Település:
Budapest, 1. kerület


Balaton felvidék - Salföld


 .
 
 
Őshonos magyar állatfajták bemutatója a Káli-medencében
A Salföldi Major a Balaton-felvidék legnagyobb állatparkja, a Nemzeti Park töretlen népszerűségnek örvendő bemutatóhelye, ahol őshonos magyar háziállatok között sétálva ismerkedhetünk meg egy működő gazdaság mindennapjaival. Az obligát állatsimogató mellett látványos lovasbemutatót is láthatunk, lovagolhatunk, kocsikázhatunk, átélhetjük a hamisítatlan vidéki hangulatot, mindez a Káli-medence nyugodt, idilli látványával kísérve.
 
Forrás: Kirándulástippek.hu
 
A salföldi major látogatása
Salföld, a Káli-medence egyik legbájosabb települése, hangulatos utcácskáit gondosan felújított, nád- és cseréptetős, oromdíszes, fehér falú parasztházak szegélyezik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 1997-ben kialakított bemutatóhelye a falu északi szélén, a templomtól nem messze fekszik, harmonikusan beleolvadva a Káli-medence jellegzetes tájába. A majorság épületei a tájegység paraszti építészetére jellemző jegyeket viselik, fehérre meszelt, nyeregtetős gazdasági épületek macskalépcsővel, tipikus vakolatdíszekkel.
 
A látogatók nagy részét elsősorban az állatok érdeklik, de érdemes megnézni a két épületben is berendezett kiállításokat. A bejárattól jobbra eső hajdani gazdasági épületben régi mezőgazdasági szerszámokat, kocsikat, szekereket láthatunk. A szemben álló hosszúkás ház rackahodályként szolgált egykoron, ma itt alakították ki az érdekes fotókiállítást a pillangókról. Az épület végében vannak a mosdók, mellette pedig a fűszer- és gyógynövénykertben ismerkedhetünk meg testközelből a különböző ismert és kevésbé ismert növényekkel, mint pl. levendula, kakukkfű, rozmaring, zsálya, tárkony, körömvirág, majoránna, borsikafű.
 
A majorban tartott nagyobb testű állatok, szürkemarhák, bivalyok, szamarak, a lehető legtermészetesebb körülmények között, a látogatók által jól megközelíthető, de biztonságos kerítéssel lezárt legelőn élnek. A kisebb jószágok, kecske, rackajuh szabadon kószálnak, csakúgy mint a baromfiudvar hangos lakói, a tyúkok, kacsák, libák, pulykák, gyöngytyúkok, természetesen állatsimogató is van. A kutyák általában kennelben vannak elzárva, főleg a méretes magyar őrzőfajták, a kuvasz és a komondor, de az árnyékban hűsölő őshonos terelőkutyákat is láthatunk, pulit, pumit és mudit.
 
A baromfiudvar mögötti ólakban vehetjük szemügyre a különböző színváltozatú mangalicákat, a különleges, gyapjas malacokat. A legszembetűnőbb a majorságban a rengeteg ló, mindenféle fajtát láthatunk, sportlovat, igás lovat, kocsis lovat, pónikat. A legnagyobb becsben tartott két ló, Sátán és Saci, a két gidrán ló, mely egy őshonos magyar lófajta, nemzeti kincsünk. laikusokkánt nehezen tudnánk őket beazonosítani a sok ló között, de nyugodtan kérdezzünk meg egy ott dolgozót, szívesen megmutatja, hol is legelésznek a gidránok. Ide kattintva sok érdekességet olvashatunk a különleges lófajtáról, ill. a két lovacska sztorijáról.
 
Májustól szeptemberig nagy népszerűségnek örvend a külön, nem olcsó belépőjeggyel megtekinthető lovasbemutató, mely igazi csikós show, trükkökkel, zabolátlan ménes vágtázással, fogathajtással, cirkuszi mutatványokat megszégyenítő alakításokkal, ostorpattogtatással. Természetesen játszótér is várja az állatok hajkurászásába belefáradt kisebbeket.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »