacsorához is ihat még egy-egy pohárral.

„Ezáltal megkapja testünk mindazt a savat, amit a gyümölcsök, levelek és gyökerek szívtak fel a földből. Ez az ital pompás erősítőszer, melyet étkezés előtt, alatt vagy után fogyaszthatunk el” — írja dr. D. C. Jarvis.

 

Variációk

 

Ha valaki nem igazán bírja éhgyomorra az almaecetes vizet, igya meg reggeli után. A méz hozzáadása is kellemesebbé teszi a gyomor számára. Ami az adagolást illeti, nyugodtan variálhatunk ízlés szerint. Van, aki csak egy kanál ecetet tesz egy pohár vízbe, mások viszont többet.

 

A koktél egyébként kimondottan jóízű, akár az enyhén fanyar almalé. Víz helyett zöldség-, paradicsom- vagy almalébe is keverhetjük az almaecetet, vagy bármilyen más hideg italba. Próbáljuk ki, mi ízlik a legjobban!

 

 

Okosan használjuk az almaecetet

Bár egyenként az almaecet számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre vizsgálati eredmények, az almaecet egészének hatásáról még semmiféle orvostudományi kutatás nem készült.

Ha valaki úgy találja, hogy neki nem igazán jó az almaecet, próbáljon inkább más módon tenni valamit az egészségéért. Nem vagyunk egyformák. Nem feltétlenül használ mindenkinek, ami sokaknak.

És semmiképpen ne felejtsük el, hogy a népi természetgyógyászat tapasztalatokon alapul, és az itt bemutatott gyógymódok nagy része még nincs tudományosan alátámasztva.

 

Szüksége van egy almaecetkúrára, ha igennel válaszol!

●   Vannak emésztési problémái (telítettségérzés, hasmenés, szorulás, hányinger)?

●   Hajlamos a depresszióra?

●   Gyakran fáj a feje?

●   Vannak ízületi fájdalmai?

●   Gyakran ideges vagy sokat mérgelődik?

●   Könnyen elkapja a fertőző betegségeket?

●   Gyakran náthás, sokszor megfázik?

●   Könnyen elfárad?

●   Fénytelen a haja?

●   Fésülködés után sok hajszál marad a fésűjében?

●   Könnyen letörik a körme?

●   Lassan gyógyulnak a vágott sebek, horzsolások a testén?

●   Gyakran viszket a feje vagy a bőre?

●   Vannak bőrkeményedések vagy tyúkszemek a lábán?

●   Gyakran hideg a keze és a lába, sokat fázik?

●   Észrevette, hogy feltűnően csökken a koncentráló képessége, kihagy az emlékezete?

●   Felírja magának, hogy mit kell vásárolnia, mert különben a felét elfelejtené?

●   Észrevette, hogy egyre nehezebben tud dönteni?

●   Hamar elfárad a szeme?

●   Nem ízlik már annyira az étel, mint régebben?

●   A legkisebb megerőltetéstől is könnyen kifullad?

●   Gyakrabban van szuvas foga, vagy ínygyulladása?

●   Vannak a bőrén pattanások, mitesszerek?

●   Felébred néha éjszaka, mert elzsibbadt a karja vagy a lába?

●   Vannak problémái az elalvással, gyakran felébred álmából?

●   Nehezen tud kikapcsolni?

●   Észrevette, hogy olykor rángatózni kezd a szemhéja?

Minél több kérdésre válaszolt igennel, annál fontosabb, hogy törődjön egy kicsit az egészségével. Egy almaecetkúra ideális lenne.

Légzési panaszokra

Aki légzési problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. Nagyon apró kortyokban igyuk, vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson. Ez után várjunk egy kicsit, és ha még mindig nem szabályos a légzésünk, ismételjük meg a procedúrát.

A tapasztalatok szerint ez a módszer asztmánál is segíthet, persze csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként.

Hatás: nyugtat, görcsoldó.

Felböfögés

A böfögés tulajdonképpen azt jelenti, hogy hírtelen levegő, vagy gázok, esetleg némi sav jut a nyelőcsövön keresztül a gyomorból a szájba. Bizonyos mértékig ez természetes velejárója az emésztésnek. Amikor azonban túlzott mértékben lép fel a böfögés és kezd kellemetlenné válni, az almaecet alkalmazását javasoljuk: ha minden étkezéshez rendszeresen almaecetes vizet iszunk, megelőzzük a felböfögést.

Hatás: szabályozza a gyomornedvtermelést.

Mire figyeljünk az effajta panaszoknál?

●   lassan, élvezettel együnk, rágjunk meg jól minden falatot,

●   inkább naponta többször együnk, de keveset,

●   kerüljük a nehezen emészthető ételeket: hüvelyesek, panírozott vagy serpenyőben sütött ételek, friss, teljes őrlésű lisztből készült kenyér, nagyon édes, nagyon sós és erősen fűszerezett ételek,

●   hagyjuk ki gyakrabban a vacsorát, esetleg csak zabkását vagy üres zsemlét együnk teával.

Felfúvódás

Itt is segít az almaecetes-mézes víz apró kortyokban fogyasztva. Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a keveréket, és tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt lenyeli.

Hatás: serkenti a nyáltermelést, és ezáltal az emésztést, csökkenti a gázképződést a belekben.

Hólyaggyengeség

Aki erős (éjszakai) vizelési ingertől szenved, és ennek nem szervi oka van, igyon egy ideig minden étkezéshez almaecetes vizet, amíg a vizelési inger el nem múlik. Hólyaggyulladás esetén is jól kiegészíti ez a koktél a terápiát.

Hatás: normalizálja a túl savas vagy túl lúgos vizeletet, javítja a veseműködést.

Kék foltok

Az almaecetes-sós borogatás viszonylag hamar eltünteti a kék foltokat.

Alkalmazás: Melegítsünk fel 1/4 csésze almaecetet 1/2 teás kanál sóval, itassunk át vele egy darab vattát, vagy gézt, és helyezzük a kék foltra. Amikor megszáradt a vatta, nedvesítsük be újra.

Hatás: lelohasztja a daganatokat.

Méregtelenítés

A méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a reggeli almaecetes-mézes víz. Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek (belek, tüdő, bőr, vese) munkáját, amikor eltávolítják a mérgező salakanyagokat a szervezetből. Egy gyors méregtelenítéshez két napon keresztül le kell mondanunk a szilárd táplálékról.

Hatás: tisztítja a szervezetet, megakadályozza, hogy a böjtölés alatt ásványianyaghiány, mindenekelőtt káliumhiány, alakuljon ki.

Méregtelenítő kúra

Böjtöljünk két napon keresztül, vagy is csak folyadékot vegyünk magunkhoz. Igyunk ásványvizet, gyenge gyümölcs- vagy gyógyteát és zöldségleveket. Emellett igyunk naponta háromszor almaecetes-mézes vizet. A böjtölés után szép lassan, fokozatosan térjünk vissza a szilárd ételekhez.

Magas vérzsírtartalom

A vér megnövekedett zsírtartalma gyakran az állati eredetű zsírok (hús, zsír, tojás, tejtermékek) túlzott élvezetére vezethető vissza. A túl nagy mennyiségű zsír sűrűvé teszi a vért, és idővel anyagcserezavarokat, érelmeszesedést (arte riosclerosis), majd végül érelzáródást okozhat, ami aztán a legrosszabb esetben szívinfarktust és szélütést von maga után.

Az almaecet fogyasztása segít felhígítani a vért, amely ezáltal újra könnyebben áramolhat az erekben. Hasonló hatást fejt ki többféle gyümölcs is, például az alma, szőlő vagy az áfonya, valamint a belőlük készült gyümölcslevek.

Alkalmazás: hosszabb időn keresztül igyunk meg minden reggel egy pohár vizet két teáskanál almaecettel.

Hatás: az almapektin csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, megkönnyíti a véráramlást.

Megfázás és hőemelkedés

Nemzedékről nemzedékre szállva maradtak fent az úgynevezett „nagymama-receptek”, bár sokuk ma már talán kissé furcsának tűnik. De minden bizonnyal akad köztük szép számmal olyan is, ami hatásos. Egyszerűen ki kell próbálni őket.

Bors almaecetes papíron

Egy régi házi recept szerint könnyen megszabadulhatunk a megfázástól, ha egy kb. 20x20 centiméter nagyságú barna csomagolópapírt almaecetbe áztatunk, és amint a papír megszívta magát, borsot szórunk rá, majd a mellünkre kötjük úgy, hogy a borssal megszórt oldal kerüljön a bőrre. 20 perc múlva levesszük a borogatást, és lemossuk a bőrt.

Vigyázzunk azonban, hogy közben meg ne hűljünk.

Vádliborogatás

Kevésbé furcsa a vádli köré tekert hideg, ecetes borogatás. Megfázás esetén garantáltan leviszi a lázat, maguk az orvosok is gyakran javasolják. Mindazonáltal csak akkor használjuk, ha a beteg nem fázik.

Alkalmazás: keverjünk össze 3/4 liter vizet 1/4 liter gyümölcsecettel, mártsunk bele két nagyobb vászonkendőt, csavarjuk ki őket és tekerjük a két vádli köré. Erre jön még egy frottírtörülköző. Ezután jól bugyoláljuk be a beteget. Ha a borogatás megszáradt, ismételjük meg az egészet.

Ecetes zokni

Szintén leviszi a lázat az ecetes borogatás a lábon.

Alkalmazás: mártsunk ecetes vízbe egy pár pamutzoknit, csavarjuk ki és húzzuk fel. Tekerjünk rá egy száraz törülközőt, és jól betakarózva feküdjünk nyugodtan. Magas láz esetén tiszta ecetbe mártsuk a zoknikat.

Hatás: leviszi a lázat.

Kimerültség

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor különösen kimerültek, és feszültek vagyunk. Ha például valamilyen nagyobb munkát, feladatot kellett elvégeznünk. Az ilyen mélypontok teljesen természetesek; csak egy kis pihenőre van szükségünk, hogy újra erőt gyűjtsünk. Csak az a baj, hogy ha kimerült az ember, az ellenálló képessége is csökken, így könnyebben megtámadják a betegségek. Ezért ajánlatos a regenerálódás alatt, vagy egy hosszú, kimerítő betegség után az ellenálló képesség növelésére kúraszerűen, minden reggel almaecetes italt fogyasztani.

Alkalmazás: egy pohár vízhez 2 teáskanál almaecet, és 1 teáskanál méz; 4-6 héten át, igyuk reggelente, felkelés után.

Hatás: növeli az ellenálló képességet, serkenti az anyagcserét, legyőzi a kórokozókat.

Ugyancsak hatásos, ha emellett gyakran meg is masszírozzuk a testet almaecettel. Ez felpezsdíti a vérkeringést, új erőre kap tőle az ember, például egy fárasztó edzés, vagy megfeszített szellemi munka után. Az almaecetes masszírozás kiváló bőrápoló szer is, amely hosszabb időn át tartó, rendszeres használat mellett feszesebbé teszi a petyhüdt bőrt.

Masszírozás almaecettel

Adjunk 2-4 evőkanál almaecetet 1 liter kissé felmelegített vízhez. Öntsünk mindig egy kicsit a tenyerünkbe, és dörzsöljük be vele egymás után a kart, vállat, hasat, mellet, hátat, lábat és legvégül a lábfejet. Mindig a lábtól, kartól kiindulva, a szív felé haladva masszírozzunk. Ne törölközzünk meg, addig dörzsöljük a bőrt, amíg teljesen be nem szívja az ecetet.

Női panaszok

Ha valakinek folyása van, kipróbálhatja az almaecetes hüvelyöblítést.

Alkalmazás: adjunk 3 evőkanál almaecetet 2 liter meleg vízhez, és ezzel öblítsünk naponta, amíg a folyás el nem múlik. Később a megelőzéshez elég a heti egy öblítés.

Hatás: antiszeptikus.

Lábgomba

Megszabadulhatunk a kellemetlen lábgombától, ha naponta többször és lefekvés előtt bekenjük a fertőzött részeket hígítatlan almaecettel. Nagyon fontos, hogy a napközben viselt zoknit (ami feltétlenül pamutból legyen), mielőtt kimossuk, fél órára ecetes vízbe áztassuk (1 rész ecet, 4 rész víz).

Hatás: csíraölő.

Emlékezetkihagyás

Ha észrevesszük, hogy emlékezetünk gyengülni kezd, olykor cserbenhagy, igyunk minden étkezéshez almaecetes-mézes koktélt. Hamarosan látni fogjuk, hogy memóriánk, reakcióink, koncentrációs képességünk javul.

D. C. Jarvis arról számol be, hogy Vermontban, ahol az emberek rendszeresen fogyasztanak almaecetet, „teljesen természetes, hogy a hetvenes éveiket taposó férfiak játszva elvégzik napi munkájukat, és az sem szokatlan, hogy az ember nyolcvanéveseket lát, akik úgy dolgoznak a földeken, mintha sok évvel volnának fiatalabbak”. Másutt ezt írja: „Némelyek éppen hatvan és nyolcvan éves koruk között nyújtják a legjobb teljesítményt.” És az orvos megfigyelései századunk negyvenes és ötvenes éveiből származnak, amikor még korántsem élték meg olyan sokan a hetvenedik, sőt nyolcvanadik életévüket, mint manapság.

„Aki rendszeresen iszik egy korty ecetet, élete végéig világos elmével lesz megáldva”, állítja Emily Thacker, az ecet jótékony hatásának nagy pártolója.

Hatás: ásványi anyagok, és vitaminok bevitelével frissít és élénkít; felpezsdíti a vérkeringést.

Mit tehetünk emlékezetünk megőrzéséért

Igyunk minden étkezéshez egy pohár almaecetes-mézes vizet.

Ügyeljünk a teljes értékű táplálkozásra, étrendünk legyen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, legfontosabb a B12 vitamin (hal, belsőségek, tej, sajt, élesztő, savanyú káposzta), a niacin (teljes őrlésű gabonakészítmények, diófélék, sovány hús, hal és szárnyasok, belsőségek, gomba, sörélesztő) és a folsav (gabona, zöldség, gomba, hüvelyesek, korpa, kenyér, sajt, szárnyasok és élesztő).

Lehetőleg csökkentsük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.