Település:
Budapest, 1. kerület


Balaton felvidék


 

 
 
 
Csónakkal a föld alatt
A Magyarországon egyedülálló barlang nagy részét csónakban ülve járhatjuk végig. A tavasbarlang nem látványos cseppköveiről híres, hanem a rendkívül hangulatos föld alatti csónakázásáról. A 2015 elején átadott új fogadóépületben interaktív kiállításon ismerhetjük meg a barlangok izgalmas világát.
 
 
 
A tavasbarlang látogatása
Tapolca utcái és házai alatt több kilométer hosszúságú barlangrendszer rejtőzik. Ennek egy kis része a látogatható, kiépített tavasbarlang.
 
Kútásás közben 1903-ban fedezték fel a barlangot, és hazánkban elsőként, villanyvilágítás mellett lehetett megtekinteni 1912-től. 1938-ban tették lehetővé a csónakos felfedezést a barlangban.
 
A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. A bejárati épületből lépcsősoron keresztül érünk le egy tágas terembe, innen még egy-két másik terembe is bekukkanthatunk, néhol már vizet is látunk, de a fő szenzáció a szűk, hangulatosan kivilágított, vízzel borított járatokban való csónakázás. A csónakban ülve magunknak kell eveznünk, ami nem is mindig egyszerű a több helyen nagyon leszűkülő járatokban, sokszor csak kézzel tudjuk magunkat előre lökni.
 
A csónakkal járható szakasz közel 150 méter hosszú, igazából a gondot nem a hosszúsága, hanem a barlang rendkívüli népszerűsége okozza. Nyáron gyakran előfordul, hogy akár egy-két órát is várakozni kell, először a bejutásra, a fogadó épület előtt, aztán pedig a barlangban, üres csónakra várva. Érdemes a délutáni órákra időzíteni a látogatást, akkor elméletileg kevesebben vannak, de sor szinte bármikor kialakulhat.
 
A barlangban télen-nyáron kb. 18 Celsius fok van, fázósaknak is elég egy könnyű pulóver. Nyáron akár papucsban is mehetünk. A barlangot önállóan felfedezhetjük, amennyiben nincs sor 20 perc alatt végig járható.
 
 Az utóbbi években elvégzett nagyarányú felújítások, korszerűsítésekmég vonzóbbá teszik a tavasbarlang látogatását. Az új fogadóépületben interaktív kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 termen át kalauzolja végig a látogatókat a szakvezető, élvezetes módon fedezhetjük fel a barlangok izgalmas, rejtélyes világát. A gyerekek kúszóbarlangban próbálhatják ki barlangász képességeiket, és a kivetítőkön 3D kisfilmek tájékoztatnak a barlangok kialakulásáról, formáiról, élőlényeiről. A moziteremben egy látványos háromdimenziós film megtekintése teszi fel a koronát az új kiállításra, természetesen 3D-s szemüveget biztosítanak minden látogatónak.
 
A barlangba a kiállítás megtekintése után mehetünk le, összesen 1,5 órát szánjunk a látogatásra. A barlangi csónakázás végén a kis belső udvaron játszótér és mászófal várja a kicsiket.
 
Forrás: Kirándulástippek.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »