Település:
Budapest, 1. kerület

Létrehozva:
2020-09-04 16:58:14


Balaton felvidék - Salföld

 .
 
 
Őshonos magyar állatfajták bemutatója a Káli-medencében
A Salföldi Major a Balaton-felvidék legnagyobb állatparkja, a Nemzeti Park töretlen népszerűségnek örvendő bemutatóhelye, ahol őshonos magyar háziállatok között sétálva ismerkedhetünk meg egy működő gazdaság mindennapjaival. Az obligát állatsimogató mellett látványos lovasbemutatót is láthatunk, lovagolhatunk, kocsikázhatunk, átélhetjük a hamisítatlan vidéki hangulatot, mindez a Káli-medence nyugodt, idilli látványával kísérve.
 
Forrás: Kirándulástippek.hu
 
A salföldi major látogatása
Salföld, a Káli-medence egyik legbájosabb települése, hangulatos utcácskáit gondosan felújított, nád- és cseréptetős, oromdíszes, fehér falú parasztházak szegélyezik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 1997-ben kialakított bemutatóhelye a falu északi szélén, a templomtól nem messze fekszik, harmonikusan beleolvadva a Káli-medence jellegzetes tájába. A majorság épületei a tájegység paraszti építészetére jellemző jegyeket viselik, fehérre meszelt, nyeregtetős gazdasági épületek macskalépcsővel, tipikus vakolatdíszekkel.
 
A látogatók nagy részét elsősorban az állatok érdeklik, de érdemes megnézni a két épületben is berendezett kiállításokat. A bejárattól jobbra eső hajdani gazdasági épületben régi mezőgazdasági szerszámokat, kocsikat, szekereket láthatunk. A szemben álló hosszúkás ház rackahodályként szolgált egykoron, ma itt alakították ki az érdekes fotókiállítást a pillangókról. Az épület végében vannak a mosdók, mellette pedig a fűszer- és gyógynövénykertben ismerkedhetünk meg testközelből a különböző ismert és kevésbé ismert növényekkel, mint pl. levendula, kakukkfű, rozmaring, zsálya, tárkony, körömvirág, majoránna, borsikafű.
 
A majorban tartott nagyobb testű állatok, szürkemarhák, bivalyok, szamarak, a lehető legtermészetesebb körülmények között, a látogatók által jól megközelíthető, de biztonságos kerítéssel lezárt legelőn élnek. A kisebb jószágok, kecske, rackajuh szabadon kószálnak, csakúgy mint a baromfiudvar hangos lakói, a tyúkok, kacsák, libák, pulykák, gyöngytyúkok, természetesen állatsimogató is van. A kutyák általában kennelben vannak elzárva, főleg a méretes magyar őrzőfajták, a kuvasz és a komondor, de az árnyékban hűsölő őshonos terelőkutyákat is láthatunk, pulit, pumit és mudit.
 
A baromfiudvar mögötti ólakban vehetjük szemügyre a különböző színváltozatú mangalicákat, a különleges, gyapjas malacokat. A legszembetűnőbb a majorságban a rengeteg ló, mindenféle fajtát láthatunk, sportlovat, igás lovat, kocsis lovat, pónikat. A legnagyobb becsben tartott két ló, Sátán és Saci, a két gidrán ló, mely egy őshonos magyar lófajta, nemzeti kincsünk. laikusokkánt nehezen tudnánk őket beazonosítani a sok ló között, de nyugodtan kérdezzünk meg egy ott dolgozót, szívesen megmutatja, hol is legelésznek a gidránok. Ide kattintva sok érdekességet olvashatunk a különleges lófajtáról, ill. a két lovacska sztorijáról.
 
Májustól szeptemberig nagy népszerűségnek örvend a külön, nem olcsó belépőjeggyel megtekinthető lovasbemutató, mely igazi csikós show, trükkökkel, zabolátlan ménes vágtázással, fogathajtással, cirkuszi mutatványokat megszégyenítő alakításokkal, ostorpattogtatással. Természetesen játszótér is várja az állatok hajkurászásába belefáradt kisebbeket.