Település:
Csongrád megye, Domaszék


Domaszék-Zöldfási templom


Domaszék - Zöldfási Szent István Király Templom

 

A települési értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma:

A nemzeti érték bemutatása, története:

Az 1900-as évek elején Szegedről a tanyákra kitelepülők száma egyre nőtt, ám Domaszék és Feketeszél kapitányságon ekkoriban még nem volt templom. A legközelebb eső templomok is, mint a Szeged-Alsóvárosi Ferencesek plébániája vagy az Alsóközponti plébánia (melyhez ebben az időben ez a terület tartozott) vagy a Lengyelkápolna túl messzire estek az itt élő népeknek. Így a nagy távolságok miatt nem mindenki engedhette meg magának, hogy valódi templomban hallgathasson szentmisét vagy kereszteltethessen gyermeket. Ekkoriban a tanyai iskoláknál vehettek részt miséken a környéken élők, de még így is nagy szükségét érezték egy templom építésének. Ezért Templomépítő Bizottságot alapítottak melynek elnökei: az egyház részéről Széll József lengyelkápolnai plébános, világi elnöke Balla Imre, ügyvezető elnöke pedig Koncz Ede tanító lett. 1938 tavaszán kezdték meg a templom építését - melyet röviden Zöldfás templomként ismernek a helyiek - és még ugyanabban az évben be is fejezték. A korábban Homokszőlőkiként ismert terület új elnevezését a zöld környezetről és iskolája zöldre festett homlokzatáról kapta. 

A templomot tervezte és a főépítészi teendőket is ellátta Ábrahám István építőmester, aki a Pipacs-villában lakott, a Zöldfás közelében. A templom alapkövének letétele alkalmából az egyházi szertartást Kocsis József premontrei kanonok végezte. Az eredeti tervek szerint torony is épült volna a templomhoz melynek az alapjait is megépítették, de sajnos ez nem valósult meg, mint ahogyan a szentély megépítése sem, amely bolthajtással kapcsolódott volna a templomhoz. A templomot szeptember 18-án szentelte fel dr. Móri Glattfelder Gyula megyés püspök. A templom védőszentje után Szent István királyunk nevét kapta meg. A templom építésére létrehozott szervezet a felszentelés után átalakult Templom Gondozó Bizottsággá, melynek jegyzője egykor Tombácz Géza, a község köztiszteletben álló mai díszpolgára volt. Ekkor még nem tartozott önálló plábánia a templomhoz ahogyan állandó pap sem volt itt, így a Lengyelkápolnai plébániához tartozott. Tíz évvel a felszentelés után saját papja lett a Zöldfás templomnak: Nagy János atya,aki kialakította a plébániát. Rövid időre ide helyezték Kovács Lajost, őt követte az emlékezetszerint Csonka Ferenc, majd Gyulai Endre, Orosz Lőrinc, Varga Ferenc, Laczkó Ferenc.

 

Miért érték? Az értéktárba történő felvétel indoklása.

A kisvasút kiépülésének is köszönhető Zöldfás tanyaközpont egyik első és legfontosabb épített emléke e templom. Közelében található a Zöldfási tanyasi iskola és a Zöldfás Katolikus Ifjúsági Központ,  a Szeged-Csanádi Egyházmegye képzési és szabadidős háza, mely a rendszerváltás után alakult 503. számú Klebelsberg Kúnó cserkészcsapat jóvoltából komoly hagyományokat is őriz. Az udvarán állított Ördögh Zoltán kereszt szintén kiemelt érték, így a templom környezetével szerves egészet alkotva az egykori tanyaközpont és az Ördögh család történetének őrzője.

A templom egyik legfontosabb jelentősége közösségi összetartó ereje, az addig nemlátott összefogás, amelynek köszönhetően a templom létrejött. A templom mely a környékbeli lakosok vágya volt, nem mindennapi módon valósult meg. Nagyon nagy szerepe volt ebben Berta Szilveszternek, akinek a templomépítés ötletét is tulajdonítják. A templom építéséhez először is építőanyagot kellett vásárolniuk. Viszont a népeknek, akik a templom létrejöttét szerették volna, nem volt pénzük, hogy a megvalósítására áldozzanak. Más módszert kellett hát kitalálniuk. Bertáéknak akkoriban szatócsüzletük volt a környéken. Hosszas megbeszélés után idősebb Berta Szilveszter elindult gabonát gyűjteni. A gyűjtőívre felírta az adakozó nevét, az adományt pedig feltette a lovas kocsira és ment tovább. "Amikor megtelt a kocsija bevitte a rakományt a FUTURÁ-ba, ott értékesítette. Ezt addig folytatta, míg össze nem jött egy fuvarnyi építőanyag ára. Akkor vettek téglát vagy cserepet, fát, ami sorra került, hazahozták, s elraktározták Kotogány Imre tanyáján, aki a leendő templom szomszédja, egyben lelkes patronálója volt. " Koncz Ede tanítónak, aki akkoriban a Zöldfás iskolában dolgozott szintén sokat köszönhetünk. Ő volt az, aki összegyűjtötte és folytatásokban közzétette az adakozók nevét a Tanyai Híradóban. Nemcsak a környéken élők viszont más városokból, falvakról is adakoztak a templom építésére. Miután a templom felépült a berendezésekhez szükséges pénzt szintén adományozásból teremtették elő. Ennek állítanak emléket azok a réztáblák és feliratok, melyek az egyes berendezési tárgyakon láthatók és adományozójuk nevét őrzik. Az új templom felépítésével - hiszen a települési szövet kiépülése végül nem itt valósult meg - látogatottsága azóta sem csökkent ma is nagyon sokan használják, járnak ide vasárnaponként és nem csak a környéken lakók ugyanúgy a belterületen élők is szívesen látogatják. Ezt mutatja az is, hogy a volt Zöldfás Iskolában kialakult Ifjúsági Központot 1989-ben újították fel. 1991-ben átvette a Szeged Csanád Egyházmegye, kibővítette, szállásokat építettek melyek különálló kisházakban helyezkednek el. Ez a szálláshely nagyon népszerű a táborozók és osztálykirándulásra érkezők körében. Egy évvel később 1992-ben felépült az új épület is, itt már 48 fő számára tudnak helyet biztosítani, külön bérelhető előadó termek is vannak,a legnagyobb 80 fő befogadására képes. Az épületekben lelkigyakorlatokat szoktak tartani például az egyházmegye nagycsaládosai, vagy gyerekeknek hittantáborokat.

 

Hol találom? Az érték pontos földrajzi helye, megközelíthetősége és elérhetőségi címei.

6781 Domaszék, Zöldfás tanya 692.

GPS: 46° 14' 41.9028" N, 20° 0' 13.8672" E

Az M5-ös autópálya "Szeged-Nyugat" 55-ös úti lehajtójától mindössze 1 km-re található.

Az 55-ös főút mentén húzódó kerékpárútnak köszönhetően Szeged és Mórahalom irányából is könnyen megközelíthető.

 

Forrás: domaszekert.webnode.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »