Programok / Családoknak, gyerekeknek

Település:
Csongrád megye, Domaszék

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek


B Ú C S Ú


DOMASZÉKI BÚCSÚ 2020.szeptember 13-án!

DOMASZÉKI BÚCSÚ 2020.szeptember 13-án!
A búcsú ünnepe alapvetően vallási hátterű, a római katolikus egyház teológiájához és liturgikus gyakorlatához kapcsolódó esemény. A római katolikus dogmatika szerint a búcsú a már megbocsátott bűnökért kiszabott tisztítótűzbeli büntetések elengedése.
A búcsú rítusához szorosan és igen korán kapcsolódott a zarándoklat, avagy a búcsújárás. Az első zarándoklatok a 3. század a Szentföldre (Jeruzsálembe) történtek, később célpontokká váltak a szentek, mártírok, apostolok sírjai és ereklyéinek őrzőhelyei is. A magyar népi hagyományban a csíksomlyói búcsú vált kiemelkedővé, amelynek története egészen 1444-ig nyúlik vissza, és mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.
A búcsúk, búcsújárások jelentősége az idő során bővült: a vezeklésen és hálaadáson túl a közösségi élmény utáni vágy, a lokális vagy nemzeti közösséghez való tartozás élményének megélése. A nép szájhagyomány szerint, a búcsújárás arra is megfelelő alkalom volt, hogy a hívő úgy nyerjen bűnei alól feloldozást, hogy vétkeit más közösségben szolgáló lelkipásztornak meggyónva, ne kelljen otthon szégyenkeznie a mindennapokban. Továbbá világjárás, valamint bizonyos gazdasági funkciók (pl. kereskedés) céljából is felkerekedtek az emberek, hogy részt vegyenek a búcsún. Így alakult ki a napjainkban ismert búcsú, amely a vallásos liturgia mellett egy közösségi eseménnyé nőtte ki magát, ahol hívők és világiak, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat, részévé válnak közösségüknek.
Domaszéken hagyományosan szeptember második vasárnapján, az idén 32 éves Szent Kereszt Templom ünnepén tartjuk meg a búcsút. A búcsúnapi programokkal szeretnénk feleleveníteni régi hagyományainkat: az ünnepi szentmisét követően a délutáni órákban a családok, a gyermekek és a felnőttek is számos élményprogram közül válogathatnak majd, hogy lelki terheink alól felszabadultan, vidáman tölthessük el együtt e kora őszi napot templomunk ünnepén.

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »