Település:
Csongrád megye, Domaszék


Domaszéki viharharangok


A viharharangok egy olyan régi kultúra és hitvilág emlékét őrzik, amelyet ma már kevesen ismerünk.

Viharharang


viharharang főleg szőlőhegyeken, gyümölcsösökben, tanyás területeken felállított harang, melynek a népi vallásos hagyomány szerint vihar- és főleg jégesőelhárító hatása van. A fennmaradt írásos emlékek szerint már a középkorban létezett Európaszerte a harangok viharűző erejének hagyománya.

Magyarországon

A török kiűzése után lassan benépesedő Szeged környéki tanyavilágban telepített „szőlőhögyek” szinte mindegyikét csőszök vigyáztak. Általában a csőszház mellé állítottak keresztet, viharharangot, amellé pedig harangbódét a „högygazdák”. A csősz feladata volt a szőlő védelme, ami vihar esetén abból is állt, hogy a szakadó esőben a harangbódé alá állva húzza a harangot, és közben imádkozzon.

Jégeső közeledtével a csősz kötelessége volt a vihar elé harangozni, hogy Isten segítésével oszlassa szét a felhőket. A harang a katolikus egyházban a szentelmények közé tartozik. A harangozás viharűző szerepét kétféleképpen magyarázzák: a régebbi szemlélet szerint a harang hangja fölfelé száll, így az Úristen is meghallja, és megszünteti a jégesőt. A másik magyarázat szerint a harang kibocsátotta hanghullámok megrezegtetik a levegőt, s így szétoszlatják a viharfelhőket.

Domaszék viharharangjai:

Fülöp doktor harangja 6781 Domaszék Dózsa György u. 2-4.

Kossuth kúti harang 0256/212

öreg Ámbitus harang 032

Kotogán harang 0328

Puskás harang 0369

Csikós harang 0375 Nagymátyás harang 0159/19

Balogh iskola harangja 0142/2

Viharharangok

A települési értéktárba történő felvételéről rendelkező határozatok száma:

A nemzeti érték bemutatása, története:

A viharharangok a legtöbb esetben a keresztek kísérői, elvétve lehet látni magányosan álló viharharangot. Ezeket általában egy "högyben" (magasabban fekvő partosabb terület) lévő csőszház mellé állították fel. Domaszéken összesen két harang mellett nincs kereszt: a Csikós János És a Bönde Imre-féle harang mellett. "A harangozás a csősz (kapás) feladata volt. A harangozót régen csősznek vagy harangatyának nevezték." A harangatyaként emlegették még azt a személyt is akinek a harang létrejöttét köszönheti. A csőszházat a második világháború idején a csősz nevére íratták, így továbbra is ő harangozott, amíg ki nem öregedett. Ha eladták a csőszházat a harang nem került az új tulajdonoshoz, ekkor kezdődött meg a harangok vándorlása. Sajnos emiatt sok közülük elkallódott. 

A harangok Domaszéket egy külső és egy belső körbe rendezve védték a viharos időszakban Szent György napjától Szent Mihály napjáig. Az egyik legrégibb viharharang a nagymátyás-hegyi kereszt mellett áll. Ezt a rajta lévő feliratból tudjuk: "Szegeden anno 1859. Nagymátyáshegyi". Tényleges történetét sajnos nem ismerjük, annyi bizonyos valamikor Ördög József tanyája mellett állt, aki gondját viselte és harangozott is vele.

Az emberek a harangokat úgy tisztelték mintha élő személyek volnának. A harangok megkeresztelésének hagyománya volt, mely ünnepélyes keretek között zajlott. A harangozók a fáradozásukért eleinte javadalmazást kaptak, később már csak megtiszteltetésnek vették a harangozásra való felkérést. Egy régi hiedelem szerint, akkoriban Garabonciások járták a vidéket a népekhez bekopogtattak, tejet és tojást kértek tőlük és ha nem kaptak, olyan nagy vihart csináltak az földeken, hogy az egész termést tönkretette a jégeső. Az emberek ezért harangokat állítottak, védekezésül a viharral szemben. Így a Garabonciások elhagyták a vidéket.

 

Miért érték? Az értéktárba történő felvétel indoklása.

A viharharangok egy olyan régi kultúra és hitvilág emlékét őrzik, amelyet ma már kevesen ismerünk. Ezek a tárgyi bizonyítékai annak a hitnek, hogy az ember csak Isten segítségével képes úrrá lenni az időjárás viszontagságain. Az emberek akkoriban még a természet megfigyeléseire hagyatkozva látták előre hogy melyik felhő hoz jégverést és a harangozással igyekeztek szerteoszlatni a felhőket. Ez sok esetben sikerült is. Volt olyan gazda aki büszkén állította hogy az ő földjén amíg ő harangozott egyszer nem esett jégeső.

Ezek az egyedi műemlékek mindenképpen megőrzésre érdemesek, sajnos az idők során elég kevés számban maradtak fenn és számuk továbbra is egyre csökken. Varga Ferenc plébános egészen 1963-ba bekövetkező haláláig még tizenkét viharharangot számolt össze. Bálint Ibolya 2007-ben a Tanúk az út mentén című, Domaszék szakrális kisemlékeiről készített munkája során kilencet sikerült megtalálnia.

 

Hol találom? Az érték pontos földrajzi helye, megközelíthetősége és elérhetőségi címei.

 viharharangok.pdf

Itt jegyzik még (források listája, bibliográfia; multimédiás megjelenés; egyéb):

Bálint Ibolya (2004): Oltárkő a katedrán - Újabb fejezetek Domaszék történetéből, Domaszék Község Önkormányzata, 2004; elektronikus megjelenés: NKÖEOK szerkesztőség, 2007: https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Domaszek/index_oltarko_a_katedran.htm

Bálint Ibolya: Tanúk az út mentén : Domaszék szakrális kisemlékeiről (viharharangok és keresztek). - Domaszék Lakosságának Egészségesebb Életért Alapítvány (Domaszék), 2008.

Papdiné Megyeri Csilla: Domaszék Története

Szegedi könyvtári műhely: helyismereti és városfejlesztési szemle 85/2-3 67.p.


Mit tehetünk érte? Megőrzési javaslatok.

Sok harangot azért nem lehet már látni mert a harangláb mely tartotta tönkrement. Így a harangot levették róla, padlásokon őrizték tovább. A harangok megóvásáról sok esetben azok gondoskodtak akiknek a birtokán állt. Sokat köszönhetünk Varga Ferenc Plébánosnak aki szintén gondozott viharharangokat. Munkájával sokat tett a megóvásukért. A meglévő harangok állapota még így is elég rossz. Ezeknek szükségük lenne új vagy megerősített haranglábra és új tetőre. Mindössze két harangnak - a Balogh iskolainak, melyet nemrég újítottak fel és a Kossuth kútinak, amely nem olyan rég épült - nincs szüksége ilyen javításokra.

 

 
Kossuth kút harangja
Kossuth kút harangja
Fülöp doktor harangja
Fülöp doktor harangja
 
Forrás: Wikipédia .és domaszekért.webnode.hu

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »