Település:
Budapest, 1. kerület


Balaton felvidék - Káli medence


A Balaton-felvidék egyedi hangulatú tájegységét fedezzük fel autós túránk során, a jellegzetes, bájos falvakkal körülvett, festői fekvésű Káli-medencét, megannyi természeti csodájával, a meghökkentően különleges Hegyestű félbevágott egykori tűzhányójával, különös kőtengerek pettyezte rétjeivel és a közepén elnyúló Kornyi-tó élettel teli vízi világával.

A Káli-medence felfedezése

Káli-medence a Balaton-felvidék Zánka és Révfülöp mögötti turisztikai régiója sokak szerint nem is földrajzi tájegység, hanem életérzés. A mostanában a sajtóban igencsak felkapott, kissé túlzóan „magyar Provencenak” is nevezett bukolikus táj a valóságban a csend és a nyugalom szigeteSzemet gyönyörködtető, lelket frissítő vidék szelíd dombjaival, igazi pannon hangulatával, ősi falvaival, egyedi természeti látnivalóival, jó irányba fejlődő gasztronómiájával. Ajánlott autós túránkon sorra vesszük apró falvait, felfedezzük látványos geológiai csodáit, rejtett kincseit. A legtöbb látnivalóról részletesebb infó belinkelt cikkeinkben olvasható.

Kirándulásunkat rögtön egy kitérővel indítjuk, a földrajzilag nem a medencéhez tartozó, bár hangulatára igencsak hajazó Dörgicse az első megállónk, majd a Zánka feletti Hegyestű félbevágott bazaltkúpja tetejéről szemléljük a lábunk alatt elterülő, széles, felfedezésre váró Káli-medencét.

A bájos kis falu három romantikus templomromjával nem titkoltan egyik személyes kedvencünk, a Balaton északi partján futó, nyáron igencsak ideget terhelő 71-es főútról, Balatonakalinál fordulunk a Nagyvázsony felé tartó országútra. A tópart hektikus világát perceken belül magunk mögött hagyva suhanunk a folyamatosan emelkedő, nyílegyenes, jó minőségű aszfaltcsíkon homokvihar színű Volkswagen Caddynkkel. A hatfokozatú automataváltó csendben pakolja a sebességeket, német precizitással teszi a dolgát, nyugodtan tudjuk szemünket legeltetni a Balaton-felvidékre oly jellemző lankás, ligetes, gyümölcsösökkel és szőlőkkel tarkított tájon. Pár perc alatt fel is érünk Dörgicse alsó széléhez.

Az álmos kis falu mindjárt három Árpád-kori templomrommal is büszkélkedhet, közülük Alsódörgicse temploma a leglátványosabb, elsősorban csodálatos fekvése és magas tornya teszi a legnépszerűbb célponttá. A felsődörgicsei rom építészetileg a legérdekesebb, míg a kisdörgicsei templomrom a legszerényebb és a legkisebb a három közül. A faluba beérve rögtön az első utcán forduljunk jobbra, mely felvisz az alsódörgicsei rom alatt lévő kis parkolóba. Előttünk egy páratlan szépségű, üdén zöldellő domboldal, felső részén állnak a meglepően magas falak. A Gernye-hegyen álló templom elől parádés kilátás nyílik a Balatonra, a szépen rendben tartott pihenőhelyen, tűzrakóhely, padok, asztalok teszik kényelmessé a piknikezést, szalonnázást.

Kis családom sem volt rest, azonnal hozzáláttunk az elemózsia kipakolásának a Caddybőlaz eredetileg dobozos furgonként berobbant Caddy család nagycsaládosított személygépkocsi verziója sem nélkülözi a gigantikus csomagteret. Őszintén szólva lustaságból nem vettük ki a harmadik sor hátsó két, könnyedén kikapható, amúgy teljes értékű ülését, látva, hogy egy kétnapos kiruccanáshoz még így is kellő nagyságú rakteret kapunk. A tágas csomagtér bőven elegendő akár hét személynek is, a hátsó két ülés billenthető, dönthető, de teljesen ki is vehető, így egy háromgyermekes családnak sem kell fukarkodnia a kempingezésre szánt holmikkal sem. Ide tényleg befér minden, ráadásul a nehezebb darabok is könnyen berámolhatók, mivel olyan furgonosan nincs alsó pereme a raktérnek, nem kell megfeszülnünk, miközben átemeljük a magas káván a cuccokat. Ennek a kényelmes megoldásnak az apró hátulütője, melyet mi is párszor megszenvedtünk, ha mondjuk lejtős úton állunk és kinyitjuk a felfelé nyíló ajtót, könnyedén kigurulhatnak a könnyebb csomagok, a lazán odadobott zacskók, táskák, a labdáról nem is beszélve. A szemerkélő esőben igazi áldás a legalább két méter magasra felnyíló csomagtérajtó, könnyedén aláfér az egész család, miközben pakolászunk. Személyautókhoz szokott utasok megszeppenve ülnek a méretes belső térben, még leghátul is bőséges, láb-, fej-, és válltér kényezteti a Caddy szerencsés utasait.

A falu központi részén találjuk a meghitt hangulatú felsődörgicsei templomromot. Még a tatárjárás előtt épült Árpád-kori templomot a törökök pusztították el, az érdekes kiképzésű, ún. kettős templom elragadó környezetben fekszik, a mellette álló evangélikus templommal, a nádfedeles házzal, a balatoni panorámás temetővel és a mögötte lévő Levendula Majorral Balaton-felvidék valóságos eszenciája. Aki még nem tudott betelni a romtemplomokkal, feljebb mehet a kocsival pár percre fekvő Kisdörgicse melletti picinyke román kori templom szerény romjaihoz is.

Ugyanazon az úton gurulunk vissza Balatonakaliba, így visszafelé élvezhetjük az elénk táruló fenséges balatoni panorámát. A 71-es főútról a zánkai gyermekváros után jobbra térünk Tapolca irányába, áthajtunk a zánkai Ófalun, ahol, ha van kedvünk és időnk, érdemes beugrani a pár éve nyitott Gyógynövény-völgy interaktív, ökoturisztikai parkba. A következő elágazásnál jobbra fordulunk Monoszló felé, majd kb. 600 méter után legyünk résen, mert egy kis erdei bekötő útra kell ráfordulnunk jobbra a Hegyestű felé, kicsi tábla is jelzi az irányt. A kanyargós hegyi út keskeny, sokszor egy járműves bitumenjén óvatosan közlekedjünk, készüljünk fel a szemben haladó járművekre és a kitérési lehetőségekre. Nyitva: március közepétől november elejéig minden nap 9-től 5-ig, májustól augusztusig este 7-ig. Belépő: 800 Ft, gyermek: 500 Ft. Részletes, naprakész infók itt.

A 337 m magas Hegyestű a Káli-medence keleti őrszeme, ikonikus látványa félbevágott bazaltkúpjával. Déli oldaláról szabályos kúp alakú, szoknyáján szőlőültetvények soraival, tipikus Balaton-felvidéki hegynek tűnik. Északi oldalát az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a több millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A tűzhányó kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A gigászi bányaudvarból először egy kilátóplatformra érünk fel, majd tovább lépcsőzhetünk fel a páratlan körpanorámát nyújtó hegytetőre. Nyugatra térképszerűen rajzolódik ki az egész Káli-medence, a horizontot a Tapolcai-medence jellegzetes tanúhegyei zárják, keletre a Tihanyi-félsziget is feltűnik.

Leereszkedünk a kocsival a tapolcai országútra, jobbra kanyarodva érünk be a tulajdonképpeni Káli-medencébe. Az első település, Köveskál számít a tájegység gasztronómiai fellegvárának, olyan emblematikus vendéglátóhelyekkel, mint a Kővirág, a Káli Art Inn vagy a Mi a Kő étterem. A faluból balra fordulva, Kővágóörs felé kocsikázunk, átvágva a medence központi, puszta jellegű, széles, tágas legelőin. 2 km után az út jobb oldalán álljunk meg a pici murvás parkolóban, ahonnan pár perc sétával jutunk ki a nádassal benőtt Kornyi-tó partjára, a kis dombon az Emberi komédia nevű érdekes szoborcsoport áll őrt az idilli szépségű medence közepén. A mezőt át- meg átszövik az ürgejáratok, a gyerekek nagy örömére szinte mindig láthatjuk a sokszor a két hátsó lábukon álló és figyelő kis rágcsálókat. A Kornyi-tó élővilága igen figyelemreméltó, információs táblák tájékoztatnak az egyedi flórára és faunára, a „csend” szerves részét képezi a szűnni nem akaró békakuruttyolás és tücsökciripelés. Amennyiben több időnk van, végigjárhatjuk innen a Theodora tanösvény nagy kört leíró útvonalát is.

Visszatérve a kocsihoz, már csak egy perc a következő falu, Kővágóörs, melynek keleti határában a környékre jellemző geológiai formák egyikét, egy kőtengert nézhetünk meg. Hasonló formációt találunk Salföld déli végén, de ha csak egyre van időnk, akkor az mindenképpen a szentbékkállai legyen, később mesélünk arról is. Kővágóörsön, mindjárt a révfülöpi elágazásnál két autentikus vendéglátóhely is hívogat, a jobb oldalon lévő Gasztro-Mozi étterem és a vele szemben álló Káli vendéglő. Egyenesen folytassuk utunkat Kékkút felé, a faluból kiérve, az éles bal kanyarnál húzódjunk le jobbra, a régió egyik régi népi építészeti jellegzetessége, a mosóház áll itt. A példásan felújított, gyönyörű, rusztikus, vörös homokkőből rakott falak igazi mediterrán hangulatot árasztanak. A falu asszonyai ide jártak mosni, így a ház a település fontos közösségi helyszíne is volt egyben. A XIX. század elején épült házat egészen az 1940-es évek közepéig használták a helyiek.

Tovább haladva pár perc alatt elérjük a Kékkút szélén fekvő ásványvíz üzemet, melynek népszerű, szabadon használható kútját az elmúlt években gyönyörűen felújították, a Theodora-forrás görög stílusú kis házikója előtt feltölthetjük kulacsainkat a kitűnő ásványvízzel, az információs táblákat olvasva pedig elmélyedhetünk az itt fakadó víz hosszú történetében. Áthajtunk Kékkút picike faluján, a következő elágazásnál balra fordulunk Salföld felé. Következő úticélunk a település északi végében kialakított, népszerű Salföldi major, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legnépszerűbb bemutatóhelye. A működő gazdaság életét hitelesen bemutató majorban őshonos magyar háziállatfajtákat láthatunk, többek közt mangalicákat, rackajuhokat, szürkemarhát, pásztorkutyákat. Természetesen állatsimogató is várja a kicsiket, a major területén szabadon kapirgálnak a csirkék, bóklásznak a cicák, ugrándoznak a nyuszik. Informatív gyógy- és fűszernövénykertben ismerkedhetünk meg a csodafüvek világával, valamint fotókiállítás és egy mezőgazdasági gépgyűjtemény is megtekinthető. A lóistállóban egy komplett ménes lakik, lovaglásra is van lehetőség, ill. időnként rendkívül látványos lovasbemutatót csodálhatunk meg. Nyitva: március közepétől november elejéig minden nap 9-től 5-ig, májustól augusztusig este 7-ig. Belépő: 600 Ft, gyermek: 400 Ft. Részletes infók a honlapon.

A major meglátogatása után legcélszerűbb gyalog végigsétálni Salföld főutcáján, a Kossuth utcán, megcsodálni a szépen felújított parasztházakat, a falu végén a kőtenger szikláit is felfedezhetjük, majd a Pajta Galéria és étterem mellett a párhuzamos Petőfi, ill. Rákóczi utcán térhetünk vissza a majorhoz. Akinek van még energiája, fel is mászhat az újonnan átadott Csönge-hegyi kilátóba.

Caddy élvezetes vezetési élményéhez hozzátartozik az energiatakarékos start-stop rendszer, mely főleg a városi forgalomban nagyon hasznos, amikor megállunk a fékre lépve, a motor leáll, és csak akkor indul el újból, ha elengedjük a féket. A Balaton-felvidék dimbes-dombos útjain remek szolgálatot tett a jármű visszagurulását megakadályozó hegymenet asszisztens, mely nagyban megkönnyíti az elindulást hegynek felfelé. A mindkét oldali tolóajtó pedig rendkívül praktikus, főleg parkolásnál előnyös, ráadásul rögzíthető, így pozícióját tartja a lejtőn.

Salföldről a medence északi részén fekvő Szentbékkállára megyünk, a falu fő látnivalója, a tőle északnyugatra fekvő Kőtenger, mely a maga nemében, a legnagyobb hazánkban és kétség kívül az egész Balaton-felvidék egyik legérdekesebb látványossága. Kocsival a Jókai utca végétől még egy jó darabig el tudunk menni a parkolóig. A Kőtenger különböző sziklaalakzatai között a leghíresebb az Ingó-kő. Részleteket itt találni.

Szentbékkálláról a Kopasz-hegy keleti oldalában fekvő Mindszentkállára autózunk át, a falu központjában, a templomtól nem messze lévő hamisítatlan romkocsma hangulatú Káli-Kapocs kocsmában méltóképp zárhatjuk a napot egy jó fröccsel vagy házi szörppel

 

Forrás: Kirándulástippek.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »