Település:
Pest megye, Pilis


Pilis Hegyeki Pincesor


Hegyeki Pincesor látványosságai

Pilis Hegyeki Pincesor

 

A szőlőtermesztés borkultúra régi hagyományokra tekint vissza. Beleznay János, Grassalkovich Antal sógora ajánlására telepített szőlőt Pilisen. A dolinai Vinyica hegy (kilátó) falu felé eső lejtője lett betelepítve. A lejtő lábánál egy patkó alakú hatalmas pince épült. a 19sz. vége felé teljesen kipusztult a szőlő ezen a dombon, így a szőlő területe lejjebb került a homokos rózsáskai, haleszi, homoki, paberoki, öregerdőn túli részekre. Az itt termesztett borokat javarészt a Dolina löszfalaiba vájt hangulatos ,,Hegyeki pincesor’’ régi és új pincéi őrködik.

A Dolinában megművelt domboldalak mellett, árnyas erdők, ligetek, várják a túrázni vágyókat. A környék kirívó magaslatra régi térképeken még Vinizni Vrch (magyarul szőlőhegy) néven szerepel. Ez a domb, mely tengerszint feletti 230 méterével, 10 méterrel magasabb, mint a Gellérthegy. Hangulatos, meseszép kilátás és finom borok várják az ide érkezőket.

 

 

 

 

Ikerfenyő


 

Gubányi Károly (1867-1935) nemzetközileg elismert mérnök, aki Pilisen telepedett le. A Beleznay utódoktól megvette a Dolinában található vadászkastélyt. Az épületet felújította és a környékén számos különleges növényeket telepített. A domboldal déli oldalát lépcsős kinézetre fejlesztette ki, hogy illóolajokat adó levendula ültetvényt létrehozzon. A vadászkastélytól északi irányban lévő domboldalon Erzsébet királynőről elnevezett szőlőfajtát ültetett, mely 1950-es évek elején is termett.

Gubányi Károly húga, Izabella (1872-1946) férjhez ment a jómódú német családból született Schieck Emilhez, 1898-ban fiuk született, aki az Emil nevet kapta. Gubányi Károly örökbe fogadta és a nevére vette unokaöcsét Emilt.  Gubányi Sik Emilnek vegyészmérnök végzettsége lett és a növénynemesítés terén kapott elismerést. 1934-ben Emil a nevelőapja tiszteletére ültette el az ikerfenyőt, ami mai napig is Pilis jelképe.

 

Forrás:  

pilis.hu

wikipedia.

facebook.com

 

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »